×

Volt mentora nem látja a négyszeres bajnokot a mai Vettelben

Köszönőviszonyban sincs a mai, „kezdő hibákat” vétő Sebastian Vettel a Red Bull tanácsadója szerint azzal a versenyzővel, aki velük világbajnoki címek sorát nyerte. Helmut Marko és Nico Rosberg szerint is pszichológiai okai vannak a hanyatlásnak.

Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA) Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)
Talán nem véletlenül célozgat Sebastian Vettel sokszor arra, hogy a Ferrari már mostohagyermekként kezeli őt. Több jel is utal arra, hogy már rég kizárták bizonyos dolgokból, hogy az ő sikere vagy problémáinak megoldása már nem foglalkoztatja komolyabban a csapatot. A gyenge eredmények után ugyanakkor csak ezzel takarózni nem lehet. Talán volt, hogy nem hozták ki a maximumot a stratégiájából, miközben a boxfal Charles Leclerc futamára összpontosított, ám amikor olyan buta hibákat vét, mint a legutóbb a Nürburgringen, ahol egyszerűen megpördült Antonio Giovinazzi mögött, nehéz hitelt adni azon magyarázatának, hogy kizárólag a csapattal kapcsolatos problémái gátolják a boldogulását.

Egy négyszeres világbajnokról a múltkorihoz hasonló – és az utóbbi két évben túl sokszor látott – piruettek mellett az sem fest valami jó képet, amikor más nagy bajnokok javasolják neki, hogy inkább vonuljon vissza. A háromszoros világbajnok Jackie Stewart márpedig nemrég egy goodwoodi rendezvényen pontosan ezt tette.

A skót már a Ferraritól való elküldésének hírére is azzal reagált, hogy Vettelnek vissza kéne vonulnia, mivel már túljutott a zeniten. Most azt tanácsolná neki, hogy legyen inkább az F1 nagykövete. „Sebastian Vettel egy nagyon kedves úriember. Csodálatos pályafutása volt. Személy szerint azt szeretném látni, hogy visszavonul, és azt teszi, amit én: elutazhatna a legnagyobb eseményekre, és együttműködhetne a legnagyobb multinacionális vállalatok némelyikével. Nagyszerű nagykövete lenne a sportágnak. Ha folytatni akarja a versenyzést, az csakis azért van, mert szereti ezt a sportágat” – tette hozzá, mintegy jelezve, ő már nem hisz Vettel feltámadásában.

Mostanság Antonio Giovinazzi is túl nagy falat Sebastian Vettelnek (Fotó: XPB) 

Ez nem a négy bajnokságot nyerő Vettel…

A német hanyatlása korábbi mentora, a Red Bull-tanácsadó Helmut Marko szerint is nyilvánvaló. Miközben továbbra is általában védelmezi Vettelt, és barátként tanácsokkal látja el, minden alól az osztrák szerint sem lehet felmentést adni neki. A német Skynak adott interjúban a szakember vázolta a fájó tényeket Vettelről: „Nagy bizonytalanságban van, szokatlan hibákat vét újra és újra. Nem lehet ezt letagadni. Átlagban két-három tizedmásodperccel lassabb Leclerc-nél.”

Marko úgy látja, Vettelt elsősorban pszichológiai okok indították el a lejtőn. „Sebastian egy érzékeny ember, és bár már régóta a Forma–1-ben van, a csapattól való távozása nagyon megviselte. Ez nem az a Vettel, akit a mi időszakunkból ismerünk. A most látható Sebastian messze nem az, aki négy bajnoki címet nyert” – állapította meg.

 

Kis dolgokkal indult a lavina

Hasonlóan vélekedik róla 2016 világbajnoka, Nico Rosberg is, aki a Lewis Hamiltontól elszenvedett vereségei után bajnoki évében nagyon beleásta magát a sportpszichológiába is, hogy le tudja győzni csapattársát, és nem szégyellt külső segítséget kérni ehhez. Szerinte nyilvánvaló, hogy Vettel most csapdába került ilyen szempontból.

