×

Nem is gyanakodott, véletlenül szúrták ki Strollnál a koronavírust

Negatív tesztjei után nem is gyanakodott Lance Stroll a Nürburgringen arra, hogy koronavírus okozhatja a rosszullétét. Tisztázta, miért nem teszteltette magát azonnal.

Motor Racing - Formula One World Championship - Portuguese Grand Prix - Preparation Day - Portimao, Portugal Lance Stroll (Fotó: XPB)
Kisebbfajta szappanopera kerekedett Lance Stroll betegségéből, amely miatt ki kellett hagynia a legutóbbi Eifel Nagydíjat. Amikor szombat reggel eldöntötte, hogy nem ül autóba, még azt hitte, egyszerű gyomorvírus döntötte le. Csak vasárnapi hazatérése után, a Racing Point által minden futamot követően előírt újbóli teszt során derült ki, hogy valójában koronavírusos lett.

Strollt azóta már gyógyultnak nyilvánították, Portimaóban bejárta a pályát a csapatával, majd a szokásos csütörtöki sajtótájékoztatón is részt vett, ahol próbálta tisztázni az esete kapcsán fölvetődő kérdéseket. „Szombat reggel fölkeltem, és gyomorrontásom volt. Egészen rossz volt. Nem voltam elég fitt ahhoz, hogy versenyezzek. Szombat reggel úgy döntöttem, távol maradok a pályától. Beszéltem az orvosommal, és beszéltem neki a gyomorbántalmaimról. Ugyanilyen tünetem volt Oroszország után is. Kétszer teszteltek negatívra az Orosz Nagydíj után. Nagyon hasonló problémáim voltak szombat reggel, és az orvosom azt mondta, hogy különüljek el, de ezek nem COVID-tünetek, mivel nem köhögtem, nem fájt a fejem, nem volt lázam, csak gyomorrontásom. Másnap reggel hazarepültem, majd elvégeztem a szokásos protokolltesztet, amit minden versenyhétvégén elvégzünk, és úgy esett, hogy pozitív lett az eredménye” – magyarázta.

Megerősítette, a tesztjével egy időben apját, a Racing Point tulajdonosát, Lawrence Strollt is tesztelték, és őt is betegnek nyilvánították. Fia szerint az üzletember jól van.

Az eseténél az egyik központi témát az jelentette, hogy Stroll a szombati rosszulléte ellenére nem teszteltette magát azonnal, valamint hogy a megelőző napokban felbukkant a boxutcában. Utóbbi kapcsán leszögezte, valójában nem érintkezett csapattársaival. „Nem álltam kapcsolatban a csapatból senkivel, mivel pénteken nem köröztünk. Beszéltem az orvosommal, és nem voltam elég jól a versenyzéshez. Elkülönítettem magam, minden óvintézkedést követtem, kerültem a csapattal való kapcsolatot. Hazarepültem, mivel tudtam, hogy nem fogok versenyezni, és este pozitív eredményt hozott a teszt. Onnantól karanténba mentem tíz napra, mindent megtettem.”

Lance Stroll (Fotó: XPB)„Egyedül az edzőmmel és az asszisztensemmel kerültem kapcsolatba, akik szintén elkülönültek. Az orvosom azt mondta, ezek nem COVID-tünetek, ezért nem voltam biztos benne, hogy ez az. Ezért nem mentem azonnali tesztre. Vasárnap a verseny után mindig tesztelnek minket, most is így történt. Otthon került sor erre” – magyarázta.

Szavaiból kiderül, tulajdonképpen csak véletlenül, a Racing Point protokolljának köszönhetően derült ki, hogy koronavírusos. Oka szerinte az orvosa diagnózisa és a korábbi negatív tesztjei miatt nem volt a gyanakvásra. „Utólag mindig könnyű. Akkor nem tudtam, hogy koronavírusos vagyok. Nem gondoltam, hogy az vagyok. A tüneteim ugyanazok voltak, mint Oroszországban, ami után kétszer is negatív volt a tesztem. Nem is gyanítottam, hogy COVID. Utólag persze már teszteltetném magam, de az orvosommal arra jutottunk, hogy ez nem az. A következő tesztem vasárnapra volt betervezve, és én tartottam magam ehhez a tervhez.”

Hogy hol és hogyan fertőződhetett meg, arról „fogalma sincs”. Annak viszont örül, hogy hamar rendbe jött, és könnyen átvészelte betegségét. „Jól vagyok. A tüneteim nagyon enyhék voltak. Már nagyon várom a visszatérést a pályára. Nem igazán volt hatása a vírusnak a felkészülésemre. Elkülönültem, és nem edzettem az idő nagy részében, de miután kezdtem jobban érezni magam, elkezdtem visszatérni, és csináltam bizonyos erősítő gyakorlatokat otthon, hogy újraindítsam a rendszert. Miután hétfőn negatív lett a tesztem, újrakezdtem a kardioedzést is, hogy jó formába kerüljek.”

A Portugál Nagydíj közvetítési időpontjai