Musorujsag
Élő Eredmények

Hivatalos: Magnussen is távozik, teljes versenyzőcsere a Haasnál

Hivatalos: Magnussen is távozik, teljes versenyzőcsere a Haasnál

Kevin Magnussen, Haas
Záporoznak a bejelentések a Portugál Nagydíj csütörtöki sajtónapján: Romain Grosjean után Kevin Magnussen is közleményt adott ki a távozásáról.

A dán versenyző nem sokkal csapattársa után, szintén a közösségi oldalán közölte, hogy a 2020-as bajnokság végén elhagyja a Haas-istállót. „A 2020-as Forma–1-es szezon lesz az utolsó szezonom a Haas csapatával. Nagyszerű időt töltöttem a csapattal ebben a négy évben, és nagyszerű útként tekintek vissza rá” – írta Magnussen. „Kihívást jelentett egy teljesen új csapat tagjának lenni, amit rendkívül élveztem. Óriási tapasztalattal gazdagodtam ezáltal, segített a fejlődésben versenyzőként.”

A Haas gyakorlatilag Magnussen F1-es pályafutásának megmentője volt 2017-ben. A dán 2014-ben a McLarennel mutatkozott be a királykategóriában, majd a szezon végén Fernando Alonso érkezése miatt félreállították. A hírt e-mail-ben, a születésnapján közölte vele az akkori csapatvezető, Ron Dennis. Egy év szünet után Magnussen 2016-ban a Renault-val tért vissza, ám miután a csapat a szezon végén kitette őt, úgy tűnt, nem lesz számára folytatás. Ekkor csapott le rá a Haas, és 2017-ben Romain Grosjean csapattársává tette.

Kevin Magnussen, Gene Haas és Romain Grosjean (Fotó: XPB)

„Szeretnék köszönetet mondani Gene-nek (Gene Haas csapattulajdonos) és Günthernek (Günther Steiner csapatfőnök), valamint a teljes versenycsapatnak a lojalitásukért, és hogy bizalmat vetettek belém az elmúlt négy évben. Még dolgozom a jövővel kapcsolatos terveimen, amiket hamarosan ismertetni fogok” – írta még Magnussen, aki egy dán újságíró szerint nem vágyik F1-es tartalékversenyzői szerepre, így jó eséllyel más szériákban fog körülnézni.

„Még van hátra hat futam ebből a szezonból, és eltökélt szándékom mindent beleadni, hogy szép legyen a lezárás. Köszönet mindenkinek a támogatásért” – tette még hozzá a 28 esztendős versenyző, aki 21-szer kormányozta a pontszerzők közé a Haast, és akinek a csapattal elért legjobb helyezését a 2018-as bahreini hatodik hely jelentette eddig.

 

Steiner köszönetet mondott a versenyzőinek

Miután Grosjean és Magnussen is megtette a maga bejelentését, a Haas csapata is hivatalos közleményt adott ki, megköszönve a két versenyző eddigi munkáját.

„Szeretnék köszönetet mondani Romain Grosjeannak és Kevin Magnussennek a kemény munkájáért és az elmúlt szezonokban mutatott elköteleződésükért” – nyilatkozta Günther Steiner csapatfőnök. „Romain alapemberünk volt, amikor versenyzőre volt szükségünk, gyorsra és tapasztaltra. A 2016-os korai eredményei nemcsak a tehetségének jutalmai voltak, hanem azé a sok fáradozásé is, amit a csapatért tett, hogy a rajtrácsra állhassunk abban az évben. Kevin egy évvel később csatlakozott, és azonnal jöttek az eredmények, mindkét autónkkal pontszerzők voltunk, miközben abban az évben Monacóban szereztünk először egyszerre két autóval pontot.”

Kevin Magnussen és Günther Steiner biztosan marad, a többi meg a következő hetekben dőlhet el (Fotó: XPB)

„Sok szép emlékünk volt együtt, különösen a 2018-as szezonból, amikor ötödikek lettünk a bajnokságban, mindössze a harmadik évünkben. Romain és Kevin meghatározó szerepet játszott ebben a sikerben.”

„Természetesen még van hátra pár verseny 2020-ból. Kihívásokkal teli év volt., semmi kétség, de mindkét versenyző mindent belead a volánnál. Értékeljük a visszajelzéseiket és a tapasztalatukat, amivel előrébb viszik a csapatot a decemberi abu-dzabi szezonzáróig” – zárta gondolatát Steiner.

A Haas ezzel biztosan két új versenyzővel vág neki a 2021-es szezonnak. Várhatóan az erről szóló bejelentésükre sem kell sokat várni már…

A Portugál Nagydíj közvetítési időpontjai
Borítókép: Kevin Magnussen (Fotó: XPB)

További tartalmak