Musorujsag
Élő Eredmények

Ecclestone protezsálta be Vettelt az Aston Martinhoz

Ecclestone protezsálta be Vettelt az Aston Martinhoz

Sport1
Bernie Ecclestone elárulta, az ő keze is benne van, hogy a Racing Point/Aston Martin lecsapott Sebastian Vettelre.

Amikor a Ferrari a koronavírus miatti kényszerszünet alatt bejelentette, hogy nem hosszabbít szerződést Sebastian Vettellel, hetekig, hónapokig tartó találgatás vette kezdetét arról, a német hol folytatja, folytatja-e egyáltalán az F1-es pályafutását. Ma már tudjuk, a 2021-től Aston Martin névre váltó Racing Pointnál kötött ki, ám ez a forgatókönyv sokáig még csak opciónak sem tűnt, és nehéz is volt elképzelni, hogy a négyszeres bajnok a rózsaszín kis csapatot választja.

Aztán beindult a szezon, kiderült, hogy a Racing Point a tavalyi Mercedes lemásolásával nagyon is ütőképes csapat, és hogy Lawrence Strollnak a Mercedesszel és az Aston Martinnal is komolyak a tervei: nyerő gárdát akar formálni. Vettel ilyen szempontból illett a képbe, ám ha hinni lehet Bernie Ecclestone-nak, az F1 korábbi vezérének, a kanadai üzletembernek némi nógatásra is szüksége volt ahhoz, hogy lecsapjon a kínálkozó lehetőségre.

Ecclestone a német Sport1-nak adott interjúban elárulta, hogy bár már nincs szerepe az F1-ben, azért még így is aktívnak mondható a sorozatban. „Természetesen sokakkal kapcsolatban vagyok még, sokan kérnek tőlem tanácsot. Az új jogtulajdonos nem tartozik közéjük…” – utalt ironizálva az őt menesztő Liberty Mediára.

A tanácskérők között ott van Sebastian Vettel is, aki máig tartja a kapcsolatot a rafinált üzletemberrel. „Igen, gyakran beszélünk telefonon” – erősítette meg most Ecclestone is. „Meghallgatom őt, mondok neki egy véleményt a dolgok állásáról. Abban is segítettem neki, hogy létrejöjjön az egyezség az Aston Martinnal” – fedte föl.

Azt is kifejtette, mit takart e segítségnyújtás. „Elég komoly nyomást gyakoroltam Lawrence Strollra, hogy válassza Sebastiant. Megmondtam neki, hogy Sebastian mennyire jó még mindig, és hogy végső soron egy nyerő helyzet lesz mindenki számára, ha létrejön az üzlet. Úgy vélem, az érveim meggyőzték őt.”

A pályája elején menedzserként is tevékenykedő 90 éves brit nem először vállalna meghatározó szerepet egy versenyző és egy csapat házasságában. Korábban többek között Vettel példaképének, Michael Schumachernek a Benettonhoz kerülésében is fontos szerepet játszott a háttérben.

Ecclestone az interjúban Vettel jelenlegi helyzetéről is beszélt. Megjegyezte, miközben most arról megy a diskurzus, hogy Lewis Hamilton minden idők egyik legjobbja-e, nemrég még Vettelt is a legjobbak közé sorolták. „Most meg sajnos szinte senki sem mond róla semmi jót. A Forma–1-ben a versenyzők mindig is függtek az autójuktól, és a Ferrari jelenleg nem tűnik valami jónak” – állapította meg.

Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA) Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)

Charles Leclerc kezei között viszont még mindig sokkal jobbnak tűnik, mint Vettel kezei között. Ecclestone ugyanakkor nem hiszi el, hogy a német ennyivel rosszabb versenyző lenne a monacóinál. „Leclerc mindenképpen hatalmas tehetség, de egykor Sebastian is az volt, és még most is az. És már több tapasztalata van. Valójában neki kéne elöl lennie. Amögött, hogy nem így van, más oknak kell megbújnia. A Ferrarinál a belső politikának mindig nagy szerep jutott. Valójában csak Michael Schumacher idején húztak mindig egy irányba” – utalt arra, hogy Vettel szerinte sem kaphatja meg ugyanazt a bánásmódot, amit Leclerc. Portugáliában maga Vettel is erre tett utalásokat.

A német számára a korábbi F1-vezér szerint azonban még nem veszett el minden. „Örülök, hogy Sebastian új kihívást talált az Aston Martinnál. Ott választ adhat a kétkedőknek, akik idén már nem hisznek a képességeiben” – állapította meg Ecclestone.

Borítókép: Sebastian Vettel és Bernie Ecclestone (Fotó: XPB)

További tartalmak