Musorujsag
Élő Eredmények

Már keresi az utódját a Mercedes csapatfőnöke

Már keresi az utódját a Mercedes csapatfőnöke

F1
Már nem titkolja Toto Wolff, hogy szeretne visszalépni a Mercedes csapatfőnöki pozíciójából, és utódot keres. Az viszont még kérdés, mikor kerül sor az őrségváltásra.

Ahogy Lewis Hamilton, úgy Toto Wolff szerződése is 2020 végén jár le a Mercedesszel, és ahogy a versenyző, úgy a csapatfőnök esetében is elmondható: a tél óta hangoztatja, akar folytatást, mégsem állapodtak még meg semmiről. Az osztrák már számos alkalommal utalt arra, hogy a jövőben szeretne nyugodtabb életet, többet foglalkozna családjával és a mostani házasságából született kisfiával, akivel a tavaszi kényszerpihenő ideje alatt fedezett föl egy másfajta életet, amit eddig a sok F1 miatti utazás mellett nem ismert.

Wolff Imolában elárulta, olyannyira kacérkodik a szerepének módosításával, hogy már keresi is az utódját. Erről annak kapcsán beszélt, hogy kiszivárgott, 2021-ben minden korábbinál több, 23 versenyből állhat a szezon, ami nagy megterhelés lesz az egész mezőny számára. „Ez mindannyiunktól áldozatokat követel. És én mindig is azt vallottam, hogy nem szabad nagyon jóból jóvá visszalépni, ez esetben át kell adni a stafétát másnak. Még mindig nagyon élvezem a versenyhétvégéket, úgy érzem, hozzá tudok még tenni, és a járvány miatti leállás óta csak még jobban élvezem. Közben viszont gondolkodom azon, hogyan szervezném át a csapatot a jövőben” – fogalmazott Wolff.

Kiemelte, egy ilyen stafétaváltás nem lenne újdonság a Mercedesnél, hiszen korábban számos kulcspozícióban történt zökkenőmentes helycsere. 2016 végén távozott Paddy Lowe, és érkezett James Allison technikai igazgatónak, a tervezőrészlegüket is hagyták el kulcsemberek, az elmúlt bő egy évben a fejlesztésekért felelős Aldo Costa, majd a motorrészlegüket irányító Andy Cowell is a távozás mellett döntött, és helyüket sikerült fiatalabb, a ranglétrán feljebb lépő személyekkel betölteni.

Toto Wolff (Fotó: XPB)

„Ahogy a múltban a technikai oldalon tettük, ahogy átadtuk másoknak a felelősséget, miközben meg is tartottuk a szaktudást a cégen belül, azt én nagyon érdekesnek találom” – mondta Wolff. „A következő pár évben büszke lennék rá, ha jönne egy csapatfőnök, aki átvenné a helyem, és jobb munkát végezne, mint én végeznék akkor. Ez egy nagyon érdekes projekt számomra.”

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez nem a visszavonulásra való felkészülés a részéről, a Mercedest továbbra is segíteni tervezi, csak más minőségben. „Nem hagynám cserben a csapatot, itt leszek mint részvényes, de lehet, hogy más szerepkörben. Azt még nem találtuk ki, hogy ügyvezetői pozícióban-e, vagy elnökként, de a Daimler lehetőséget ad nekem a választásra. Mielőtt azonban én új szerepkörbe vonulnék, előbb biztosítanám, hogy van valaki, aki helyettem végigcsinálja a huszonhárom versenyt, miközben én élvezhetem az egészet a Zoom-képernyőn keresztül.”

Toto Wolff (Fotó: XPB)

Szavait hallva megkérdezték, időben mikorra várható a jósolt átállás. „Elég sokat gondolkodtam ezen, és a csapat vezetőségét is bevonva még nem találtuk meg a jövő struktúráját. Szóval nem tudom még megmondani, hogy egy, két vagy három év múlva következik-e be, de a legfontosabb nem az, hogy nem akarok minden versenyre elutazni, mivel szeretem a versengést. Amíg élvezem, addig úgy érzem, hozzá tudok járulni a csapat sikereihez is. De miközben élvezem ezt, azt is biztosítanom kell, hogy a jövőben legyen egy átmenet. Még nem tudom, ez mikor lesz, mert még nem találtam meg a megfelelő személyt” – magyarázta az osztrák.

Lehet, hogy a koronavírussal és a bajnoki küzdelemre való összpontosítással magyarázzák, hogy még nem hosszabbítottak, Wolff szavaiból egyre valószerűbbnek tűnik, hogy Lewis Hamilton is főnöke jövőjének bizonytalansága miatt vár ki az új megállapodásával. Nem lenne meglepő, ha a végén mindketten ugyanannyi évre szóló új kontraktust kötnének, nyitva hagyva minden lehetőséget az egymás nélküli jövőre.

A rendhagyó imolai versenyhétvége eseményeinek közvetítési időpontjai.
Borítókép: Toto Wolff (Fotó: XPB)

További tartalmak