×

Sorozatban harmadszor is leszavazták az F1-es fordított rajtrácsot

Harmadszor futott neki a Forma–1 vezetősége a fordított rajtrácsos kvalifikációs versenyek megvalósításának, a csapatok harmadszor is leszavazták a javaslatot.

Motor Racing - Formula One World Championship - British Grand Prix - Race Day - Silverstone, England Fotó: XPB
Újra elhasalt Ross Brawnék terve. Az F1 sportigazgatója régóta szeretne tesztjelleggel kipróbálni egy olyan nagydíjlebonyolítási formát, amelynél a hagyományos szombati időmérő edzést egy 30 perces sprintfutam helyettesít. Annak a bajnokság fordított sorrendjéből vágnának neki a versenyzők (ezt jelenti a fordított rajtrács), a végeredmény pedig a vasárnapi hagyományos verseny rajtfelállását határozná meg.

Az F1 vezetői először tavaly szerették volna megszavaztatni a javaslatot. A tervük az volt, hogy 2020-ban négy kiválasztott helyszínen kvalifikációs versenyeket rendeznek. A csapatok végül útját állták ennek. Idén a koronavírus-járvány kitörése után, amikor világossá vált, hogy át kell alakítani a versenynaptárt, és lesznek helyszínek, amelyek két hétvégét is lebonyolítanak, ismét napirendi pont volt a fordított rajtrácsos versenyek megtartása. Ekkor a csapatok többsége nyitott volt a javaslatra, ám a Mercedes ellenállása miatt nem volt meg az egyhangú eredmény, így a szisztéma újra elbukott.

Az F1, az FIA és a 10 csapat hétfőn Portugáliában ült újra tárgyalóasztalhoz, és megbeszélésükön többek között a fordított rajtrácsos ötlet egyes 2021-es versenyeken történő kipróbálásáról is szavaztak. A javaslatot erőltető Brawn abban bízott, hogy az új szabályrendszerük segíthet a megvalósításban. Miközben eddig minden résztvevőnek igennel kellett voksolnia, most elegendő lett volna, ha a tíz istállóból nyolc támogatja az ötletet. Ez azonban nem történt meg. Az előzetes nyilatkozatok alapján biztosra vehető, hogy a Mercedes és a McLaren nemmel szavazott, de a The Race és a Racefans cikke szerint jó eséllyel a Racing Point is csatlakozott hozzájuk, és a Renault-ról is feltételezhető, hogy ellenállt. A pontos szavazati arányról nincs információ.

Fotó: XPBEredetileg fölmerült, hogy a 2022-es esetleges bevezetésről is szavaznak. Ehhez a 30-ból (a 10 csapat mellett 10 fő az F1, 10 az FIA részéről szavazhat) 25 igen szavazat is elég lett volna, mivel két év múlva esedékes változtatásról lenne szó, ám a The Race szerint ezt a voksolást nem tartották meg. Több istálló úgy véli, a 2022 nagy szabályváltozásokkal kell olyan jó alapokat teremteni a színvonalas versenyekhez, hogy ne legyen szükség efféle mesterkélt beavatkozásokra. Az F1 a hírek szerint még nyitva hagyta az ajtót a 2022-re vonatkozó újbóli szavazás előtt.

A fordított rajtrácsos javaslatot a versenyzők többsége határozottan ellenezte, túlságosan erőltetett módszernek találják, és úgy vélik, nem az időmérő edzés eltörlése a helyes út az F1 jobbá tételére.