Musorujsag
Élő Eredmények

Nő a nyomás: már csak „jelölt” Albon a Red Bullnál…

Nő a nyomás: már csak „jelölt” Albon a Red Bullnál…

Motorsport-Magazin, Racefans
Nem is helyezhetne nagyobb nyomást Alexander Albonra a Red Bull. Helmut Marko egy interjúban már csak „jelöltként” emlegette őt 2021-re. Eközben F2-es tehetségük debütálása egyre valószínűbbnek tűnik.

Az idény kezdete óta kiállt a Max Verstappentől jelentősen elmaradó Alexander Albon mellett a Red Bull vezetősége. A sajtó már rég a menesztéséről találgatott, amikor Helmut Marko és Christian Horner még mindig azt hajtogatták, mekkora potenciált látnak benne, és hogy csak némi segítséget kell nyújtaniuk neki az RB16-os vezethetőbbé tételével, és jelentős javulást láthatunk tőle.

Marko kommunikációja azóta egy kicsit megváltozott. A német Sky csatornán Ralf Schumachernek adott interjúban például már csak „jelöltként” emlegette a thaiföldit. „Amennyiben Albon továbbfejlődik, és folyamatos lesz a fejlődése, a jelöltünk lesz a 2021-es autónkba” – jelentette ki. Tekintve, hogy a Red Bull második ülése már most is Alboné, a megfogalmazás érdekes…

Albon jelenleg 64 ponttal áll a bajnokság 7. helyén, miközben Verstappen 147 egységgel a harmadik. Közöttük a Renault, a Racing Point és a McLaren egy-egy versenyzője áll, ami már önmagában sem fest jó képet Albon teljesítményéről, hiszen a második legjobb autóban ül.

Max Verstappen és Alexander Albon (Fotó: XPB)

Marko figyelmeztetett is, amennyiben nem válik szorgos pontgyűjtővé, aligha lehet jövője náluk. „Jelenleg nem okoz számunkra problémát a konstruktőri bajnokságban, mivel Maxszal és Alexszel jó helyzetben vagyunk. Mögöttünk szoros a küzdelem a Renault, a McLaren és a Racing Point között, folyamatosan pontot rabolnak egymástól, így a mi második helyezésünk nincs veszélyben jelenleg, ezért nem látjuk szükségét lépni. A célunk ugyanakkor jövőre a bajnoki címért való küzdelem lesz, ezért szükségünk lesz a kiegyensúlyozottságra” – jelentette ki. Ez Albon vagy a második versenyző folyamatos pontszerzéseit jelenti.

Marko emellett azt is fontosnak tartja, hogy valaki szorongassa Verstappent, így segítve a fejlődését. „Természetesen tudjuk, hogy Maxot nem hajtják meg igazán, és nekünk tudnunk kell, hogy hol van az autónk határa” – fogalmazott. „A gyors kanyarokban a telemetria azt mutatja, hogy Albon azonos szinten áll Maxszal. De mindig van egy-két kanyar, amelyben rendkívül sokat veszít. Ezzel visszatérünk a kiegyensúlyozottság kérdéséhez. Az aggasztó, amikor tudod, hogy hol és miért történik ez meg, az ilyesmit nem engedheted meg magadnak, amikor a bajnoki címért küzdesz.”

 

Készek föladni az elveiket

Marko az interjú során azt is megerősítette, hogy amennyiben Albon nem teljesíti az elvártakat, ezúttal önmagukat „megerőszakolva” a programjukon kívüli versenyzőt szerződtethetnek Verstappen mellé. „Ha Albon nem felel meg az elvárásainknak, akkor a programunkon kívül kell körülnéznünk. Akkor erősek leszünk, és átugorjuk a saját árnyékunkat. Ebben az esetben két jelölt jön szóba, Pérez és Hülkenberg” – nevesítette két jelöltjüket.

Házon belüli megoldást a Red Bull helyzetére nem lát. Szerinte Jüri Vipsnek és Liam Lawsonnak még legalább egy évet el kell töltenie az alsóbb kategóriákban ahhoz, hogy egyáltalán szóba kerülhessenek az F1-ben, a Forma–2-es japán pártfogoltjuk, Cunoda Juki pedig csak az Alpha Taurinál esélyes. Ott viszont a szakember szerint nagyon is az. „Jelenleg csak egy jelöltünk van a Forma–1-es ülésre, Cunoda Juki, a japán. Az a tervünk, hogy őt az Alpha Taurihoz visszük, de ehhez még szüksége lesz a szpuerlicenchez elengedhetetlen pontokra” – nevezte meg, mi lehet az egyetlen akadálya a tehetség debütálásának.

Cunoda Juki (Fotó: XPB)

Ez alapján borítékolható, hogy Danyiil Kvjat végleg elveszti a Red Bull támogatását. Pierre Gasly maradása abban az esetben biztos, ha az iránta a hírek szerint érdeklődő Renault megtartja Esteban Ocont 2021-re. Az még kérdéses, Albon első csapattól való menesztése mennyire befolyásolná az Alpha Tauri helyzetét. A thaiföldi visszavitele a B-csapathoz reális opciónak tűnne.

 

Hülkenberg a tökéletes második számú?

Ehhez mindenekelőtt persze a Red Bull terveit kéne tisztázni. A német Sky szakértője, Nick Heidfeld úgy véli, a Marko által ismertetett kritériumok alapján talán Hülkenberg lenne az ideális választás Verstappen mellé – kimondott második számúnak.

„Nico Hülkenberg lenne a megfelelő erre a pozícióra. A Red Bull nem olyasvalakit keres, aki le tudja győzni Verstappent. Pérezt vagy Hülkenberget egyértelmű második számúnak szerződtetnék. Tőlük kiegyensúlyozott teljesítményt várnának. Nico szerintem száz százalékig képes lenne ezt hozni, ebben biztos vagyok. Más csapatoknál talán első számú is lehetne, de a Red Bull számára tökéletes második számú lehet” – vélekedett a korábbi versenyző.

Heidfeld hangsúlyozta, nem becsüli le honfitársa képességeit, egyszerűen túl jónak tartja Verstappent. „Természetesen örülnék, ha csatára késztetné Maxot, de véleményem szerint pillanatnyilag a bolygón csak kevés ember lenne képes egy szinten teljesíteni Maxszal.”

Korábbi nyilatkozata alapján ezt maga Marko is így gondolja. Kérdés, ő a jelöltek közül melyiket tartja az ideális második számúnak 2021-re.

A Portugál Nagydíj közvetítési időpontjai
Borítókép: Alexander Albon (Fotó: XPB)

További tartalmak