×

Vettel: Próbálom újra összerakni magam, és méltósággal lezárni ezt

Elismeri Sebastian Vettel, hogy nem teljesít a képességeihez méltón, és szeretné orvosolni ezt a hibát a szezon hátralévő részében, mielőtt új fejezetet nyit.

Motor Racing - Formula One World Championship - Portuguese Grand Prix - Preparation Day - Portimao, Portugal Sebastian Vettel (Fotó: XPB)
Futamok óta folyamatosan vereséget szenved Charles Leclerc-től az időmérő edzéseken, és a versenyeken sem megy neki mostanság a pontszerzés. Sebastian Vettel a hazai futamát jelentő Eifel Nagydíjon is kiszorult a top 10-ből, versenye pedig kicsit sem festett jól. Egész idő alatt hiába üldözte Antonio Giovinazzi Alfa Romeóját, megelőzni nem tudta, helyette csak egy kínos piruettet mutatott be mögötte.

Helmut Marko, a német korábbi Red Bull-os mentora megállapította, Vettel mostanság nyomokban sem emlékeztet arra a versenyzőre, aki velük négyszeres világbajnok lett, és kezdőket idéző hibákat vét.

Vettel Portimaóban elismerte, ő is többet várna magától. „Igen, többet várok. Nem voltam elégedett a teljesítményemmel bizonyos idei versenyeken. Igen, sokat várok magamtól, és érzem, tudom, hogy jobbra is képes vagyok” – jelentette ki.

A helyzete egészen sajátos, hiszen már a szezon rajtja előtt megtudta, hogy a Ferrari a továbbiakban nem számít majd a szolgálataira, Charles Leclerc-re építi a jövőt 2021-től. Emellett a csapat autója idén csak a középmezőnybeli csatákra elég, és még a vezetési stílusához sem passzol, amit megoldani úgy nem egyszerű, hogy közben válófélben vannak.

„Charles nagyon jó munkát végez, és úgy fest, rendszeresen ki tudja préselni a maximumot az autóból. Az én helyzetem más. Ez egy nagyon más év, nagyon mások a körülmények, és talán nem is ez a legsimább év abból a szempontból, hogy hozom, amire képes vagyok. Nem egyszerű helyzet ez, de szeretnék mindent beleadni, próbálok fejlődni, és az év vége felé szeretnék visszakerülni arra a szintre, amire tudom, hogy képes vagyok” – jelentette ki a ferraris.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)Az idei SF1000-essel boldogulni szerinte egyiküknek sem könnyű, ám utalt rá, számára a csapaton belüli helyzet extra nehézséget is jelent. „Az idei autót nem könnyű vezetni, egyikünk számára sem. Charles is ott ül a megbeszéléseken, és megegyezik a véleményünk, hogy nem könnyű. Viszont az is világos, hogy amikor úgy vágsz neki egy évnek, hogy elválnak az útjaitok, akkor az mindig egy másfajta lovestory. Persze tiszteletben tartom azt a sok munkát, amit az elmúlt években elvégeztek, és szeretném viszonozni ezt valamennyire. De mint mondtam, ez nem a legkönnyebb év a helyzetünk miatt.”

Érzi ugyanakkor, hogy ő sem nyújtja azt, ami elvárható tőle – ezen a hátralévő hat versenyen szeretne változtatni. „A versenyek sem alakultak mindig nekünk kedvezően, de néha így megy ez. Keresztül kell mennem ezen, és már várom a hátralévő új pályákat, a hátralévő versenyeket, és igyekszem kicsit jobban összerakni mindent.”

Kérdezték arról is, nem kezd-e érzelgőssé válni az év vége és a ferraris búcsú közeledtével. „Nem igazán. A Ferrarinak mindig is különleges helye volt a szívemben, hiszen gyerekként Michael (Schumacher) volt a hősöm, és ő a vörös autót vezette. A szenvedély másik része pedig abból ered, hogy a Ferrari az egyetlen csapat, amely mindig is résztvevője volt a Forma–1-nek. Ez egy különleges márka, és voltam olyan kiváltságos, hogy átélhettem ezeket az érzéseket a csapattal, a szurkolókkal, az országgal. Ez kivételes privilégium volt.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)„Ugyanakkor egyszer minden véget kell, hogy érjen, és most már várom az új fejezet jövő évi kezdetét. Addig viszont próbálom méltósággal lezárni az itteni fejezetet, és újra összerakni önmagam, hogy ismét olyan teljesítményt nyújtsak, amire tudom, hogy képes vagyok. Túljutni az akadályokon, és készen állni az új fejezetre.”

„Nem hinném, hogy az a fajta fickó lennék, akiből előtörnek az érzelmek, és nagyon érzelmessé válik. Nem hiszem, vagyok annyira realista, hogy tudjam, egyszer minden véget ér. És a csapaton belüli helyzet is teljesen más, mint egy éve vagy két éve volt. Tudjuk, hol tartunk és merre megyünk” – állapította meg.

A Portugál Nagydíj közvetítési időpontjai