×

Megerősítést vár a Ferrari Imolától

Megerősítést vár az imolai hétvégétől a Ferrari, miután Portugáliában biztató eredményt ért el szakaszosan bevezetett fejlesztési csomagjával. Most azt szeretnék igazolni, a múlt heti jó szereplés nem egyszeri volt.

Motor Racing - Formula One World Championship - Portuguese Grand Prix - Qualifying Day - Portimao, Portugal Charles Leclerc (Fotó: XPB)
A tesztek után sejthető volt, a Ferrari 2020-ban gyengébben szerepel majd, mint az előző évekbe, a kezdés azonban a vártnál is gyengébb volt: a csapat nemhogy a győzelemkért és a dobogókért nem tudott harcba szállni, hanem a pontszerzésért is vért kellett izzadnia. Helyzetükön természetesen a lehető leggyorsabban igyekeznek változtatni.

Eközben már 2021-re is figyelnek, új fejlesztéseikkel ugyanis megfelelő irányt szeretnének találni a következő szezonra, az új autóhoz. Ez volt a fő cél az elmúlt három hétvégén bevetett újításokkal is, melyek kisebbfajta teljesítményjavulást is hoztak magukkal.

Portugáliában például Charles Leclerc negyedikként ért célba, ami az előző hetek eredményeihez képest kiugróan jó volt. Fölmerült azonban, hogy ehhez a körülmények és a pálya karakterisztikája is kellett. A vörösök most azt szeretnék igazolni, újításaik valóban hoztak némi javulást, és egy másik pályán is tudnak jól teljesíteni.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)„Portugáliában lezártuk a fejlesztési programot, amit Szocsiban indítottunk” – kezdte a Ferrari stratégiai vezetője, Iñaki Rueda. „Főleg Portugáliában vetettünk be újításokat, a padlólemezt és a diffúzort, amit már Németországban pályára vittünk volna, de akkor az eső miatt nem tehettük meg. Kísérleteztünk egy új konfigurációval is a padlólemez végénél, hogy egy kicsit több információt gyűjtsünk a 2021-ben változó aerodinamikai szabályokhoz” – tette hozzá.

„Nemrég megváltoztattuk a műszaki szabályokat, visszavágtuk a leszorítóerőt a következő szezonra. Most néhány olyan megoldást is kipróbáltunk, melyek elősegíthetik majd a gumik felmelegedést. Ezzel szenvedtünk az idei szezonban, különösen az alacsony hőmérsékleti viszonyok között, amivel ebben a szokatlan szezonban találkoztunk. Az eredmények pozitívak voltak. Most, a soron következő imolai hétvégén meg kell erősítenünk ezt” – emelte ki.

Imolában a megszokott három helyett csak egy szabadedzést rendeznek majd, Rueda pedig úgy érzi, a rövidített menetrend esélyt adhat a Ferrarinak. „Ez egy újabb szokatlan hétvége lesz, hiszen csak két napon keresztül zajlanak majd az események. Nem ez lesz az első, mert a múltban előfordult, hogy a rossz idő miatt csak kétnapos volt egy-egy hétvége. De ez most mégis egy más élmény lesz. Ki tudja, ez talán további lehetőséget nyújt majd számunkra a jó eredmények eléréséhez” – zárta gondolatát a szakember.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)