×

Leszólta Hamilton rekordját, majd bocsánatot kért Norris

Lando Norris azt találta mondani, hogy Lewis Hamilton nem tesz mást, mint elvégzi a nem túl bonyolult feladatát: legyőzi egy-két tényleges ellenfelét, és nyer egy nyerő autóval…

Motor Racing - Formula One World Championship - Portuguese Grand Prix - Practice Day - Portimao, Portugal Lando Norris (Fotó: XPB)
Pályafutása 92. futamgyőzelmével a Mercedes címvédője egyedüli rekorderré vált az F1-történet legtöbbször nyerő versenyzőjeként, Michael Schumachert megelőzve. A 100-as álomhatárt idén már nem érheti el, ám több riválisa szerint csak idő kérdése, és el fogja. A Mercedes idén két kivétellel minden versenyt megnyert, és a 2021-es bajnokságnak is abszolút favoritként vág majd neki.

Hazájában van, aki „minden idők legnagyobb brit sportolójaként” kezdte emlegetni Lewis Hamiltont, mások azt pedzegetik, hogy ideje lovaggá ütni – az F1-ben versenyző honfitársa, Lando Norris viszont tárgyilagosan kommentálta történelmi sikerét. A McLaren versenyzője szerint nincs semmi rendkívüli abban, hogy Hamilton nyert egy újabb futamot a Mercedesszel.

„Jó neki, semmi több. Semmit sem jelent ez nekem. Egy olyan autóban ül, aminek tulajdonképpen valamennyi futamot meg kellene nyernie. Le kell győznie egy vagy két versenyzőt, és ennyi. De elismerésem neki, így is elvégzi a munkát, amit el kell” – foglalta össze, mit gondol a brit sikeréről.

A Portugál Nagydíj elején még nem tűnt annyira magától értetődőnek Hamilton újabb győzelme, mint azt Norris leírta. A közepes gumik, amin a két Mercedes rajtolt, nagyon lassan melegedtek föl, ezért a fekete autók sebezhetővé váltak. Ezt Norris csapattársa, Carlos Sainz használta ki a legjobban, aki a lágyon rajtolva pár kör alatt az élre állt a meleg lágy keveréken. Csodatétel azonban nem történt, a McLarenek nemhogy a győzelemre, a dobogóra sem voltak esélyesek, mi több, ezúttal a középmezőnyben is akadt náluk jobb. Számukra a győzelem továbbra is az álom kategóriája, és már ez a pár körig tartó szárnyalás is nagy "eredmény" volt nekik.

Lando Norris számára nem a z a normalitás, hogy ilyen közel kerül a Mercedeshez (Fotó: XPB)„A rajtunk elképesztő volt, mindkettőnké” – mondta Norris. „A harmadik és első helyen látni a két narancsszínű autót egészen klassz volt. De nem sokáig tartott. Jó volt a rajtunk, jól helyezkedtünk, jól vezettünk, szóval ezzel elégedett vagyok.”

Kinek egy történelmi rekorddöntés, kinek egy pár körös villogás – a siker is relatív.

„Amit én teljesítettem, azzal elégedett vagyok, szerintem jó munkát végeztem. Egyszerűen balszerencsés voltam mások butasága miatt” – utalt a 13.-ként célba érő Norris a Lance Stroll-lal való ütközésére, amely megfosztotta a pontszerzés lehetőségétől. Végül azért nem felejtette el hozzátenni: „Gratulálok Lewisnak, hogy meglett a kilencvenkettedik győzelme. Ez egy nagy eredmény!”

Norris később úgy érezte, finomítania kell a futamot követő megjegyzésén. A McLaren versenyzője az őt kiütő Strollt sem kímélte vasárnap, megállapította róla, hogy „sosem tanul semmiből”. Kedden a közösségi oldalán aztán mindkét kollégájától bocsánatot kért. „Bocsánatkéréssel tartozom. Buta és figyelmetlen voltam pár dologgal, amit az interjúk során a médiának mondtam, és nem adtam meg a kellő tisztelet bizonyos személyeknek. Én nem ilyen fajta ember vagyok, szóval tudom, hogy bocsánatot kell kérnem tőlük, de mindenki mástól is, aki olvasott vagy hallgatott. Sajnálom!” – írta a Twitteren.