×

Verstappen attól tart, 40 évesen is csak üldözi Hamilton rekordját

Az F1 legfiatalabb bajnoka már nem lesz, és Lewis Hamilton azon dolgozik, hogy a legtöbb futamot nyerő versenyző címéért is legalább 40 éves koráig izzadnia kelljen – Max Verstappen nem tudja, bírni fogja-e addig.

Motor Racing - Formula One World Championship - Portuguese Grand Prix - Qualifying Day - Portimao, Portugal Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: XPB)
Miközben Lewis Hamiltonnak újabb rekordokat hoz 2020, Max Verstappen örökre elveszíti egy rekord lehetőségét. A mostani szezon volt az utolsó esélye arra, hogy megvalósítsa a Red Bull-lal közös célját, és minden idők legfiatalabb F1-es bajnoka legyen, ám erre a brit dominanciája és küszöbön álló címvédése miatt már nem kerülhet sor.

Pedig amikor 2016-ban Verstappen futamgyőzelemmel mutatkozott be a Red Bull csapatánál, alighanem sokan vették biztosra, hogy övé lesz ez a csúcs. Ilyen szempontból a Red Bull és az F1 talán herdálja a holland éveit, korai bemutatkozása viszont még így is esélyt adhat arra, hogy egy nap pályázzon a mostantól mindenkinél több futamgyőzelmet számláló Lewis Hamilton rekordjára.

„Éppen erről beszéltünk Lewisszal. Azt mondta, azért megy tovább gőzerővel, mert szeretné minél magasabbra emelni a lécet, hogy meg kelljen dolgoznom az utoléréséért” – mondta Verstappen a Portugál Nagydíjat követő sajtótájékoztatón. „Hihetetlen, amit elért. Kilencvenkét győzelemnél jár, és biztos vagyok benne, hogy jóval száz fölé jut. Arra kényszerít, hogy vagy negyvenéves koromig versenyeznem kelljen… De amúgy ez egy jó motiváció” – ismerte el.

Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: XPB)Verstappen a sajtótájékoztatón később arról beszélt, „sokkolta”, amikor a nyitókörökben meglátta maga mögött a szárnyaló Kimi Räikkönent a 6. helyen. Hamilton a finn meggyőző teljesítménye kapcsán megjegyezte, a 2007-es bajnok a bizonyíték Verstappen számára, hogy 40 fölött is lehet még jól csinálni ezt. „Igen, valóban. De annyira hosszú idő! Egyelőre nem is akarok erre gondolni” – felelte a Red Bull-os. Hamilton megállapította, Verstappen 5 év előnnyel indította az F1-es pályafutását hozzá képest, így még igencsak hosszú út áll előtte. „Igen, tizenhét voltam, amikor kezdtem, de nem akarok arra gondolni, hogy negyvenévesen még F1-es autót vezetek…”

Miközben Verstappen valóban nagy előnnyel indított, a Red Bullnál töltött eddigi 5 szezonja nem hozott annyi sikert, amennyiben reménykedett. Hamilton rekordjának majdani megdöntése az életkora miatt ma még talán reálisnak is tűnhetne, ugyanakkor Verstappenből a legfiatalabb F1-es bajnok már biztosan nem lesz, holott korábban ez is reálisnak tűnt. Ez megmutatja, semmire sincs garancia hosszú távon.

Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: XPB)Utóbbi csúcs elmaradása miatt Verstappen nem gyötri magát.  „Nos, egyszerűen el kell fogadnod a helyzetet, amiben vagy, máskülönben nagyon frusztrált ember leszel. Én elfogadtam. Persze amikor egy versenyre jövök, a legjobbat akarom kihozni belőle, és ez jó motiváció. Én tudom élvezni a harmadik-negyedik helyeket is, ha tudom, hogy mindent kihoztam magamból, az autóból, valamint ha a csapat is mindent megtett. Most például ez történt, a fiúk elképesztő kerékcseréket hajtottak végre. Az ilyesmi tud motiválni engem és őket is. Én igyekszem élvezni ezt is” – fejtegette.

„Végső soron mindenki szeret nyerni, ezért vagyunk itt mindannyian, de ha nem lehetséges, akkor nem lehetséges. A legfiatalabb világbajnok? Nem hiszem, hogy amikor negyven vagy ötven éves leszek, érdekelni fog az ilyesmi. Egyszerűen csak úgy akarok majd visszatekinteni ennyi idősen, hogy a tükörbe nézve elmondhassam, a legtöbbet kihoztam magamból. Ha igen a válasz erre a kérdésre, akkor boldog leszek, függetlenül attól, hogy ez hét bajnoki címet jelent vagy nullát. Az ilyesmikhez szerencse is kell, a megfelelő időben a megfelelő csapatnál kell lenned. Van, hogy nem működik, de meglátjuk. Még van pár év előttem, szóval remélem, fog változni ez.”