Musorujsag
Élő Eredmények

A kaotikus kezdés után Hamilton visszavágott és nyert Portugáliában

A kaotikus kezdés után Hamilton visszavágott és nyert Portugáliában

Boxutca
Eseménydúsan indult a Portugál Nagydíj, a verseny végére azonban helyreállt a világ rendje: kettős Mercedes győzelem született Lewis Hamilton vezetésével, aki győzelmével átvette a vezetést az örökranglistán Michael Schumachertől.

A start pillanatát Hamilton várhatta a legelőkelőbb pozícióból, miután a tegnapi időmérőn egy kifizetődő stratégiai húzásnak köszönhetően (több gumimelegítő kört teljesített, mint csapattársa) legyőzte a szabadedzéseket uraló Bottast, aki végül „csak” második lett a kvalifikáción. A harmadik helyről Verstappen indulhatott, aki – mondhatni a szokásoknak megfelelően – erős versenytempójában bízott, és abban, hogy tartani tudja majd a lépést a Mercedesszel.

Az időmérőt látva mindenki arra számított, a csata a csillagosok és Verstappen között zajlik majd, az első körön azonban meglepő kavarodást hoztak, miután az induláskor szemerkélni kezdett az eső. Ezt Carlos Sainz használta ki legjobban, aki nem kis meglepetésre a hetedikről az első helyre vágott.

A spanyolhoz hasonlóan a csapattárs, Lando Norris is jól kezdett (feljött a negyedik helyre, Sainz, a csapattársát lerajtoló Bottas és Hamilton mögé), valamint Kimi Räikkönen is az Alfa Romeóval, aki a tizenhatodik helyről vághatott neki a futamnak, néhány kör elteltével viszont már hatodik volt.

A verseny rajtja (Fotó: XPBÖ

Nem tartott azonban sokáig a kavarodás: a McLaren versenyzői és Kimi Räikkönen is lassult a lágyabb abroncsokon. Bottas a hatodik körben visszavette a vezetést, és Hamilton előzésére sem kellett sokat várni, ahogy Verstappen, majd az első körökben néhány pozíciót veszítő, később azonban fokozatosan gyorsuló Charles Leclerc is levadászta Sainzot.

Az izgalmas kezdés után, nagyjából 15 kör megtételét követően a futamon kezdett helyreállni a világ rendje: a két Mercedes fokozatosan növelte előnyt Verstappennel és Leclerc-rel szemben, miközben csaták leginkább a középmezőnyben zajlottak.

A legkeményebb küzdelmet Lance Stroll és Norris vívta: a két fiatal a 10. helyezésért harcolt, küzdelmük pedig egy ütközéssel ért véget a 18. körben. Ekkor épp Stroll próbálta előzni riválisát – a külső ívről az első kanyarban. Manővere sikertelen volt, a koccanástól pedig autója is alaposan megsérült, ezzel pedig a másik Racing Point is visszaesett a mezőny végére, azt követően, hogy Sergio Pérez még a rajtnál koccant Verstappennel.

Carlos Sainz a Mercedes versenyzői előtt (Fotó: XPB)

Két körrel később aztán az élmezőnyben is láthattunk egy csatát: Hamilton érte utol, majd a célegyenesben le is vadászta csapattársát. A címvédő tehát visszaverekedte magát a mezőny élére, ahol a futam során csak az indulást követően tölthetett el néhány métert. Előzését követően a címvédő el is húzott márkatársától: három kör alatt három másodperces előnyt épített ki a gumikkal küszködő finnel szemben.

Több előzést láthattunk a futam elején hátraeső Péreztől is, aki a verseny 35. körében már az ötödik helyen állt (helyezését a kerékcseréjét követően is megtarthatta), a lehető legjobb úton haladt tehát afelé, hogy a sírból hozza vissza a futamot magának, és a bajnoki pontverseny harmadik helyéért a McLarennel csatázó Racing Pointnak is.

Az élen eközben Hamilton folyamatosan növelte előnyét: a Mercedes kerékcseréi után már 13 másodperccel vezetett a csapattárs előtt, akinek a kiállást követően a hideg gumikkal is meggyűlt a baja, hiszen pont belekeveredett a lekörözött Danyiil Kvjat és Romain Grosjean csatájába, akik rövid ideig, a meleg abroncsokon gyorsabbak voltak a finnél.

Pierre Gasly (Fotó: XPB)

Mögöttük Verstappen és Leclerc között is megmerevedtek az erőviszonyok, Pérezhez viszont egyre közelebb került a jól hajrázó Pierre Gasly, a mögötte lopakodó Sainz, valamint az első etapját alaposan elnyújtó Esteban Ocon között, aki frissebb gumikon próbálta levadászni riválisait.

A lágy gumikat a futam végére elkoptató Pérezt az utolsó előtti körben Gasly ugrott át, az utolsóban pedig Sainz, a nagyot zárkózó mexikói tehát két pozíciót is veszített a befutót megelőzően, ráadásul a Gasly ellen bemutatott védekezését még vizsgálják is!

Az élen változás már nem történt, Hamilton tehát megszerezte pályafutása 92. F1-es győzelmét, ezzel pedig átvette a vezetést az örökranglistán Michael Schumachertől, aki 2006 óta vezetett ebben a tekintetben.

Bottas másodikként ért célba (hátránya ezzel tovább nőtt a bajnokságban), Verstappen harmadik lett, Leclerc pedig a remek időmérős teljesítmény után a versenyen is negyedikként vitte célba a Ferrarit, igazolva, valóban kezdenek működi a vörösök új fejlesztései. Az ötödik helyen végül Gasly ért célba a futam végén bemutatott előzésnek köszönhetően, majd Sainz, Pérez, a Renault két versenyzője és Sebastian Vettel jött, aki csapattárshoz hasonlóan szintén pontot szerzett a Ferrarival.

Borítókép: Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

További tartalmak