Musorujsag
Élő Eredmények

„Borzalmassá” tették a Mercedest Hamiltonék

„Borzalmassá” tették a Mercedest Hamiltonék

F1
Borzalmasnak érezte a Mercedest Lewis Hamilton a portimaói második szabadedzésen. A címvédő szerint ritka nagy kihívás az új pálya.

Furcsa nappal debütált a Forma–1 mezőnye az Algarve-versenypályán. A nagydíjat még sosem rendező portugál létesítményen sok-sok vezetői hibát láthattunk, két piros zászlós megszakítást egy tűzeset és egy versenyekre jellemző kakaskodás miatt, és volt egy külön gumiteszt is, így aligha meglepő, hogy az eredmény is rendhagyóan alakult.

Az élen persze még így is a Mercedes zárta mindkét gyakorlást. Valtteri Bottas délelőtt és délután is a legjobb időt autózta, ráadásul az üldöző csapatok mindkét alkalommal fél másodpercen kívül voltak hozzá képest. A második hely viszont ezúttal csak délelőtt lett a másik Mercedesé, Lewis Hamilton a második tréninget csak a 8. pozícióban zárta, 1,368 másodperccel gyengébb körrel, mint csapattársa.

A flúgos délután alapján mindez nem tűnik meglepetésnek. A brit címvédő viszont elárulta, nem csak emiatt volt ennyire lassú. „Az első edzés volt talán a jobb számomra, de az autót nem éreztem nagyszerűnek. Aztán változtattunk pár dolgon, és egészen borzalmas lett a második edzésre. Most két lépést kell tennem hátra a beállításokkal, hogy lássam, mit rontottunk el, aztán meglátjuk a holnapot” – értékelt nem túl elégedetten.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Bottas eközben élvezte a napsütéses délutánt, igaz, az W11-essel még ő sem volt teljesen elégedett. „Nem rossz. A lassú kanyarokban küzdöttem az autó hátuljával. De nem voltunk olyan messze, ahogy ezt a köridő is mutatja. Mint mindig, most is lesz munkánk holnapig.”

Hogy Bottas jól kezdett az egyelőre „nyers” és az új aszfaltja miatt nagyon csúszós pályán, az nem jött váratlanul: a finn mestere a kevésbé tapadó pályáknak. A portugál helyszín ilyen szempontból extrém kihívással szolgált most. „Egészen csúszós volt” – mondta a nap leggyorsabbja. „Igazából arra emlékeztetett, amikor először mentünk Szocsiba vagy Austinba. Új volt az aszfalt, és szinte körről körre javult. Az aszfalt eléggé trükkös. Megvan a tapadásod, de ha elveszted, akkor nagyon elveszted. Ezért is volt olyan sok megforgás.”

Hamilton szerint az Algarve olyan feladatot jelent, amilyennel ritkán szembesülnek. „Hihetetlenül nehéz pálya, hatalmas kihívás. A szintkülönbségek hihetetlenek, és vannak helyek, ahol nem látod, merre mész. A nyolcas kanyar kijáratánál az eget nézed, és egy ideig nem tudod, mi van a dombon túl. A tizenegyes kanyarnál sem tudod, hol vagy, csak hirtelen ott terem előtted. Nagy kihívás. És az aszfalt nagyon sima. Sokan csúszkáltak, szóval nem volt egy könnyű nap.”

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Emellett az időjárás sem könnyítette meg az életüket. „Nagy volt a különbség délután. A szél is erősödött. Azt nem tudom, váltott-e irányt, de egészen trükkös volt. Sokat ültünk a garázsban is, és nem teljesítettük igazán a tervünket a második edzésen. Nehéz nap volt!”

Miután úgy fest, eltévedt kicsit az autó beállításaival, Hamiltont megkérdezték, vár-e segítséget Bottas adataitól. „Általában a magunk dolgát csináljuk, de a csapat az este folyamán végigmegy majd mindenen, a pálya felületén, a szárnyálláson, a tapadáson, mindent kielemeznek, mindkét autón. Meg fogják mondani, hogy mi a legjobb mindkettőnknek. Általában hasonló utat járunk onnantól” – hangzott az igennel felérő válasza.

A Portugál Nagydíj közvetítési időpontjai
Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak