×

Schumacher és Hamilton két ellentétes F1 mániákus tökélyhajszolója

Bár két teljesen eltérő Forma–1 uralkodói, Lewis Hamilton és Michael Schumacher sok hasonlóságot mutat a mérnök szerint, aki mindkettejükkel dolgozott együtt pályájuk csúcsán.

Formula 1 Grand Prix, Japan, Thursday Press Conference Lewis Hamilton és Michael Schumacher (Fotó: XPB)
A két nagy bajnokot az utóbbi időben számos kolléga, ellenfél, csapattárs hasonlította össze annak apropóján, hogy Lewis Hamilton a győzelmek számában lehagyta, a bajnoki címek számában pedig hamarosan beéri Michael Schumachert. Ross Brawn, Nico Rosberg, Martin Whitmarsh vagy éppen Felipe Massa értékelése ugyanakkor némiképp billeg amiatt, hogy mindannyian a pályafutásuk más-más pillanatában látták testközelből a két versenyzőt. Van, aki a fiatal, kevésbé érett Hamiltont hasonlította a befutott Schumacherhez, más a pályája végén járó némettel állította ellentétbe a sikeres britet.

Aldo Costa speciális helyzetben van ilyen szempontból, hiszen előbb a Schumacher-korszak Ferrarijánál, majd a Hamilton-korszak Mercedesénél tevékenykedett éveken keresztül kulcspozícióban, így elmondhatja, hogy mindkét versenyzővel az uralkodása fénypontján, képességeinek csúcsán dolgozott együtt. A ma már a Dallarát erősítő olasz mérnök barátjának, a blogger Leo Turrininek nyilatkozott Hamilton rekordot jelentő 92. futamgyőzelme kapcsán, és érdekes megállapításokat tett Schumacherről és Hamiltonról.

„Mindketten nagy bajnokok. Nagyon különböző módon, de egyvalami összeköti őket: a tökéletesség megszállott üldözése” – állapította meg Costa. „Schumacherrel a Ferrarinál találkoztam. Csodálatos évek voltak, emberi szempontból is. Nem véletlen, hogy Michael és Ross kértek fel arra, hogy csatlakozzak a Mercedeshez 2012-ben.”

Aldo Costa (Fotó: XPB)Ott aztán Schumacherrel már nem sok időt töltöttek együtt (Costa 2011 végén érkezett), a német helyét 2013-ban Hamilton vette át, akit a Mercedes a hibridkorszakra készített terveivel győzött meg a váltásról. Costa elismerte, bár készültek arra, hogy sikeressé válnak, azt akkor még ők sem hitték, hogy ilyen mértékű Hamilton-uralom veszi kezdetét 2014-ben.

A dominanciában a Mercedesnek is meghatározó szerepe van, ám Costa szerint ez csak az egyik oldal. „Tisztelegnünk kell a versenyző előtt is. Hamilton egy őrülten tehetséges versenyző, hihetetlenül gyors. Pont, mint Schumacher.”

A két versenyző közötti differenciát szerinte az F1 korszakaiban kell keresni. „A kettejük közötti nagy különbség, hogy két teljesen eltérő típusú Forma–1-ben versenyeztek. Michael akkor volt a versenyzés királya, amikor minden a tesztekről szólt. Ő egy mindent empirikus módon megérteni próbáló versenyző volt. Sokat beszélt a mérnökökkel, készen állt azonnal kipróbálni a pályán azt, amit éppen megterveztek. Schumacher ezrével rótta a kilométereket. Ő a gyakorlatban kereste a tökéletességet.”

„Hamilton F1-e már tesztek nélküli. Manapság a versenyzők csak a nagydíjhétvégéken vezethetik az autójukat. Ez egy más világ. Nem jobb vagy rosszabb, csak más. Lewis egy olyan időszak uralkodója, amely inkább elméleti hozzáállást követel, hogy órákat tölts a szimulátorban, és a válaszokat csak akkor kapod meg, amikor versenyzel. Ő ebben fenomenális, és éppolyan mániákus, mint Michael volt a végtelen teszteléssel” – vont párhuzamot.

Lewis Hamitlon (Fotó: XPB)Mindez érdekes szempont annak kapcsán, amit nemrég Felipe Massa nyilatkozott, aki megállapította, Schumacher erősségét a szorgos munka és a technikai alaposság jelentette, míg Hamilton inkább hagyatkozik a nyers tehetségére. Costa szavaiból látszik, a két versenyző habitusa teljes összhangban van az éra sajátosságaival, amiben versenyeznek.

Vajon éppen ennek köszönhetik, hogy saját időszakuk legjobbjai lehettek? Vagy a korszaknak köszönhető, hogy egymástól ilyen szempontból ennyire különböznek? Ezt nehéz lenne eldönteni, akárcsak a tyúk vagy a tojás esetét. Costa megállapítása mindenesetre megmutatja, miért is olyan lehetetlen feladat összehasonlítani az eltérő érák nagyjait. Talán nem véletlen, hogy ő nem is foglalt állást a 'Ki a jobb?' kérdésben.

Az olaszt arról is kérdezték, személyes szinten melyik bajnokkal volt jobb együtt dolgozni. „Mindkettejükkel szép időket éltünk át. Jól kijöttünk, egyforma szenvedéllyel viszonyultunk a technológiához. Hamilton képes volt akár vasárnap is fölhívni az otthonomban, csak hogy megbeszéljünk valamit az autó egy részletéről. És Michael is mindig keresett, hogy megkérdezze, tesztelhetnénk-e a pályán egy bizonyos dolgot.”

Hamilton Schumacher győzelmi rekordját már megdöntötte, pár futam múlva vélhetően hétszeres világbajnokká is válik, mint Schumacher, és 2021-ben a nyolcadik lesz majd a célja. Costa egyelőre nem látja jelét annak, hogy a brit hanyatlásnak indul. „Szereti a versenyzést. Sok extra tevékenysége van ezen kívül, de kétlem, hogy abba akarná hagyni.”