×

Kifogásolja Hamilton a nézeteivel nem egyetértő FIA-bíró kinevezését

Lewis Hamilton kifogásolhatónak tartja a Portimaóban versenyzőbírónak kijelölt Vitalij Petrov személyét, miután az orosz korábban kritizálta őt a dobogós antirasszista kampánya kapcsán.

Motor Racing - Formula One World Championship - Portuguese Grand Prix - Preparation Day - Portimao, Portugal Lewis Hamilton (Fotó: XPB)
Amikor az FIA ismertette, hogy a Portugál Nagydíj hétvégéjén az első orosz F1-es versenyző, Vitalij Petrov fog debütálni a versenybírói testületben versenyzőbíróként, borítékolható volt, a választás valószínűleg nem fog tetszeni Lewis Hamiltonnak. A korábbi Renault-versenyző azon kevesek egyike volt, aki nyilvánosan kritizálta a címvédőt, miután a Breonna Taylort ábrázoló pólóval vonult föl a mugellói dobogóra, és egy antirasszista kampány népszerűsítésére használta fel a futam utáni interjúkat, valamint díjátadót. (Lépése után az FIA változtatott a vonatkozó előírásokon, és megtiltotta a hasonló pólók viselését.)

Petrov a futamot követően az orosz Championat című lapnak adott interjút, melyben kifejtette, nem tetszik neki, hogy Lewis Hamilton próbálja másokra ráerőltetni az általa fontosnak érzett kampányolást, miközben nem veszi figyelembe, hogy más országokban más szemléletmódok és szokások jellemzőek. Megjegyezte, míg a brit elvárná, hogy minden versenyző térdelve tüntessen a rasszizmus ellen a futamok előtt, Oroszországban az emberek „a hagyományok szerint csak két alkalommal, Isten előtt, a templomban, és a jövőbeli feleségük eljegyzésekor térdelnek le”. Hamilton pólós akciója kapcsán pedig hasonlattal élve azt mondta, egy magát melegnek valló versenyző is fölmehetne a dobogóra szivárványos zászlóval, hogy arra buzdítson mindenkit, legyen meleg.Mindezek után Hamilton elégedetlenül kommentálta Petrov versenybíróvá történt kinevezését, mivel úgy érzi, e lépés nem összeegyeztethető az F1 „We Race As One” elnevezésű idei kampányával, amely többek között a sokszínűség fontosságát és a diszkrimináció helytelenségét hirdeti.

„Nem olvastam minden idézetet, csak idéztek nekem párat. Igen, természetesen meglep, hogy olyasvalakit alkalmaznak, aki ilyesmiben hisz, és olyasmit hangoztat, ami ellen harcolni próbálunk. El kell fogadni ezt, nem tudok igazán mit tenni” – mondta a Mercedes-versenyző.

Hozzátette: „Egyértelműen olyan személyeket kéne választani, akik a jelenben élnek, akik ismerik a kort, amelyben élünk, és észlelik, milyen problémák vesznek minket körül. Nem igazán értem, mi céljuk volt ezzel, vagy hogy miért éppen ő van most itt. Nem hinném, hogy ne lett volna más, jó választási lehetőségük.”

A címvédő Petrov szakmai felkészültségéről nem ejtett szót. A hétvége során vélhetően azért ez lesz majd előtérben.

A Portugál Nagydíj közvetítési időpontjai