×

Tíz-húsz év múlva fogjuk csak igazán elismerni Hamiltont – Wolff

Volt csapattársa, mérnöke és főnöke is Lewis Hamilton utóbbi években mutatott fejlődését méltatta, amelynek irányáról a Portugál Nagydíjon aratott győzelme festett képet.

Motor Racing - Formula One World Championship - Portuguese Grand Prix - Race Day - Portimao, Portugal Lewis Hamilton (Fotó: XPB)
Lehet, hogy Valtteri Bottas jobb pillanataiban tartani tudja a lépést Lewis Hamiltonnal a nyers tempó tekintetében, a portimaói hétvége viszont megmutatta, a brit legyőzéséhez jóval szélesebb fegyvertárral kell(ene) rendelkeznie. A hatszoros világbajnok az időmérő edzésen két gyorskörös utolsó Q3-as próbálkozásával tréfálta meg a csapattársát, majd másnap hiába került így is hátrányba, jobb gumikezelésének és taktikusságának köszönhetően újra borsot tört a finn orra alá.

Korábbi csapattársa, Jenson Button – aki 2011-ben legyőzte Hamiltont a McLarennél – a versenyt követően megállapította, nem véletlen, hogy Hamilton neve mellé egyre több rekord kerül, a korábban inkább ösztönből versenyző mercedeses mára igazi kiforrott versenyzővé vált. „A legfontosabb Lewisnál az volt, hogy az évek során mindig tanulni akart. Ennek köszönheti, hogy most itt tart. Mindig megvolt a természetes képessége, ez nem változott. De megtanulta, hogyan ügyeljen az autóra, a gumikra, az üzemanyagra, a stratégiára – versenyzőként érettebb lett. A legjobb hátteret kapja, a Mercedesszel van már sok éve, és egy olyan autót adnak neki, amivel mindezt elérhette. De ő az a fickó, aki mindig az élen van. Ő az, aki legyőzi a csapattársát, szóval fantasztikus munkát végez, és még csak jelét sem látom annak, hogy a közeljövőben abbahagyja. Amikor a legjobb autóban ülsz, mindig nehéz csak úgy kisétálni” – mondta a BBC-nek 2009 világbajnoka.

A Mercedes vezető pályamérnöke, Andrew Shovlin úgy véli, a múlt vasárnapi versenyen Hamilton megmutatta, mennyit változott korábbi önmagához képest. „Ez a futam a legjobb arcát mutatta, egy új verzióját Lewisnak. Egészen higgadt volt, amikor a rajtnál pozíciókat veszített. Nem vállalt kockázatot, mert elfogadja, hogy ilyen körülmények között kicsit óvatosnak kell lennie. És tudta, hogy később úgyis minden neki kedvezően alakul. Megvolt a tartaléktempója Valtteri mögött. Valtteri már viszonylag korán elkezdett szenvedni a gumikkal az első etapján, és látszott, hogy Lewis hirtelen ott termett mögötte. Valtteri szenvedett az egyensúllyal, Lewis pedig meg tudta előzni. Aztán csak kontrollálta a versenyt. Időnként hihetetlen volt a tempója. Méltó versennyel lett minden idők legtöbb futamot nyerő versenyzője.”

Toto Wolff csapatfőnöknek Hamilton rekordot jelentő 92. győzelme kapcsán eszébe jutott a brit 2013-as érkezése is. „Ki hitte volna, hogy amikor nekivágtunk a közös projektnek 2013-ban, Lewisnak kilencvenkét futamgyőzelme lesz? Szinte már szürreális! Elismerés jár a szenvedélyéért, az energiájáért és mindazért, amit ebbe a sportba fektet. A tehetsége, a képességei kiemelkedők. Lewistól idén azt látjuk, hogy fokozatosan javul a hétvégéin. Kényelmesen ment a futam elején, majd rákapcsolt, és hihetetlen versenyt futott.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)„Számomra a leglenyűgözőbb az autón kívüli fejlődése. Az a Lewis Hamilton, akivel 2013-ban találkoztam, amikor mindketten bemutatkoztunk a Mercedesnél, teljesen más személyiség volt, mint a mai. Folyamatosan megkérdőjelezi önmagát, az autónk kívül is fejlődik, a személyisége, a képességei is, és ez igazán inspiráló. Minden egyes napon jobb akar lenni, mint azelőtt” – ecsetelte az osztrák.

Shovlin nem kétli, hogy Hamilton jócskán 100 fölötti futamgyőzelemmel fog visszavonulni. „Az eredménye elképesztő. Nem mutatja semmi jelét annak, hogy lassulna vagy visszaesne, ezért gyanítom, hogy menni fog tovább, és elér még jó pár mérföldkövet. De ez elképesztő eredmény. Ahogyan dolgozik, ahogyan vágyik a sikerre és a fejlődésre… őszintén szólva sok órát öl bele az autón kívül, próbál mindent megtanulni a nehéz napokból. Látva, hogyan dolgozik, tulajdonképpen már szinte nem is meglepő, amit elért.”

Wolff korábban többször nyilatkozta, hogy érzése szerint Hamilton nem kapja meg a neki járó elismerést, hiába a nagy sikerei. Viszont úgy véli, az emberek idővel a helyére teszik őt a legnagyobbak között. „Tíz vagy húsz év múlva fogjuk csak igazán elismerni, hogy mennyire különleges versenyző volt” – jósolta.