Musorujsag
Élő Eredmények

Nem menti meg Kvjat állását a merész manőverekkel elért 4. helye

Nem menti meg Kvjat állását a merész manőverekkel elért 4. helye

F1, Motorsport-Total
Bátor versenyzés, rizikós manőverek – Danyiil Kvjat negyedik hellyel örvendeztette meg az Alpha Taurit. Miközben győztesként ünnepelték, Helmut Marko rossz hírekkel szolgált a jövője kapcsán…

Úgy indult az Emilia-Romagna Nagydíja, hogy Pierre Gasly lehet az egyik hőse. Róla szólt a szombat is: pazar negyedik helyezett lett az időmérőn, a futamon pedig tartani tudta magát az élmezőnyben, még ha vesztett is egy poíciót. Csakhogy autójával már a futam rajtja előtt technikai probléma adódott, ami miatt szét kellett szedni a rajtrácson, a versenyen pedig 8 kör után közölte vele a mérnöke: föl kell adnia egy végzetes hiba miatt. A hűtőrendszere szivárgott, a motorja túlmelegedett, azt féltették annyira.

Idén nem volt jellemző, hogy Danyiil Kvjat a helyébe tud lépni a csatasorban, és sokáig most sem tűnt úgy, hogy ez megtörténik. De a biztonsági autós fázis és az orosz autójára tett lágy gumik mindent megváltoztattak. Az újraindításnál Kvjat vérszemet kapott, gyorsan megelőzte Sergio Pérezt, Alexander Albont és Charles Leclerc-t, majd a dobogós Daniel Ricciardo nyomába eredt. A Renault-t már nem tudta elkapni, ám sikerének így is örült. Csapata szinte győztesként ünnepelte.

Danyiil Kvjat (Fotó: Alpha Tauri) Danyiil Kvjat (Fotó: Alpha Tauri)

„Nagyon szórakoztató verseny volt számomra, és gyanítom, mindenki számára. Nagyon erős futam volt, nagyon elégedett vagyok. Élveztem a biztonsági autós újraindítás körét. Két autót előztem meg az egyenesben. Nagyon kockázatos manőver volt, de kifizetődött. Aztán jó móka volt Leclerc megelőzése is a külső íven a kilencesben. Muszáj volt kockáztatnom” – mesélte büszkén a csúcsformában lévő önmagát megidéző orosz.

Korábbi Red Bull-os csapattársa, Daniel Ricciardo elismerte, a hajrában alaposan meglepődött, amikor Kvjatot pillantotta meg maga mögött. „Fogalmam sincs, hogy honnan jött” – mondta. A csatájuk viszont elmaradt. És vele együtt Kvjat második dobogós helyezése is a csapattal.

„Kár érte, nagyon kevés hiányzott a dobogóhoz. De a végéig nyomtam. Daniel sikeresen fölmelegítette a gumikat, amikor mögé kerültem. Talán ebből tanulhatunk valamit a jövőre nézve, de összességében nagyon boldog vagyok, büszke erre az eredményre.”

És persze a jól taktikázó csapatára is az volt. „A csapat nem követett el hibákat, nagyon jó volt a döntéshozási folyamat, örülök nekik. 2014 óta ennél a csapatnál vagyok, nagy utat jártak be, és büszke vagyok rájuk.”

Az Alphta Tauri főnöke, Franz Tost úgy véli, ha kicsit később intik le a versenyt, Kvjattal még Ricciardót is utolérhették volna. „Sajnos túl korán lett vége. Ennek ellenére a negyedik hely Danyiil idei legjobb eredménye, és a csapat is jól teljesített, mind az időmérőn, mind a versenyen.”

Franz Tost gratulál Danyiil Kvjatnak (Fotó: Alpha Tauri) Franz Tost gratulál Danyiil Kvjatnak (Fotó: Alpha Tauri)

 

A helyzete mit sem változott

Azt gondolhatnánk, egy ilyen jó eredmény segíthet abban, hogy ez a közös történet 2021-ben is továbbíródjon. Kvjat ennek kapcsán annyit mondott: „Eleget teszek ezért, ez biztos, de ez nem rajtam áll. Vannak más tényezők is, amikre nincs ráhatásom. Én csak arra fókuszálok, hogy élvezzem ezt az utolsó öt idei futamot, a többit meg majd meglátjuk.”

Nos, Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója kiábrándító hírrel szolgált számára. Az osztrák már az időmérő edzés után olyan megjegyzést tett, amivel lényegében megerősítette, hogy Kvjatot az F2-es Cunoda Juki váltja jövőre, most pedig a kérdésre, a 4. hellyel visszanyerte-e az ülését, nevetve azt felelte: „Nem. Szép teljesítmény volt, de ez nem fog neki segíteni a jövőbeni helyzetén.”

Marko megjegyzéseiből nagyon úgy tűnik, mintha már döntöttek volna az Alpha Tauri másik ülésének sorsáról. Bejelentést mindenesetre december elejéig ígértek, addig semmi sem biztos.

Borítókép: Danyiil Kvjat örül idei legjobb eredményének, de a helyzete nem lett jobb a Red Bullnál (Fotó: Alpha Tauri/Twitter)

További tartalmak