×

Bejelentette 2021-es egyik versenyzőjét az Alpha Tauri

Az Alpha Tauri szerdán megerősítette, hogy az idén futamgyőztessé váló Pierre Gasly jövőre is a csapatuknál versenyez.

F1_Gasly05_M4_200907
Az utóbbi hetek találgatásainak vetett véget azzal az Alpha Tauri, hogy bejelentette, az idén Monzában váratlan győzelmet arató Pierre Gasly 2021-ben is a versenyzője lesz. Az utóbbi időben híre ment, hogy a franciára a sikerei kapcsán szemet vetett a szintén francia Renault-csapat (jövőre Alpine), és megpróbálhatja kivásárolni őt a Red Bull programjából. Szerdán eldőlt, ilyesmire legkorábban csak 2022-ben lesz módjuk, Gasly ugyanis 2021-ben nem megy sehová.

Az Alpha Tauri közleményében csak a jövő évre szóló megállapodást említ a 24 éves versenyzővel, aki 2017-ben náluk mutatkozott be a Forma–1-ben, és aki 2019-ben az első félévet a Red Bullnál töltötte, mielőtt gyenge teljesítménye miatt visszaküldték volna a B-csapathoz.

„Rendkívül boldog vagyok, hogy újabb szezont teljesíthetek az Alpha Taurival” – nyilatkozta az idén újra kivirágzó, rendszeresen a top 10-ben küzdő futamgyőztes. „Az idei év nagyon jól alakul, jó úton járunk afelé, hogy a csapat történetének legsikeresebb szezonját teljesítsük. Nagyon erős a kapcsolatunk, minden adódó lehetőséget megragadunk, a legjobb ezek közül az Olasz Nagydíj volt. Az első F1-es győzelmem Monzában különleges pillanat volt számomra, és igazán büszkévé tesz, hogy én szerezhettem a csapat történetének második győzelmét. Mindent bele fogok adni a csapatért, és kiveszem a részem abból, hogy a lehető legmesszebbre jussunk. Már nagyon várom a következő év kihívásait és a további sikereket.”

Pierre Gasly (Fotó: MTI/EPA)

Pierre Gasly (Fotó: MTI/EPA)Franz Tost csapatfőnök előrebocsátotta, szeretnék, ha hosszú távon számíthatnának Gaslyra. „Örülök, hogy marad a 2021-es szezonban. Már évek óta a Red Bull programjának tagja, és bízom benne, hogy a Red Bull-családban marad még sok szezonig. Amióta tavaly visszatért a csapatunkhoz, folyamatosan rendkívül jól teljesít, két dobogós helyezést szerzett a 2019-es Brazil Nagydíjon, valamint az idei Olasz Nagydíjon, amit megnyert” – nyilatkozta az osztrák.

„Pierre bizonyította, hogy nagyon versenyképes, erős a párharcokban, kiaknázza az autóban rejlő potenciált minden versenyen, és értékes visszajelzéseket ad a mérnököknek. Mentálisan erős, mindig motivált, és amikor kitűz maga elé egy célt, mindent belead annak eléréséért. Már nagyon várom az együttműködésünk folytatását és a sikeres 2021-es közös évet.”

Mivel az Alpha Taurin belül domináló Gasly idén erős teljesítményt nyújt, fölvetődött, hogy a Red Bull talán átgondolhatná az újbóli előléptetését Alexander Albon gyengélkedését látva. A csapat vezetői erre azonban nem voltak nyitottak. Christian Horner Portugáliában azt mondta, úgy érzik, Albon is képes lenne hasonlóan jó teljesítményt nyújtani az Alpha Taurinál, mint jelenleg Gasly, és Gasly is újra szenvedne a Red Bullnál, ahogyan tavaly, és ahogyan Albon idén.

Helmut Marko eközben korábban arra is utalt, hogy a márkának komoly tervei vannak az Alpha Taurival, és a csapat fejlődéséhez szükségük van egy vezérre, amely szerepre Gasly tökéletesen alkalmas. A Red Bull idén szorosabbra fűzte együttműködését a B-csapatával, és már nem utánpótlásgárdaként, inkább amolyan testvércsapatként kezeli a faenzaiakat.

Pierre Gasly jobban jár, ha nem lesz újra Max Verstappen csapattársa? (Fotó: XPB)A mostani bejelentéssel a négyből két ülése elkelt a Red Bullnak. Első csapatuknál Max Verstappen helye biztos, így már csak a holland és Gasly csapattársának kiléte a kérdéses. Albon sorsáról heteken belül dönthetnek, helyére Nico Hülkenberg és Sergio Pérez is eséllyel pályázhat.

Az Alpha Taurinál eközben a japán Red Bull-nevelés, Cunoda Juki érkezésére van jó esély. Marko korábban azt nyilatkozta, elsősorban a szuperlicencen múlik, a királykategóriába emelik-e a tehetséges F2-es versenyzőt, aki Danyiil Kvjatot válthatja.

Az osztrák szakember legutóbb mindkét csapat esetében december elejéig ígért döntést. Cunoda sorsa várhatóan az F1-es szezonzáró után, vagyis a második bahreini versenyt követően tisztázódhat.