Musorujsag
Élő Eredmények

Két versenyt ad Albonnak ülése megtartására a Red Bull

Racefans, Autosport
Két versenye maradt Alexander Albonnak, hogy meggyőzze főnökeit, érdemes megtartani őt 2021-re. A Red Bull megerősítette, csak külsős versenyző jöhet szóba utódként.

A nyomás nem is lehetne nagyobb. Miközben korábban csak a sajtó találgatott állandó jelleggel Alexander Albon Red Bull-os jövőjéről, most már a csapata is nyíltan beszél arról, hogy egyelőre nem garantált a maradása. Ahhoz, hogy azzá váljon, teljesítenie kell, mégpedig a Helmut Markóék által elvárt szinten. Arról kell meggyőznie a tanácsadót és a vezetőséget, hogy 2021-ben képes lesz stabilan pontokat szerezni, valamint aktívan hozzájárulni ahhoz, hogy adott esetben a bajnokságért küzdjenek.

Christian Horner csapatfőnök Portimaóban elárulta, Albonnak két nagydíja maradt a bizonyításra: a mostani portugál verseny után még Imolában tehet azért hogy új szerződést kapjon. „Azt szeretnénk, hogy Alex jogot szerezzen a helyére, és tulajdonképpen biztosítsa, hogy nem kell más versenyző után néznünk. Szerintem a csapatnál mindenki ezt szeretné” – jelentette ki a brit.

„Úgy érzem, Mugello volt számára a fordulat kezdete. Volt pár nehéz hétvégéje, most ezekből kell talpra állnia, és Imolában erős hétvégét kell teljesítenie a kezdéstől a célig. Erre összpontosítunk, ez a mi célunk.”

Miközben Max Verstappen 147 pontot számlál már, Albon csupán a 7. helyen áll a bajnokságban, 64 ponttal. Helmut Marko korábban azt mondta, idén nem érezték szükségét a gyors beavatkozásnak, mivel az sem veszélyezteti a konstruktőri második helyezésüket, hogy a Red Bull egyelőre egyautós csapat. Ezen viszont 2021-re változtatni kívánnak, mert Verstappen miatt is szükségük van egy biztos második versenyzőre.

Horner szerint ha csak a közös munka számítana, Albonnak nem lenne miért aggódnia. „Ő népszerű a csapaton belül. Viszont szükségünk van arra, hogy szorosabb legyen a küzdelem a két autónk között, mert csak így harcolhatunk a Mercedesszel. Ezt kell tennünk, ez a cél.”

Alexander Albon (Fotó: XPB)

Amennyiben Albon nem felel meg e kritériumoknak, a Red Bullnak váltania kell. Kézenfekvő megoldásnak tűnne Pierre Gasly újbóli előléptetése, hiszen a francia az Alpha Taurihoz visszatérve újra kivirágzott, időközben futamgyőztessé is vált. Horner viszont egyértelművé tette, sem a francia, sem a korábban az első csapatuknál szintén megfordult Danyiil Kvjat nem számíthat arra, hogy újra a Red Bullnál versenyezhet.

„Az Alpha Taurinak már nagyjából megvannak a versenyzői. Én azt mondanám, az elsődleges választásunk Alex. De amennyiben más megoldás mellett döntünk, akkor valakit a Red Bull programján kívülről választanánk, mivel egyszerűen nincs elérhető versenyző, akit házon belül beültethetnénk az autóba. Vannak minőségi versenyzők a piacon, akik jövőre munkanélküliek lehetnek” – állapította meg.

Marko korábban elismerte, Sergio Pérez és Nico Hülkenberg a két jelöltjük. Rajtuk kívül tapasztalt versenyzőként szabaddá vált még Romain Grosjean és Kevin Magnussen is. Ők ugyanakkor már jelezték, sok esélyt nem látnak arra, hogy 2021-ben a mezőny tagjai lesznek.

A Portugál Nagydíj közvetítési időpontjai

További tartalmak