A német szerint ennek sok apró összetevője van a vezetési stílusához nem illő autótól, a sikertelen bajnoki próbálkozásokon át Charles Leclerc érkezéséig. „Ezek az autók sokkal idegesebbek, mint amit valaha láttunk. A hátsó részük egyszerűen megcsúszik, és ezt nem igazán érzed. Ez elveszi a versenyző önbizalmát. Sebastian mindig is olyan versenyző volt, akinek szüksége van a stabil hátsó részre, bíznia kell benne. Véleményem szerint ő egy lefelé húzó örvénybe került. Ez kicsiben kezdődik. Jön egy hiba Hockenheimben, vezető pozícióban, aztán egy újabb itt, egy másik ott, és az egész egy lavinává válik. Spirálba kerülsz, ami húz lefelé, és minél negatívabbá válsz mentálisan, annál többet kételkedsz, annál többet hibázol. Ezzel egyre rosszabbá és rosszabbá válik a helyzeted.”

 

Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)

Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)„A csapaton belül ezenkívül Leclerc lett az isten, már többé nem ő az. Ez is egy lefelé húzó örvény, egy komoly sokk. Ő volt a Ferrari első számúja, az egész országé, aztán hirtelen itt ez a fiatal Leclerc, és aláír egy ötéves szerződést. Szerintem ez is komoly mentális csapás” – sorolta Rosberg, mennyi apró tényező járult hozzá Vettel válságához.

Marko szerint is nyilvánvaló, hogy Leclerc, valamint a menedzsmentjének csapaton belüli politikai befolyása is szerepet játszott Vettel padlóra kerülésében. „Még sosem volt ilyen helyzetben, és a spirál lefelé viszi. Időnként kezdőket idéző hibákat vét, amik pszichológiai okokból erednek. Ez is megmutatja, a versenyzésben mennyire fontos a fej, az erős mentális beállítottság. Ez nála pillanatnyilag egyáltalán nem klappol” – állapította meg az osztrák.

 

Aston Martin: Vettel vagy Stroll nagy esélye?

Rosberg szerint még van kiút ebből a reménytelennek tűnő helyzetből. „Az Aston Martin az ő nagy esélye, egy óriási lehetőség. Annál a csapatnál újra ő lesz az isten, az autójuk gyors, és lehetnek igazán sikeres pillanatai, amikkel újra egy pozitív folyamat indulhat be nála, és talán visszatér ugyanarra a szintre, amit megszoktunk tőle, miközben megszabadul a hibáktól. Ez egy nagy lehetőség számára, és örülök, hogy rátalált erre.”

Sebastian Vettel szocsi időmérős balesete (Fotó: Formula1/Twitter)Vettel számára 2021-ben az Aston Martinnál valóban megújulást hozhat. A csapatvezetők nyilatkozataiból kiderül, ők nagy hangsúlyt terveznek fektetni az érzelmi, pszichológiai oldalra, és ezzel kívánják elérni, hogy a német újra kivirágozzon. Vettel elmondta, döntését nagyban befolyásolta a tulajdonos Lawrence Stroll személye, aki nagyra törő terveket dédelget. A jelek arra utalnak, hogy kettejük között máris bontakozóban van egy bizalmi, partneri viszony, amit Vettel a Ferrarinál talán sosem kapott meg.

Marko ugyanakkor óvatos ilyen szempontból. Noha meggyőződése, hogy ha győzelemre nem is, dobogóra mindenképpen esélyes autót kaphat Vettel, annak kapcsán vannak benne kérdőjelek, a német valóban újra „isten” lesz-e az új csapatánál, ahogyan azt Rosberg jósolja. A szkepticizmusát az a tény táplálja, hogy Vettel csapattársa a tulajdonos fia, Lance Stroll lesz. „Hallani, hogy a fejlesztéseket mindig előbb a kis Stroll kapja meg, és csak aztán Pérez, amikor már van belőlük három példány. Remélem, hogy Vettelt sportszerűen kezelik majd” – jelentette ki. Marko szerint Vettel fontos az Aston Martin imázsépítése szempontjából, de hozzátette: „Lance Stroll imázsa szempontjából fontosabb, hogy legyőzzön egy négyszeres bajnokot…”

A Portugál Nagydíj közvetítési időpontjai