Musorujsag
Élő Eredmények
×

Előny a szárnyaló Alpha Taurinak a júniusi imolai tesztnap?

Előny a szárnyaló Alpha Taurinak a júniusi imolai tesztnap?

Autosport, Racefans
Idén először esett meg az Alpha Tauri csapatával, hogy egyszerre két autót juttatott a Q3-ba időmérő edzésen. Éppen azon a pályán, amelyen a többiekkel ellentétben tesztelhettek.

Az idei bajnokság júliusi rajtjára több csapat és versenyző is privát tesztekkel, filmes napokkal készült. Az Alpha Tauri is ezt az utat választotta. Kora június végén Pierre Gasly és Danyiil Kvjat az idei autóval teljesített összesen 100 kilométert egy filmes nap keretében, és ugyanazon a napon egy 2018-as Toro Rossóval is tesztelt, amelynél nem volt a távra vonatkozó korlátozás. Amikor a csapat úgy döntött, hogy Imolába megy, még sejtelme sem volt arról, hogy pár hónappal később F1-es futamot rendeznek ott. Választásuk azért esett erre a ringre, mert Misano, amit ilyen esetekben használni szoktak, éppen foglalt volt egy motoros teszt miatt.

Az F1 később megtiltotta a csapatoknak, hogy új vagy visszatérő pályán teszteljenek a nagydíjat megelőzően, így hiába készültek egyes riválisok is ismerkedni Imolával, az Alpha Tauri maradt az egyedüli csapat, amely tapasztalattal rendelkezve tért vissza oda az Emilia-Romagna Nagydíjára.

A fehér autók már a szombati szabadedzésen is erős formát mutattak, aztán a csapat legjobb időmérőjét teljesítették. Pierre Gasly a pályafutása legjobb rajthelyezését beállítva lett 4., Danyiil Kvjat pedig a 8. rajtkockát szerezte meg, idén először a top 10-be kerülve. Habár gyanús, hogy e siker mögött a többiekénél alaposabb felkészülés állhat, Gasly szerint nem ez a jó formájuk titka. „Utólag azt mondom, jó döntés volt idejönni tesztelni. Ugyanakkor a filmes napon csak tizenöt kört mentünk, és messze nem olyan tempóval, mint most. Szóval nem volt igazán reprezentatív. De jó volt képet alkotni a pálya vonalvezetéséről és a kerékvetőkről” – magyarázta a francia.

Pierre Gasly (Fotó: XPB)

Kvjat úgy véli, csak minimális előnyük származott a júniusi tesztből. „Nem hiszem, hogy reprezentatív volt. Csak pár kört teljesítettünk, teljesen más gumikon, és nem is igazán teszteltünk. A fiúk megtudtak pár dolgot a pályáról, de a beállításokon és hasonlókon ettől még most is dolgoznunk kellett.”

Sikerük oka Gasly szerint nem ez a teszt. „Több oka van ennek. Az autót egyből jónak éreztük, amint kihajtottunk vele a garázsból. A portimaói és az előző pár futamon szerzett ismereteinket is felhasználtuk, és a csomagunk a jelek szerint működik ezen a pályán. Nem volt szél, és tudjuk, hogy az autónk ilyen körülmények között egészen jól viselkedik. Emellett összeraktunk pár jó kört a szabadedzésen, majd az időmérőn is. Szoros csata volt, de sikerült megnyernünk.”

Az Alpha tesztje kapcsán fölmerült, talán a testvércsapat Red Bullnak is származhatott haszna a nyert adatokból. Christian Horner csapatfőnök viszont a Sky Sportsnak ezt határozottan cáfolta. „Már csak azért is, mert az ilyesmi szigorúan tilos” – figyelmeztetett. „Természetesen a versenyzőkkel beszéltünk, és a mérnökök is beszéltek arról, milyen volt a pálya. A Honda viszont nyilvánvalóan tanult belőle. De nem, nem igazán nyertünk vele semmit, a hőmérséklet is más volt, nem volt túl reprezentatív. Mivel ez egy helyi pálya, ők nyilván jól ismerik” – magyarázta a brit, utalva arra, hogy az Alpha Tauri székhelye, Faenza Imola közelében található.

A rendhagyó imolai versenyhétvége eseményeinek közvetítési időpontjai.

 

Borítókép: Pierre Gasly (Fotó: Alpha Tauri)

További tartalmak