×

Begörcsölt Hamilton lába, a Mercedes is észlelte a telemetrián

Ezúttal sem talált legyőzőre Lewis Hamilton, pedig a Portugál Nagydíjon fájdalmas görcs is gyötörte – éppen a gázpedált nyomó lábát kínozta. Csapata az adatokon is látta, hogy gond van.

Motor Racing - Formula One World Championship - Portuguese Grand Prix - Race Day - Portimao, Portugal Lewis Hamilton (Fotó: XPB)
Már magabiztos előnnyel vezette a portimaói versenyt Lewis Hamilton, amikor a futam hajrájában a csapatrádión közölte mérnökével, görcsöl. A közvetítésben bejátszott mondatából nem derült ki, pontosan melyik testrészéről van szó, ám a futamot követően elárulta, a jobb vádlija feszült be. „Elég gyakran el kellett vennem a lábam a gázról az egyenesben, mert eléggé fájdalmas volt. De valahogy átverekedtem magam rajta, hiszen nem volt mit tenni, az egész körön át nem veheted el a lábad a gázról” – mesélte a címvédő.

Miközben kritikusai gyakran vágják a fejéhez, hogy szereti eltúlozni és túldramatizálni a dolgokat, főnöke, Toto Wolff megerősítette, a problémáját ők is észlelték a telemetrián. „Az adatokból láttuk, hogy valami gond van, ezért rá is kérdeztünk, hogy jól van-e. A csapatnak rossz érzés, hogy semmit sem tehet. Mégsem küldhetjük a fizikoterapeutát az autóba. De ilyesmi megeshet, amikor dehidratált vagy. A legjobbakkal is megesik, mint látható” – mondta az osztrák.

Honfitársa, a korábbi F1-es versenyző Alexander Wurz az osztrák ORF csatorna szakértőjeként elmondta: „Ez mindenféleképpen kellemetlen, és fárasztó is, mivel nem nyújtózhatsz a pilótafülkében. Be vagy szorítva, fáj, de muszáj elviselned. Legtöbbször amiatt fordul elő, mert az overallod valahol összegyűrődik a biztonsági öv alatt, és nyom egy ideget vagy eret. A portimaói pálya egy folyamatos hullámzás, olyan nehézségi erőknek vagy kitéve, hogy mindig dolgoznod kell, a kezeidnek és a lábaidnak is. Van, hogy az ásványi anyagok hiányának vagy a dehidratáltságnak ehhez nincs köze.”

Hamilton esetében viszont volt. A brit utólag már belátja, nem készült föl megfelelően a futamra. „Ma nem ittam túl sokat, és emlékszem, amikor beültem az autóba, arra gondoltam, hogy talán ki fogok száradni. De az autóban soha nem iszom. Soha. Aztán kezdődött a görcs.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)„Ez fizikálisan megterhelő pálya, sok a huppanó rajta, sok a hullámzás. Egészen agresszíven kell nyomnod a gázt minden körben, egész végig, szóval sosem pihenhetsz igazán. Az utolsó kanyarból jöttem ki, a tizenötösből a célegyenesbe, és úgy éreztem, hogy kezd húzódni, mint amikor az izmodat nyújtják. Aztán jött, és eléggé fájt. Fel kellett emelnem a gázról, és nem igazán tudtam, hogy mit csináljak, mivel valahányszor újra rátapostam, fájt. De természetesen nem vehetem le a lábam a gázról, muszáj folytatnom, szóval ez inkább arról szólt, hogy el kell felejteni, ezért nyomtam tovább.”

„Pár körig igazán gyötrelmes volt, de aztán nem is tudom, talán beindult a véráramlás, vagy az adrenalin vette át az irányítást, de kezdett elmúlni” – mesélte.

Hozzátette, fizikoterapeutája, Angela Cullen a futam után kezelésbe fogja venni. „Ő egy igazi fizikoterapeuta. Sok edző mondja annak magát, miközben nincs képesítése, de Angela tényleg az.”

A brit mellett ülő Max Verstappen megjegyezte: „És igencsak erős kezei vannak! Egyszer engem is kezelt, és nem volt valami kellemes… Mármint jól csinálta, csak egy kissé fájt…”