×

Így lesz bajnok a Mercedes a hétvégén Imolában

Míg Portimaóban csak minimális esély volt a bajnoki címvédésre, Imolában már nagyobb a valószínűsége annak, hogy a Mercedest sorozatban hetedszer is megkoronázzák.

Lewis Hamilton rekordot jelentő 92. futamgyőzelmét ünnepli a Mercedes (Fotó: Mercedes) Lewis Hamilton rekordot jelentő 92. futamgyőzelmét ünnepli a Mercedes (Fotó: Mercedes)
Újabb kettős győzelemmel növelte előnyét a Mercedes a konstruktőri bajnokságban a Portugál Nagydíjon. Már 209 pontos előnnyel vezetnek a Red Bull előtt, miközben a szezonból 5 futam van még hátra.

Egy csapat egy hétvégén maximum 44 egységet gyűjthet, és mivel az Emilia-Romagna Nagydíja után már csak 4 futamot rendeznek, ezen a hétvégén Imolában a Mercedesnek legalább 176 pontot meg kell őriznie jelenlegi előnyéből ahhoz, hogy bebiztosítsa világbajnoki címét.

A kilátásaik erre nagyon jók. A Red Bull a matematikai esélyét csak abban az esetben tarthatná életben, ha legalább 33 ponttal többet szerezne riválisánál. Tekintve, hogy az energiaitalosok idén egyetlen versenyen, a második silverstone-i futamon tudtak több pontot szerezni a bajnokcsapatnál, és Max Verstappen győzelme Alexander Albon 5. helyével ott is csak arra volt elég, hogy egy pontot faragjanak a Mercedesszel szembeni hátrányukon, most már az tűnik valószínűtlennek, hogy elmarad a bajnokavató.

Talán jól is járnak, ha bekészítik a bajnoki pólókat a hétvégére…

Fotó: Mercedes

Fotó: MercedesA Mercedes 2014 óta valamennyi szezont elsőként zárta a csapatok között. Az F1 történetében ők lesznek az első istálló, amely egymást követő 7 szezont nyer meg. Eddig a Ferrarival álltak holtversenyben, a vörösök 1999 és 2004 között lettek zsinórban hatszor bajnokok.

Miközben a bajnokavatásra jók az esélyek Olaszországban, a versenyzőknél erre még várni kell. Noha Lewis Hamilton már egészen óriási, 77 pontos előnyben van Valtteri Bottasszal szemben, mivel az Imolát követő 4 futamon még összesen 104 pont lesz szerezhető, a britnek még akkor is hiányozni fog egy egység a végső sikerhez a mostani hétvégén, ha a leggyorsabb körrel és győzelemmel 26 pontot hoz a nullázó finnen.