×

Häkkinen: Lehet, van nagyobb baja a Red Bullnak, mint a második versenyző

A korábbi kétszeres világbajnok, Mika Häkkinen úgy érzi, a Red Bull számára nagyobb probléma lehet az, hogy autójuk elsősorban Max Verstappenre van szabva, mint az, ki lesz a holland a csapattársa a következő szezonban.

Max Verstappen és Alexander Albon (Fotó: Red Bull) Max Verstappen és Alexander Albon (Fotó: Red Bull)
Bár 2019 közepén versenyzőcsere is történt (Pierre Gasly távozott, az ő helyére érkezett Alexander Albon), a helyzet nem sokat változott a Red Bullnál: miközben Max Verstappen sorra szállítja a dobogós eredményeket, a márkatárs küzd az autóval. Idén például a holland kilenc dobogót és 164 pontot szerzett, míg a thai 64 pontot gyűjtött és egyszer állt dobogón.

A csapat ennek ellenére sokáig folyamatosan hangoztatta, kitart Albon mellett, a hetekben viszont változott a helyzet: versenyzőjükre már csak lehetséges jelöltként hivatkoznak, és nyíltan kijelentik, ha nem javít, lecserélhetik 2021-re.

Alexander Albon (Fotó: XPB)A korábbi világbajnok, Mika Häkkinen nem biztos benne, hogy a jelenlegi problémára egy újabb csere volna a megoldás. Szerinte inkább az autót kellene alaposabban megvizsgálni, hiszen csak Verstappen vezetési stílusához passzol. „A Red Bull sok futamon szenved amiatt, hogy egyautós csapattá vált” – írta a finn legutóbbi blogbejegyzésében.

„Alexandertől ismét gyenge versenyt láttunk, aki egy körrel a csapattárs mögött ért célba. Ez szokatlan, mivel Alexander egy jó képességű versenyző, ahogyan Pierre is az volt előtte, mégis a második Red Bull jelenti a problémát. Biztos vagyok benne, hogy Christian Horner (a Red Bull csapatvezetője) felismerte, mennyire fontos számukra, hogy gyors megoldást találjanak erre a problémára” – folytatta a korábbi McLaren-pilóta.

„Lehet, hogy a probléma az, hogy az autó túlságosan Verstappen-specifikus. Valóban megfigyelhető, hogy Pierre mennyivel versenyképesebb azóta, hogy visszaültették a Red Bull junior csapatába” – zárta gondolatát Häkkinen, utalva a franciára, aki „lefokozása” óta valóban több kiugró eredményt is elért már, és ő maga úgy érzi, most jobban vezet, mint eddig bármikor.

Max Verstappen és Alexander Albon (Fotó: XPB)