Musorujsag
Élő Eredmények

Mégis ad még időt Albonnak a Red Bull

Mégis ad még időt Albonnak a Red Bull

F1, Motorsport-Total
Noha a Red Bull csapatfőnöke Portugáliában beharangozta, Alexander Albon sorsa az imolai versenye után dőlhet el, úgy fest, több időt kap.

A Red Bull kommunikációja az alulteljesítő Alexander Albon helyzete kapcsán az Eifel Nagydíj után változott meg. Az istálló vezetői elkezdték pedzegetni, hogy jobb eredményeket és mindenekelőtt stabilitást várnának Max Verstappen csapattársától, és miután a brit-thai egyelőre nem felel meg e követelményeknek, javulást várnak tőle. Christian Horner csapatfőnök Portimaóban azt is előrebocsátotta, hogy Albon még két versenyt kap arra, hogy kivívja a maradását, máskülönben Sergio Pérez vagy Nico Hülkenberg érkezik a helyére.

Ez alapján elkönyvelhettük, a mostani imolai hétvége lesz Albon utolsó esélye, ha ezúttal sem nyújt elég jó teljesítményt, búcsúzhat. Helmut Marko, a csapat tanácsadója a német médiában viszont ennek ellentmondóan nyilatkozott a versenyző helyzetéről.

A Motorsport-Totalnak például megerősítette, nem a döntő hétvége következik. „Imolában sem fogunk döntést hozni Albonról, több időt adunk neki” – bocsátotta előre. Az Auto Motor und Sportnak eközben arra tett utalást, hogy a szezon végéig várhatnak. „Albon úr év végéig az autónkban marad, aztán döntést hozunk, figyelembe véve azt is, hogy elegendő jó versenyző van most a piacon. Pérez és Hülkenberg a két opciónk.”

Marko a német RTL-nek pontosabb határidőt is megjelölt. „Legkésőbb a bahreini verseny után bejelentést teszünk. Nagyvonalakban tehát két-három versenye még van” – utalt arra, hogy Albon nemcsak az Emilia-Romagna Nagydíján, de még Törökországban és a két nagydíjat rendező Bahreinben is javíthat az összképen az állása megmentéséért.

Alexander Albon (Fotó: XPB)

A tanácsadó azt is újra kifejtette, milyen feltételeknek kell majd eleget tennie Max Verstappen jövő évi csapattársának. „Max ellen egy körön a mezőnyből Hamiltont leszámítva valószínűleg mindenki veszítene. De a versenyen szükségünk van egy olyan versenyzőre, aki következetesen szállítja az eredményeket.”

Albon nyilvánvalóan nem felelt még meg ezen követelményeknek, ezért a bizonytalanság körülötte. „Albon egy nagy rejtély számunkra. Tehetséges, de hiányzik nála a kiegyensúlyozottság és az önbizalom. Van, hogy a gyors kanyarokban gyorsabb Maxnál, aztán egyetlen kanyarban három tizedet veszít vele szemben. És ha jön a szél is, az autót nehezebb lesz vezetni, és már egy teljes másodperc a hátránya” – fejtegette Marko.

Imolában Albont is kérdezték arról, mit szól a személyét övező találgatásokhoz, mennyire nyugtalanítja a helyzete. „Pletykálnak, mindig pletykálnak, de végső soron tudom, ha hallgatok is bármire, az úgysem változtat semmin. Én a vezetésre összpontosítok, és az eredményekre. Tudom, hogy ha erre figyelek, minden más el fog csöndesülni kicsit. Az ilyesmi megesik, de nekem a munkámra kell figyelnem, mert csak az számít” – fogalmazott.

Hozzátette, a Red Bull utóbbi hetekben bevetett fejlesztéseivel javult a helyzete, jobban tudja már kezelni az RB16-ost. Hogy ez nem mutatkozott meg az eredményekben a legutóbbi két versenyen, az szerinte másra vezethető vissza. „Valójában még javult is a helyzet a fejlesztésekkel. Javítottunk a hibákon, és most ez már inkább a gumikról és a fölmelegítésükről szól. A Nürburgringen és Portimaóban is nehéz volt eltalálni a működési tartományt. Ezen a hétvégén kicsit normalizálódhat a helyzet, mivel melegebb van.”

Alexander Albon (Fotó: XPB)

Christian Horner csapatfőnök ismét egyértelművé tette, Albon az A-tervük, és hivatalosan a B-tervvel még nem is foglalkoznak. „Ez az ő ülése, és mindenki azt akarja látni, hogy megtartsa. Ki kell zárnia a zajokat, le kell szegnie a fejét, és egy jó hétvégét kell futnia” – tanácsolta neki.

Albon számára nem opció, hogy Pierre Gaslyhoz hasonlóan visszaküldjék az Alpha Taurihoz, hogy összeszedhesse magát egy jobban vezethető autóval, kevesebb nyomás mellett. „Nem, egyáltalán nem. Minden versenyző álma, hogy egy olyan élcsapatnál versenyezzen, mint a Red Bull, és szándékomban áll itt maradni” – tette egyértelművé.

Csakis rajta áll, sikerül-e neki.

A rendhagyó imolai versenyhétvége eseményeinek közvetítési időpontjai.
Borítókép: Alexander Albon (Fotó: XPB)

További tartalmak