Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel: Jelenleg esélyem sincs Leclerc ellen, más ligában van

Vettel: Jelenleg esélyem sincs Leclerc ellen, más ligában van

F1
Tehetetlennek érzi magát Sebastian Vettel az újabb időmérős Q2-es kiesése után. Csapattársa a második sorba kvalifikálta magát – a német szerint más ligában versenyez.

Sorozatban nyolcadik alkalommal sem jött össze a legjobb tízbe jutás Sebastian Vettelnek az időmérő edzésen. A német ezúttal ráadásul jócskán lemaradt a Q3-ról, a második edzésrész utolsó helyén, a 15. pozícióban zárt. Miközben pénteken még egészen elégedettnek tűnt az autójával, Vettel és Charles Leclerc között szombatra újra szétnyílt az olló. A Q2-ben bő fél másodpercet mértek közöttük. A monacói aztán egészen a 4. rajtkockáig repült a Q3-ban, csak a két Mercedestől és Max Verstappentől vereséget szenvedve.

Vettel mostani kiesését furcsává tette a gumiválasztás. A Ferrarik az első menetükre a közepes gumin futottak ki. Leclerc a 8. időt autózta rajta, Vettel viszont csak a 14. helyen kötött ki. Ezek után meglepő volt, hogy mindkét vörös autó újra a sárga abroncsokkal hajtott ki a garázsból másodszor. Vettelnek nem sikerült javítania (egyébként Leclerc-nek sem), a Q1-es körétől is elmaradt fél másodperccel.

„Egész hétvégén szenvedtem kicsit a lágyon. Nálam mindig gyorsan szemcsésedés lépett föl a lágyon. A közepes strapabíróbbnak tűnt” – indokolta meg Vettel, miért tartott ki a közepes Pirelli mellett. „Az első menetemnél jónak éreztem a helyzetet. Nem volt valami jó a köröm, de azt gondoltam, könnyedén meg tudom csinálni a szükséges időt, azt, amit a Q1-ben autóztam. Viszont a második menetnél nem tudtam munkára bírni a gumikat, és ezzel vége volt. Nem találtam igazán a ritmust. Elfékeztem magamat a harmadik kanyarban, és az utolsó körömnek annyi is volt.”

A Q2-ben úgy tűnt, az utolsó köröknél lassult a pálya, a szél is fölerősödött. Vettel azonban nem írta ennek számlájára a kiesését. „Egy kicsit számított ez is, de nem volt annyira komoly a helyzet. Az autót egészen jónak éreztem, amikor működött.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

A visszaesés okát nem tudta megmondani. „Nem tudom. Nehéz volt felmelegíteni a gumikat. Minden alkalommal másnak éreztem. Mint mondtam, az első menetemnél egész jónak éreztem az autót, és úgy gondoltam, könnyedén megfuthatom a Q1-es időt. Aztán nem működtek a gumik.”

Idén nem először mondja azt, hogy rossz helyezése ellenére az autóval viszonylag elégedett volt. Egy kiesés és egy csapattárstól elszenvedett súlyos vereség után ez furcsán hat. Ami a végül a második rajtsorba kvalifikáló Leclerc teljesítményét illeti, Vettel nem kertelt. „Jelenleg esélyt sem látok ellene. Egy másik ligában van” – mondta a német Skynak. „Mindent megteszek, amit tudok. A körök, amikkel elégedett vagyok, így is lassúak. Nincs más út, mint kihozni magamból a bennem van, és ami az autóban van.”

A német RTL riportere megkérdezte, várja-e ezek után a vasárnapi futamot. „Következő kérdés!” – felelte mosolyogva, majd miután a riporter nem tudott mit felelni, hozzátette: „Természetesen nem úgy. Természetesen nem. Nem volt ez egy olyan időmérő, ami bizakodásra adott volna okot. De holnap egy új nap jön, megpróbálok belőle többet kihozni. Amikor viszont ennyire hátul vagy, elég másképp fest a helyzet.”

A Portugál Nagydíj közvetítési időpontjai
Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak