Musorujsag
Élő Eredmények

Panaszt tesz az FIA következetlen ítéletei ellen a Racing Point

Panaszt tesz az FIA következetlen ítéletei ellen a Racing Point

The Race, Auto Motor und Sport
Következetlennek és igazságtalannak véli az FIA ítélkezését a Racing Point csapatfőnöke. Hivatalos szinten fog szót emelni ez ellen.

Bőségesen kijutott az incidensekből a Portugál Nagydíj hétvégéjén a Racing Point versenyzőinek. Pénteken Lance Stroll és Max Verstappen ütközése ügyében zajlott – büntetés nélkül záruló – vizsgálat, szombaton Sergio Pérezt figyelmeztették Pierre Gasly feltartásáért, vasárnap pedig mindkét versenyzőnek több kétes esete is volt.

Az egyik oldalon ott volt a már a szabadedzéseken is a legtöbb pályaszélesítést jegyző Stroll, aki újbóli kihágásai miatt 5 másodperces időbüntetést kapott, és a Lando Norrisszal – a Verstappen-esethez hasonlóan ismét az első kanyarban – történt ütközése miatt még egy időbüntetést jegyzett, valamint összesen 3 büntetőpontot. A másik oldalon eközben Sergio Pérez előbb Max Verstappennel koccant össze az első körben, majd a hajrában Pierre Gaslyt (megint) blokkolta vitatható módon a célegyenesben. A mexikóit utóbbi vétségért hivatalos figyelmeztetésben részesítették, ami a hétvégi és idénybeli második megrovása volt. A harmadikért már 10 rajthelyes büntetés jár.

Otmar Szafnauer csapatfőnököt leginkább az utóbbi bosszantja. Rámutatott, megkérdőjelezhető, hogy Pérez valóban érdemelt-e megrovást a manőveréért, és korántsem mindegy, hogy kapott érte, mivel így a hátralévő hétvégéken nagyon óvatosnak kell lennie. „Még csak össze sem értek. Sergio ráadásul előbb mozdult, mint Gasly. Sergiónak jogában állt védekező manővert tenni, kétszer nem lehet mozdulni, de egyszer szabad. Gasly levette a gázról a lábát, és nem történt koccanás. Akkor miért a megrovás?” – kérdezte értetlenkedve az amerikai.

Sergio Pérez és Pierre Gasly (Fotó: MTI/EPA) Sergio Pérez és Pierre Gasly (Fotó: MTI/EPA)

Rámutatott, az FIA Pérez Verstappennel történt ütközésénél sokkal elnézőbb volt. „Az első körben Sergiót kiütötte Verstappen, aki azután tért vissza a pályára, hogy kicsúszott. Úgy jött vissza, hogy kereste a pozíciót és a tapadást, és belecsúszott Sergióba, a bírák mégsem tettek semmit. Sergio és Gasly még csak nem is ütköztek. Kemény védekezés, jó verseny – nem erre vágynak a szurkolók? Ha megrovásokat adnak versenyzőknek azért, mert keményen, de biztonságosan versenyeznek, akkor merre tart a sportágunk? Elő fogom hozni ezt a hétfői ülésünkön, mert ez egy komoly probléma” – bocsátotta előre a bírák következetlenségére utalva.

Szafnauer túlzásnak érzi, hogy Pérezt ilyen helyzetbe hozták az ítélettel. „Sergio egész pályafutása alatt sosem kapott figyelmeztetést, ezen a hétvégén viszont kettőt is. Az egyiket az időmérőn, ahol hibázott, és nem vette észre, hogy Gasly gyorskörön érkezik mögötte. Félreállt, de nem elég gyorsan – megrovás! Nos, Gasly továbbjutott a Q3-ba, szóval semmi kára nem származott belőle. Aztán itt volt a másik incidens – megrovás! A szezon hátralévő részében emiatt most úgy kell vezetnie, mint egy szentnek, nem harcolhat keményen, mert a megrovást és a tíz rajthelyes büntetést kockáztatja vele. Ez eléggé szigorú volt. Talán azt gondolnád, egy megrovás nem lehet szigorú, de az volt.”

Sergio Pérez és Max Verstappen balesete (Fotó: Formula1/Twitter)

A szakember emellett arra is emlékeztetett, hogy Verstappen eközben nem kapott büntetést Pérez kiütéséért, és hogy ezzel csapatuk már másodszor volt áldozata egy incidensnek, amelynek (szerinte) vétkese büntetlen maradt. Szocsiban Charles Leclerc ütötte ki Lance Strollt, és megúszta hibáját, amely kapcsán maga a monacói éppen Portimaóban vallotta be, szerencsés volt.

Strollt eközben most nem hagyták futni a Norris-eset miatt, ami szintén bökte Szafnauer csőrét. „Szerintem ez az ítélet kicsit erős volt. Lance kicsivel Lando előtt volt, amikor kanyarodni kezdett, és Lando a pálya közepét választotta, miközben Lance kicsivel gyorsabb volt. Nem tudom, hogy mit tehetett volna Lance. Ha nem kanyarodik, nem veszi be a kanyart. Szerintem ez egy versenybaleset volt” – próbálta mentegetni a később kieső kanadait.

Lance Stroll és Lando Norris (Fotó: MTI/EPA) Lance Stroll és Lando Norris (Fotó: MTI/EPA)

Az esetekről a futam után az FIA versenyigazgatója, Michael Masi is nyilatkozott. Stroll és Verstappen pénteki, valamint Stroll és Norris vasárnapi esete között szerinte volt egy döntő különbség. „Az előbbi egy szabadedzésen történt, a másik egy versenyen. És mások voltak a körülmények is” – magyarázta.

Verstappen Pérezzel való ütközése kapcsán emlékeztetett: „Ez az első körben történt, olyankor kevésbé vagyunk szigorúak. Ha később történt volna a versenyen, akkor legalább egy vizsgálatot indítottunk volna.”

Borítókép: Sergio Pérez (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak