Musorujsag
Élő Eredmények

Whitmarsh: Hamilton inkább hasonlít Häkkinenhez, mint Schumacherhez

Whitmarsh: Hamilton inkább hasonlít Häkkinenhez, mint Schumacherhez

Motorsport Magazine
A McLaren egykori csapatvezetője, Martin Whitmarsh inkább Mika Häkkinenhez hasonlítja Lewis Hamiltont, mint Michael Schumacherhez, mert ő is trükkök nélkül szeret győzni. Ami a különlegességet illeti, a brit szerint azok közül, akiket ő figyelhetett, ebben a tekintetben Hamilton és Ayrton Senna viszi a prímet.

Miután Lewis Hamilton beérte, majd megdöntötte Michael Schumacher futamgyőzelmi rekordját, számtalan összehasonlítást olvashatunk a két legendás versenyzőről, eredményeikről, módszereikről. A Motorsport Magazin nemrég a McLaren korábbi csapatvezetőjét, Martin Whitmarsht szólította meg a téma kapcsán.

Ami kettejük összevetését illeti, a brit szakember szerint Hamilton sokkal jobban hasonlít Schumacher korábbi riválisához, Mika Häkkinenhez (a szakember F1-es pályafutása során mindkét versenyzővel dolgozott a McLarennél).

Nyilatkozatában kiemelte, ami a „különlegességet” illeti, Hamilton mellett Ayrton Senna volt még olyan versenyző, aki a legjobbak közül is kiemelkedett. „Sok boldog emlék fűz Jenson Buttonhöz, Mikához, Kimi Räikkönenhez, Juan Pablo Montoyához, sőt még Fernandóhoz (Alonso) is… ők sok szempontból remek emberek. De szerintem két olyan versenyző volt, akiket hihetetlen aura lengett körül, ők pedig Lewis és Ayrton Senna voltak” – fogalmazott.

Martin Whitmarsh 2013-ban (Fotó: Gibson / XPB Images)

„Amikor megismertem Ayrtont, benne már megvolt ez a különlegesség, Lewisban viszont még nem. De folyamatosan fejlődött, és mindezt ő maga tette, ő maga érte el, ez az ő eredménye. Nagyon szerencsés vagyok, hogy figyelhettem ezt az utazást” – hangsúlyozta.

Ami Schumachert illeti, a némettel kapcsolatban megjegyezte, sosem tudta igazán kedvelni őt a vitatott manőverek miatt. „Sosem tudtam úgy viszonyulni hozzá, ahogy talán kellett volna” – mondta. „Mindig ő volt az ellenség, a piszkos játékos, aki megpróbált csalni a versenyzőim ellen, szóval nem kiegyensúlyozott a véleményem vele kapcsolatban. Lewis is könyörtelen, de ő őszintén, és tisztességesen akar nyerni. Nem hiszem, hogy Michaelnek ez számított. Csodálom azokat az embereket, akik ártatlanok és őszinték maradnak, mint például Lewist és Mikát, akik sosem mutattak be piszkos manővereket” – tette hozzá.

Schumacher kapcsán felelevenített egy emléket a legendás 2000-es Belga Nagydíjról, ahol Häkkinen sokat emlegetett előzése előtt a német érzése szerint túlment a határon, amikor a Kemmel egyenesnél leszorította a pályáról riválisát. „Az egyik dolog, ami ott volt az irodámban, az Mika törött szárnyának véglapja volt Michael guminyomával. Amikor kijöttem az eligazításról, levittem és odaadtam az FIA ellenőrének, hogy demonstráljam, Michael egy nap megöl valakit. Ennyire fel voltam háborodva. Nagyjából fél évvel később visszaküldték, érintetlenül. Feltettem a szekrénybe az irodámban, és el is akartam vinni, amikor elhagytam a McLarent. Dicső pillanat volt az, mert a jó győzedelmeskedett a rossz felett, és történetesen láttunk egy rendkívüli előzést középen szegény öreg (Ricardo) Zontával” – zárta gondolatát.

Michael Schumacher és Mika Häkkinen (Fotó: XPB)
Borítókép: Nem csak a sapka lett más... (Fotó: XPB)

További tartalmak