×

„Ekkora retardáltat!” – az FIA vizsgálja a Verstappen-Stroll ütközést

Buta baleset borzolta a kedélyeket a portimaói második szabadedzésen. Amit utána Lance Stroll Max Verstappentől kapott, azt nem tette zsebre. Kérdés, melyikük mit kap az FIA-tól…

Verstappen, Stroll 1 Max Verstappen és Lance Stroll balesete (Fotó: Formula1/Twitter)
Még csak péntek volt, de már versenyeztek. Max Verstappen és Lance Stroll elkerülhető, buta ütközéssel paprikázta föl a hangulatot a Portugál Nagydíj második szabadedzésén. Már az utolsó félórán belül jártunk, amikor a bajnokság harmadik helyezettje egy gyorskörére készült, ellenfele pedig az utolsó előtti kanyarban a lassú tempóját kihasználva megelőzte őt.

A Red Bull versenyzője nem hagyta magát, a célegyenesben szélárnyékot fogott, majd a Racing Point mellé vágott belülről. Kezdeti tempóelőnye odalett azzal, hogy az ERS-e kifogyott az energiából, így az előzési manőverét nem tudta végigcsinálni. A két autó egymás mellett érkezett meg az első kanyarhoz, ahol a féktávon összeütköztek. Stroll a kavicságyban kötött ki, Verstappen dühöngve tért vissza a boxutcába, az FIA pedig – az edzés során másodszor – piros zászlóval szakította félbe a körözést.

Max Verstappen és Lance Stroll balesete (Fotó: Formula1/Twitter)

Max Verstappen és Lance Stroll balesete (Fotó: Formula1/Twitter)„Ez a fickó vak?! Mi a *** baja van?! Jézus Krisztus! Ekkora retardáltat” – szitkozódott ordítva a rádión Verstappen, aki korábban már Carlos Sainzra is panaszkodott, amikor megelőzte őt ugyanazon a szakaszon. Később még egyszer megkérdőjelezte a szellemi képességeit, majd hozzátette: „Elcseszi a körömet, próbálom előkészíteni a kört, és egyszerűen elcseszi azzal, hogy nyitja a DRS-ét és a versenyíven marad. Semmi tisztelet. De nem számít…”

A probléma fő okát Otmar Szafnauer, a Racing Point csapatfőnöke szerint egy félreértés jelentette. „Úgy fest, Maxnak nem tűnt föl, hogy két gyorskört megyünk egymás után. Mi gyakran csináljuk ezt, és más csapatok is, szóval ez bevett gyakorlat. Sokszor van, hogy gyorskör után hűtőkört megyünk, majd újabb gyorskört, de van, hogy kétszer mész, ilyenek a gumik” – magyarázta, miért nem engedett a versenyzője.

Max Verstappen és Lance Stroll balesete (Fotó: Formula1/Twitter)

Max Verstappen és Lance Stroll balesete (Fotó: Formula1/Twitter)Christian Horner, a Red Bull vezetője a másik oldalról látta a történteket. „Az előző körre kell visszamenni. Lance az utolsó előtti kanyarban elment, mert Max elengedte, hogy szélárnyékot fogjon rajta. Azt feltételezte, hogy Lance befejezi a gyorskörét, és nem tudta, hogy újat kezd. Elengedte, mögötte maradt, előnyt kovácsolt a szélárnyékából, és azt hitte, visszavesz, mert tudja, hogy ő ott van belül. Lance viszont valamiért nem látta őt, kanyarodott. Mindketten arra számítottak, hogy a másik visszavesz. Ha viszont ez egy verseny lett volna, Maxé volt a belső ív, ezért a külső autónak kellett volna elég helyet hagynia” – érvelt a brit.

Miközben a fedélzeti kamerán úgy látszott, Stroll figyelte Verstappent a visszapillantóban, Szafnauer szerint nem látta őt, és a felelősség a hollandot terhelte. „Nem hiszem, hogy tudta, hogy ott van, amikor elfordult. Nem figyelmeztettük Lance-t. De nem is számítottunk arra, hogy Max bemegy oda. Mi volt a célja? Ez nevetséges! Mi előnye származott ebből? Az száz százalékig biztos, hogy Max tudta, hogy Lance ott van. Ez száz százalék, kizárt, hogy ne látta volna őt. Lance viszont nem tudta, hogy Max ott van. Számomra ez teljesen egyértelmű” – füstölgött az amerikai.

Horner hozzátette: „Ha teljesen őszinték akarunk lenni, mondhatjuk azt, hogy mindkettőjüknek volt ebben szerepe. Max azt gondolta, Lance visszavesz, Lance talán nem látta Maxot érkezni. Mindkét oldalon lehet érvelni, de talán ötven-ötven százalék volt.”

Lance Stroll autója (Fotó: Formula1/Twitter)

Lance Stroll autója (Fotó: Formula1/Twitter)Verstappen a leintés után azt mondta, nem számított arra, hogy Stroll ráhúzza a kormányt. „Nem akarok erről beszélni, mivel meglepett, hogy elfordult, miközben érkeztem mellette. Nem tudtam hová menni. Éppen kezdtem a köröm, ő meg befejezte. Ez a második szabadedzés, és sajnálatos, hogy összeütköztünk.”

A kérdésre, szerinte elkerülhető lett volna-e az ütközés, elmondta: „Ha ő visszavesz, igen. De ez egy olyan vita, amit elnyújthatunk a végtelenségig. Butaság.”

Fölvetették, sértő káromkodásait egyesek talán rossz érzéssel fogadták. „Ez nem az én gondom” – felelte, majd elviharzott.

Az FIA magyar idő szerint 18 órára hívta be meghallgatásra Verstappent és Strollt.

A Portugál Nagydíj közvetítési időpontjai