×

Telefonon nyugtatta meg orvosa Strollt, hogy nem koronavírusos

Egy magánorvos telefonos megnyugtatása vezetett oda, hogy mind Lance Stroll, mind a Racing Point elhitte, a versenyző nem koronavírusos. A csapatfőnök szerint szigorúbb nem lehetne gárdájuk protokollja a jelenleginél.

Motor Racing - Formula One World Championship - Hungarian Grand Prix - Qualifying Day - Budapest, Hungary Lance Stroll (Fotó: XPB)
Miután Lance Stroll nem tudott részt venni az Eifel Nagydíj időmérő edzésén, a Racing Point csapatfőnöke elárulta, már Szocsi után voltak egészségügyi problémái a kanadainak, melyek szombat reggel újra előjöttek. Gyomorrontásra és gyengeségre panaszkodott, amik akár a koronavírus tünetei is lehetnek, ám mivel a versenyzőt a nagydíjhétvégét megelőző kedden tesztelték, és az eredmény negatív lett, a csapat nem tartott attól, hogy fertőzött lehet, és úgy volt jelen a megelőző két napban a csapat garázsában.

Azóta tudható, Strollnak a nurburgringi futam vasárnapján vett mintája pozitív lett, vagyis koronavírus miatt dőlt ki, noha ezt akkor még sem ő, sem a csapat nem tudta. Ennek kapcsán érdekes kérdés, a Racing Point a rosszulléte miatt miért nem érezte szükségét azonnal újratesztelni versenyzőjét.

A csapatfőnök, Otmar Szafnauer igyekezett védeni a protokolljukat. „Utólag mindig okosabb az ember, de az akkor rendelkezésünkre álló információk alapján nem voltak koronavírusos tünetek, hiszen kétszer is negatív lett a tesztje. Lance tudta, hogy nem fog vezetni, ezért hazarepült, de mi nem gondoltuk, hogy erre szükség van” – mesélte.

Az eljárásaik esetleges hiányosságai kapcsán elmondta: „Minden alkalmazottunkat kétszer teszteljük egy héten a gyárban. Több mint tizenötezer tesztet csináltunk már. Hat pozitív esetünk volt. Komolyabban tesztelünk és komolyabban is vesszük ezt a vírust, mint bárki más. Az alkalmazottainkat a nagydíjakról való hazaérkezéskor teszteljük, így nyugodtan térhetnek haza, tudva, hogy nem szedtek össze semmit. Mi vagyunk az egyetlenek, akik ezt csinálják, senki más.  Tanácsadót is felfogadtam magam mellé az Egyesült Királyságban, aki elmondta, mit csinálnak a mi üzletágunkban, és más, nagyobb üzletágakban. És mi tízszer többet teszünk annál, mint amiről a tanácsadóink bárhol is hallottak.”

Otmar Szafnauer (Fotó: XPB)Hogy Stroll esete mégis hogy nem akadt fenn a rostán, annak egyszerű oka van: a versenyzőt egy magánorvos nyugtatta meg arról, hogy nem koronavírusos. Telefonon. „Gyomorrontása volt, folyamatosan. Lance felhívta a saját orvosát Svájcban. Én nem vagyok orvos, és ahelyett, hogy rám hallgatott volna, az orvosra hallgatott. Egy telefonhívásról volt szó. Ugyanaz a fickó volt az, aki megnézte őt Oroszország után. Többször is teszteltük, és Lance el is ment a svájci orvoshoz, ezek után pedig felhívta őt.”

Az orvos megállapította, hogy Stroll minden valószínűség szerint nem koronavírusos. „Utólag mindig könnyű okosnak lenni. Előzetesen negatív volt a tesztje, Oroszország után kétszer is. A tünetei Oroszország után jöttek. Aztán vasárnap mégis teszteltette magát, és kiderült, hogy pozitív. Utólag már könnyű, de akkor nem tűnt szükségesnek a teszt az információk alapján.”

Miközben a Racing Point azzal reagált a történtekre, hogy Portugáliában készenlétbe helyezte Nico Hülkenberget is, időközben az FIA is módosított szabályzatán, és elvárja a résztvevőktől, hogy a paddockba érkezésük után mielőbb újbóli tesztnek vessék alá magukat.

Lance Stroll időközben már meggyógyult, és a csapat tagjaival be is járta a portimaói pályát (Fotó: XPB)Szafnauer szerint természetes, hogy menet közben tanulnak. „Az egész világ tanul, az FIA is, mi is. Az említett tizenötezer tesztünkkel szerintem mi sokak előtt járunk. Előfordulhat, hogy valakinek gyomorrontása van, és annak nincs köze a COVID-hoz? Igen, előfordulhat. Ha nem teszteltünk volna vasárnap este, ahogyan mindig tesszük, mivel mindenkit tesztelünk a hazaérkezés után, és Lance csak a mostani esemény előtti tesztet teljesíti, akkor még csak nem is tudtunk volna a fertőzéséről, mert az negatív lett volna.”

„Ha úgy gondolnám, hogy nem megfelelő az eljárásunk, változtatnék rajta. De a Racing Point minden kedden és pénteken az összes dolgozóját tesztelteti, az utazó személyzet pedig az események előtt és után is tesztelve van. Az FIA most bevezette, hogy az országba való belépéstől huszonnégy órán belül tesztelni kell. Ez újdonság. Az FIA változtatott, és úgy vélem, azon túl, amin most változtattak, és amit a Racing Point csinál, nem lehet mit tenni” – nyugtatta magát Szafnauer.

Csapata mindazonáltal így is kapott egy figyelmeztetést az FIA-tól, mivel Stroll pozitív teszteredményéről nem értesítették őket, arról csak a versenyző szerdai bejelentéséből szereztek tudomást.

A Portugál Nagydíj közvetítési időpontjai