Musorujsag
Élő Eredmények

Pozitív lett Stroll koronavírus-tesztje az Eifel Nagydíj után

Pozitív lett Stroll koronavírus-tesztje az Eifel Nagydíj után

Instagram, Autosport, Racefans
Lance Stroll közösségi oldalán erősítette meg, hogy a rosszulléte miatt kihagyott Eifel Nagydíjat követően pozitív lett a koronavírus-tesztje. A portugáliai szereplése ennek ellenére nincs veszélyben.

Ki kellett hagynia a nürburgringi hétvégét Lance Strollnak, mivel nem érezte jól magát. A Racing Point elárulta, már Szocsi után problémái voltak a kanadainak, és fölmerült a gyanúja, hogy koronavírusos, ám mivel több negatív vírustesztet is produkált, úgy tűnt, másfajta betegség miatt nem ülhetett autóba. A versenyzőt aztán az Eifel Nagydíjat követően is tesztelték, miután hazautazott, és most közösségi oldalán megerősítette, pozitív lett az eredmény. Miután viszont azóta már újra negatív teszteredményt produkált, a tervek szerint versenyezni fog a hétvégi Portugál Nagydíjon.

„Szeretném tudatni, hogy nemrég pozitív lett a COVID-19-es tesztem az Eifel GP hétvégéje után. Száz százalékig jól érzem magam, és azóta már negatív lett a tesztem” – közölte az Instagramon a Racing Point versenyzője.

Az Eifel Nagydíjon Stroll esete kapcsán fölmerült, talán van egy gyenge pont az F1 szigorú járványprotokolljában. A versenyzőt a Szocsi és a Nürburgring között tesztelték ugyan, ám miután kiderült, hogy nincs jól, a következő tesztje csak vasárnap volt esedékes, mivel a résztvevőket ötnaponta vetik alá újabb próbának. A két teszt között eltelt időszakban Stroll ugyanakkor jelen volt a paddockban, hiszen részt vett a csütörtöki sajtónapon, majd az elmaradt pénteki szabadedzések alatt is a helyszínen tartózkodott, vagyis számos emberrel érintkezett, miközben nem tisztázódott, pontosan milyen betegsége van.

Michael Masi, az FIA versenyigazgatója ennek kapcsán azt nyilatkozta, nem érzi úgy, hogy lenne egy lyuk a szisztémájukban, hiszen Stroll tesztje negatív lett, mielőtt a paddockba engedték volna, vagyis megfelelt az előírásoknak. A probléma csak az, hogy ezt az engedélyt a nagydíjhétvégét megelőző keddi eredménye alapján kapta meg, és most kiderült, valóban fertőzött volt.

Lance Stroll (Fotó: XPB)

„Szeretném tisztázni, mi történt. Megérkeztem a Nürburgringre, miután negatív lett a futamot megelőző szokásos tesztem. Szombat reggel kezdtem rosszul érezni magam, és gyomorrontással ébredtem. Követtem az FIA protokollját, elkülönítettem magam a motorhome-omban, és többé nem léptem be a paddockba. Nem voltam elég jól ahhoz, hogy versenyezzek, ezért vasárnap kora reggel hazarepültem. Mivel még mindig nem voltam rendben, vasárnap este alávetettem magam egy COVID-tesztnek. Másnap jött meg az eredménye, ami pozitív volt, ezért otthon maradtam, elkülönülve a következő tíz napban. Szerencsére a tüneteim egészen enyhék voltak” – mesélte Stroll.

Hozzátette, a Portugál Nagydíjon való részvételre készül, mivel az újabb teszt alapján már kigyógyult a betegségből. „Ezen a héten hétfőn újra teszteltek, és az eredmény negatív lett. Nagyszerű formában vagyok, és alig várom, hogy visszatérjek a csapathoz, és versenyezzek Portugáliában” – zárta üzenetét.

Története kérdéseket vet föl a protokoll, de a Racing Point eljárása kapcsán is. Masi korábban tudniillik rámutatott, nem az FIA felelőssége lépni, ha egy csapat tagjánál a negatív teszteredmény után mégis felmerül a betegség gyanúja. „Nem érezzük úgy, hogy rés lenne a rendszerben. Lance és az összes résztvevő esetében érvényes, hogy a paddockba lépés előtt teszteltetniük kell, aztán onnantól számítva következik az újabb teszt. A keddi teszt után az ő következő tesztjére vasárnap reggel került volna sor az FIA COVID-protokollja értelmében” – magyarázta még a futamhétvégén az ausztrál.

Michael Masi (Fotó: XPB)

„Amikor egy versenyző nem érzi jól magát, onnantól a versenyző és a csapat feladata meghatározni, hogy úgy gondolják-e, a versenyző nem képes vezetni. Ők ezt megállapították. A COVID-protokoll S függeléke előírja, hogy ez esetben a Racing Point és Lance Stroll felelőssége jelenteni, hogy náluk fennállnak-e a protokollban szereplő feltételek (ti.  a tünetek és/vagy a betegség gyanúja). Egyikük sem jelentette ezt az FIA felé, szóval a mi részünkről nincs mit tenni” – szögezte le, hogy a Racing Point nem tájékoztatta őket a koronavírus gyanújáról.

Stroll a második Forma–1-es versenyző, aki elkapta a koronavírust, a nyáron éppen csapattársa, Sergio Pérez fertőződött meg. A mexikóinak két versenyhétvégét is ki kellett hagynia (a két silverstone-it), mielőtt gyógyultnak nyilvánították. Stroll eközben úgy hagyta ki az Eifel Nagydíjat, hogy akkor még nem volt biztos, hogy koronavírusos.

Mindhárom esetben Nico Hülkenberg volt a csapat helyettese. A német a hírek szerint a portimaói hétvégén is készenlétben áll, az F1 Insider úgy tudja, nemrég a Racing Point silverstone-i gyárában is járt, hogy szükség esetén felkészültebben érje, ha váratlanul újra csörög a telefonja…

A Portugál Nagydíj közvetítési időpontjai
Borítókép: Lance Stroll (Fotó: Racing Point)

További tartalmak