Musorujsag
Élő Eredmények

Hivatalos: marad az F1-ben az Alfa Romeo

Hivatalos: marad az F1-ben az Alfa Romeo

Alfa Romeo
Meghosszabbította a Sauberrel való együttműködését, így a svájci csapat a folytatásban is Alfa Romeo néven fog szerepelni a Forma–1-ben.

Hivatalosan ugyan Alfa Romeo a hinwili központú F1-es istálló neve, ám a csapatot nem az olasz autógyártó, hanem továbbra is a régi névadó, a Sauber működteti. A két fél partnersége 2018-ban kezdődött, a teljes névváltásra 2019-ben került sor. Szerződésük ez év végével azonban lejár, így kérdés volt, folytatják-e a mostani felállásban.

Az istálló csütörtökön bejelentette a szerződéshosszabbításukat, ami azt jelenti, hogy továbbra is lesz Alfa Romeo nevű csapat a királykategóriában – igaz, egyelőre csak 2021-re biztosították ezt. „A világ autósportjának két történelmi márkája, a Sauber Motorsport és az Alfa Romeo legalább a mostani Forma–1-es szabályciklus végéig folytatja tovább a közös útját” – állt a kiadott közleményükben.

Miközben az Alfa névadó támogatója az F1-es csapatnak, együttműködésük ennél azért összetettebb, hiszen az autógyártó aktívan használja a Sauber infrastruktúráját. Közös munkájuk legutóbbi eredményét az Alfa Romeo Giulia GTA és GTAm modellek jelentik, amelyeket a hinwili szélcsatornában fejlesztettek, és többek között Kimi Räikkönen és Antonio Giovinazzi is tesztelte őket Baloccóban.

„Az Alfa Romeóval való kapcsolatunk meghosszabbítása egy jelzés mindkét oldal részéről. A Sauber az Alfa Romeóban egy elkötelezett, teljesítményorientált partnert talált, akik hisznek a márkájukban. Megtisztelő számunkra, hogy a nevünk révén vihetjük tovább az Alfa Romeo örökségét. Mindkét fél szeretné, hogy hosszú távon gyümölcsözzön ez a kapcsolat: mi az elmúlt három szezonban megalapoztuk ezt, és a célunk, hogy 2021-ben és azt követően is kiélvezzük e munka gyümölcseit” – nyilatkozta Frédéric Vasseur, az F1-es istálló csapatfőnöke.

Fotó: Alfa Romeo Fotó: Alfa Romeo

Mike Manley, az Alfát is tulajdonló Fiat-Chrysler ügyvezető igazgatója hozzátette: „A versenyzés és a teljesítmény az Alfa Romeo DNS-ében van. A márka a versenypályán született, és ma is versenyez a technológiailag legfejlettebb sorozatban. A Sauber Grouppal való együttműködésünk lehetővé teszi, hogy a vásárolóink is élvezzék a versenyzésben szerzett kivételes tudás eredményét, az új Giulia GTA és GTAm modelleken keresztül, amelyeknél a Sauber Engineering technikai segítségét is felhasználtuk, főleg a fejlett aerodinamika terén.”

A csapat egyúttal jelezte, a hétvégi olaszországi versenyükre egy egyedi festéssel készülnek, amelyen az autók bukócsövénél és a hátsó szárnyak véglapjain is az olasz nemzeti színek lesznek láthatóak. „Ezzel tisztelgünk Olaszország és az Alfa Romeo különleges versenyöröksége előtt a márka születésének 110. évfordulóján.”

Vasseur korábban már előrevetítette az Alfával való szerződéshosszabbításukat, és azt is jelezte, hogy a Ferrarival is folytatni kívánják a szoros együttműködést. Jelenleg az erőforrást, a váltót és az autó több elemét is a Scuderiától vásárolják. A vörösöknek emellett beleszólásuk van az egyik ülésük sorsába is. Bejelentést egyelőre nem tettek a 2021-es felállásukról, ám van rá esély, hogy Kimi Räikkönen hosszabbít, és talán Antonio Giovinazzi is kaphat újabb egy évet. Tekintve, hogy az imolait ünnepi hétvégének tekintik, nem zárható ki, hogy a napokban e témában is szolgálnak új hírekkel.

Borítókép: Fotó: Alfa Romeo

További tartalmak