×

Vettel megvádolta a Ferrarit: A másik autó egyértelműen gyorsabb

Eddig csak célozgatott rá, Sebastian Vettel most nyíltan ki is mondta: azt feltételezi, hogy a Ferrari Charles Leclerc-nek jobb autót biztosít, mint neki. Mattia Binotto nem hagyta szó nélkül a később finomított vádat.

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari) Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)
A vasárnapi Portugál Nagydíj előtt megírtuk, Sebastian Vettelnél szombaton a harmadik szabadedzésen elhangzott egy gyanakvásra okot adó rádiós megjegyzés. „Ennyi van az autóban. Legalábbis ebben az autóban” – mondta mérnökének. Azóta kiderült, nem egy félreérthető mondatról volt szó, tényleg annak gondolhatta, aminek hangzott.

A portimaói 10. helye után Vettel egykedvűen nyilatkozgatott a különböző tévécsatornáknak. Azon riportereknek, akik pozitív eredményként értékelték pontszerzését a 15. rajthelyet hozó időmérője után, elmondta, őt a legkevésbé sem tudja elégedetté tenni a saját mércéjével mérve gyenge helyezés.

Teljesítményéről azt mondta: „A versenyem klassznak nem mondható, hiszen túl sok a hullámzás, nagyon nehéz volt vezetni.” Az ezt okozó probléma kapcsán megállapította: „Nehéz volt az autóval, mert az egyik körben ment, a másikban nem. Mintha pengeélen táncolnék. Amikor nem találom el tökéletesen, egyből kicsúszok a tartományból.” Amikor a Ferrarit Charles Lecerc eredményei alapján ütőképesebbé tevő fejlesztésekről kérdezték, azt felelte, ő nem lát igazi előrelépést. „Ha őszinte vagyok, csak nagyon csekély mértékű volt a javulás. Az autóban egész évben úgy érzem, hogy csak birkózok, nem tudok zöld ágra vergődni.” Összességében pedig megállapította: „Még amikor jónak is érzem a köröket, akkor is túl lassúak, és messze vagyok.”

Sebastian Vettel és Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

Sebastian Vettel és Charles Leclerc (Fotó: Ferrari) 

Leclerc-é gyorsabb autó?

Szavai alapján Vettel elveszettnek tűnik, ám kiderült, nem csak erről van szó. A legnyíltabban a német RTL-nek, anyanyelvén nyilatkozott a futam után. Ebben az interjúban egyenesen kimondta: érzése és a telemetriai adatok áttanulmányozása alapján is meggyőződése, hogy az ő autója nem olyan jó, mint a csapattal maradó Leclerc-é.

„Nyilvánvaló, hogy a másik autó egyértelműen gyorsabb” – jelentette ki. „Amikor úgy érzem, rendben van egy kanyar, akkor is messze vagyok. Ott, ahol az időt veszítem, egész évben szenvedek. Egy idióta talán sohasem érhet a nyomába (ti. Leclerc-nek), de hogy én egy komplett idióta lennék? Ezt kétlem. Egyszer még úgy is szerencsésnek kéne lennem, és bele kéne trafálnom. Viszont sosem sikerül. És ha mégis meg tudom közelíteni, akkor is csak nagy nehézségek árán. A másik oldalon ez sokkal könnyebbnek tűnik…”

Utalt rá, a helyzetén a csapat támogatása nélkül nem változtathat, így abból próbál főzni, amije van. „Magamba kell szállnom, és a saját feladatomat végezni, de természetesen ez fáj. Főleg úgy, hogy a saját elvárásaim magasabbak, mint amiket a külvilág támaszt felém. Nem igazán érdekel a felhajtás, de számomra nehéz ezt feldolgozni, mivel túlságosan ambiciózus vagyok, és túlságosan vágyom a többre” – vallotta be.

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari) 

„Abból kell kiindulnom…”

Vettel egy későbbi sajtókörön aztán már Mattia Binotto csapatfőnök társaságában vett részt, és pontosított korábbi szavain. Igaz, a megfogalmazásra azért érezhetően nagyon ügyelt, és a sorok között ebből is kiolvasható volt, nem a véleménye, csak a kommunikációja módosult. „Abból kell kiindulnom, hogy azonos autónk van” – jelentette ki, még véletlenül sem azt mondva, hogy abból is indul ki… „Az egyik oldal a stopper, ami a köridőt mutatja. A másik meg az érzés. Nekem küszködés összerakni a jó kört, és folyamatosan érezni a tapadást, miközben Charles jól érzi magát.”

A német arra is a sorok között utalt, hogy a csapatban már nem tud megbízni, csak a közvetlen munkatársaiban. Ilyesmit idén már sokszor mondott. „Dolgozom rajta, de nem sok mindent tehetek, csak azon dolgozom, amit ki tudok hozni ebből. Az engem körülvevő csapattal próbálom a maximumot hozni, és remélhetőleg jövő héten jobb helyzetben leszek.”

Az őt körülvevő csapat nyilvánvalóan nem a teljes Ferrarit jelenti, csak a közvetlen munkatársait, a szerelőit, a mérnökeit.

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari) 

Ha ő nyomja úgy, mint Leclerc, kicsúszik

A négyszeres bajnokot megkérdezték, nem gondolja-e, hogy az idei Ferrari egyszerűen jobban fekszik Leclerc vezetési stílusának, mint az övének. Szerinte ekkora különbség csak emiatt nem alakulhat ki. „Nem, nem gondolom. Elég régóta versenyzek már, és van, hogy az autó fekszik neked, máskor meg nem. De ettől függetlenül mindig próbálsz alkalmazkodni, amennyire csak lehet, és mindig ez a feladat, én is ezt teszem idén. Ilyen tekintetben tehát semmi sem változott.”

„Ez itt arról szól, mekkora tapadást érzel, és mennyit használsz belőle. Ilyen tekintetben azt gondolom, Charles más tapadást érez az autó egy bizonyos területén, mint amit én érzek. Nyilvánvaló, hogy nem vagyok gyors, és valamiért nem érzem ezt.”

Ugyanezt a jelenséget Vettel a holland tévének adott interjúnál egy kicsit másképp írta le, szintén arra utalva, hogy a különbség az autókban van. „Nem gondolnám, hogy Charles az autó képességei fölött vezetne. A képességein belül van” – fogalmazott.

„Egyértelműen nagyon jól megy, nagyon gyors, és könnyedén megy, miközben ha én próbálom egy kicsit jobban nyomni, kicsúszok a pályáról. Ez egy bonyolult helyzet, de próbálkozom. A mérnökeimmel közösen mindent megteszünk a jobb érzésért, de a kemény munka ellenére nem találok megoldást. Nincs más választásom, mint továbbra is mindent beleadni” – ismételte önmagát.

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari) 

Binotto szerint a versenyzőn múlik…

Vettel vádjait hallva a Ferrari csapatfőnökét, Mattia Binottót is megkérdezték, van-e alapja az autók különbségéről szóló feltételezésnek. A szakember természetesen cáfolt. „Seb és Charles autója azonos, semmi kétség. Nagyon remélem, hogy Sebastian képes lesz jobb helyre kvalifikálni magát Imolában, és többet mutat a versenyen abból, mire képes. Charles kétségkívül nagyon jó, de talán a második versenyzőtől többet vár az ember” – reagált a svájci.

A felek válása rosszabbul ennél már nemigen mehetne. Bár Vettel a nyáron már egyszer megállapította: „Úgy fest, idén mindig lehet még rosszabb...” És tényleg.