Musorujsag
Élő Eredmények

Hivatalos: Jön a Szaúd-arábiai Nagydíj!

Hivatalos: Jön a Szaúd-arábiai Nagydíj!

F1
Csütörtök délután hivatalosan is bejelentették, 2021-ben Szaúd-Arábia is csatlakozik a Forma–1-es világbajnokság menetrendjéhez. Az ország egy utcai futammal debütál, melynek második legnagyobb települése, Dzsidda adhat otthont.

Jó ideje pletykáltak már róla, hogy a következő új ország az F1 térképén Szaúd-Arábia lesz, a helyi sportminisztérium mai videója pedig jóformán meg is erősítette ezeket a híreszteléseket (ebben több egyéb terv mellett már a 2021-es nagydíj is említésre került), nem sokkal később pedig a hivatalos bejelentés is megérkezett.

Ahogyan arra számítani lehetett, az ország egy utcai futammal debütál majd, amit Dzsidda városában rendeznek majd a hivatalos közlemény szövege szerint impozáns háttér előtt, a Vörös-tenger partján. Hogy a látvány még lenyűgözőbb legyen, a viadalt éjszaka futják majd.

„Szaúd-Arábia fejlődik és gyorsul” – kezdte Abdulaziz bin Turki Al Faisal herceg, az ország sportminisztere. „Az F1 gyorsasága, energiája és izgalma remekül tükrözi azt, milyen úton haladva alakul át az országunk. Ahogyan az előző években már láthattunk, a lakosok az élő sportesemények, és a szórakoztatás legnagyobb pillanatainak középpontjában szeretnének lenni. Az F1-nél pedig nem jöhet semmi nagyobb. Bárhol is rendezzék, az F1 egy olyan esemény, ami összehozza az embereket, egy esemény, ami okot ad az ünneplésre túlmutatva a sporton. Bízunk benne, hogy mindenkivel megoszthatjuk majd ezt az élményt. Sok szaúdi számára ez egy valóra vált álom lesz” – tette hozzá.

Dakar Rali Szaud-Arábiában (Kép: EPA)

A sport egy olyan terület, ami komoly változást eredmény az országban, és sikerült előrelépnünk a közösség részvételre ösztönzésének tekintetében is. Több ezer ember vesz részt a sportokban, legyen szó fiatalról, idősről, férfiről, vagy nőről. Az F1 egy újabb lehetőség, hogy előremozdítsuk ezeket a pozitív fejleményeket a közösségen belül, és még több lehetőséget kínáljunk az élet gazdagítására, az új tapasztalatok együttes megszerzésére” – magyarázta.

Ami az autósportokat illeti, az országban mára ez a sportág lett a második legnépszerűbb a labdarúgás mögött, az évek során pedig egyre több kapcsolat bontakozott ki Szaúd-Arábia és az F1 között is. „A mai nap minden szempontból áttörés” – jegyezte meg Khalid Bin Sultan Al Faisal herceg, az ország motorsportszövetségének vezetője. „Szilárdan hiszem, hogy a Szaúd-arábiai Nagydíj lesz a legnagyobb sportesemény hazánk történetében, és megváltoztathat életeket, felfogásokat, és az eddigiekhez hasonlóan új közösségeket érhet el. Sorsfordító, hogy a sport ikonjai és a történelmi csapatok a fiatal szurkolók és családok előtt versenyeznek majd” – emelte ki.

„Gazdag motorsportos örökségünk van, és szövetségként gyorsan hírnevet szereztünk az olyan világszínvonalú nemzetközi események lebonyolításával, mint a Forma–E és a Dakar Rali. Ennek eredményeként Szaúd-Arábia lelkes fiatal motorsportrajongók otthonává vált. Sokan közülük már most mosolyogva gondolnak arra, hogy 2021 novemberében láthatják hőseiket. Terveink szerint még több emberhez eljuttatjuk majd a sportot egy olyan eseménnyel, ami minden közösséget elér és mindenki számára nyitott” – folytatta.

„Örömmel üdvözöljük Szaúd-Arábiát az F1 versenynaptárában és teszünk bejelentést a futamról az elmúlt napok spekulációi után” – kommentálta a szerződéskötést az F1 ügyvezetője, Chase Carey. „Az ország a sport és a szórakoztatás egyik központjává válik. Az elmúlt években számos nagy eseménynek adott már otthont, és örülünk, hogy a következő szezontól az F1 is szerepel majd ott. A régió fontos számunkra, és mivel a szaúdi lakosság 70%-a 30 évnél fiatalabb, örülünk, hogy új rajongókat érhetünk el. A hetekben közzé fogjuk tenni a teljes 2021-es naptárat, amit jóváhagyás céljából már benyújtottunk a motorsport világtanácshoz” – hangsúlyozta.

Amennyiben minden a tervek szerint halad (a világjárvány sajnos közbeszólhat még, az F1 azonban a megszokott programmal számol 2021-re) Szaúd-Arábia a második debütáló lesz a következő szezonban Vietnám mellett, ahol eredetileg idén rendezték volna a történelmi első versenyt, ezt azonban a koronavírus világjárvány miatt le kellett mondani.

Chase Carey (Fotó: XPB)
Borítókép: Dzsidda (Fotó: F1)

További tartalmak