Musorujsag
Élő Eredmények

Nézőkkel tervezi F1-es szezonnyitóját Ausztrália

Nézőkkel tervezi F1-es szezonnyitóját Ausztrália

Autosport
Bárhogy is alakul a járványhelyzet a jó ideje már új pozitív koronavírusos eseteket sem regisztráló Melbourne-ben, az F1-es évnyitó szervezői közönséggel tervezik a futamukat.

Kedden hivatalossá vált, jövőre március 21-én Ausztráliában rajtol a Forma–1-es világbajnokság. A királykategória által közzétett naptártervezet annak ellenére számol a melbourne-i évnyitóval és a normálnak mondható programmal, hogy kevés esély mutatkozik a koronavírus-világjárvány visszaszorítására az új szezon elejéig. Chase Carey elnök ennek ellenére előrebocsátotta, nézők mellett tervezik lebonyolítani a jövő évi futamokat, és Ausztrália már meg is erősítette, hogy eszerint készülnek az F1 fogadására.

A kontinensnyi ország éppen túljutni látszik a járvány második hullámán. Melbourne-ben júliusban volt a tetőzés, akkor még teljes kijárási tilalmat is bevezettek. A szigorú korlátozásokat viszont az utóbbi hetekben fokozatosan lazítani kezdték, a vírus pedig olyannyira visszaszorult, hogy már sorozatban tizedik napja egyetlen új pozitív esetet sem jelentettek.

A tervek szerint az élet az országban karácsonyra vissza is tér a normál kerékvágásba. Több helyen már most közönség előtt rendeznek sporteseményeket, és az Albert Park-i nagydíj szervezői is azon fáradoznak, hogy kidolgozzák, milyen feltételek mellett lehetne biztosítani a nyílt kapus eseményüket márciusban.

„Örömmel fogadtuk, hogy a 2021-es Forma–1-es világbajnokság a tradicionális helyszínén, itt, Melbourne-ben rajtol el. Szorosan együttműködve dolgozunk az egészségügyi hatóságokkal és Victoria állam kormányával a közönséggel kapcsolatos terveken, melyeket akkor fogunk ismertetni, ha már véglegessé váltak” – nyilatkozta Andrew Westacott, az AGPC ügyvezető igazgatója.

Andrew Westacott (Fotó: XPB)

Noha kissé optimistának tűnhet, hogy a mostani kedvező ausztráliai helyzet láttán ennyire magabiztosak egy márciusi esemény látogathatósága kapcsán, Westacott kiemelte, próbálnak mindenre felkészülni. „Egy észszerű, alkalmazkodni képes, rugalmas szemléletmódot követünk, hogy biztosíthassuk a szurkolók és a résztvevők számára a biztonságos közeget, ami elsőbbséget élvez mindennel szemben. A hatalmas ligetes helyszín, amelyet 10,6 kilométeres útszakasz szegélyez, tökéletes lehetőséget kínál számunkra ahhoz, hogy egy COVID-biztos területet kreáljunk” – bocsátotta előre az ausztrál.

Az Autosport szaklap azért megjegyzi, így is várnak megoldásra váró feladatok az F1-re a nagy utazás kapcsán. Ausztrália például jó eséllyel mindaddig nem fogja teljesen megnyitni a határait, amíg nem áll rendelkezésre a koronavírus elleni védőoltás. Ez esetben van rá esély, hogy az F1-es mezőnynek az országba érkezve karanténkötelezettséggel is szembe kell néznie, jóllehet, a sorozat a protokolljára hivatkozva bizonyára mindent megtesz majd annak érdekében, hogy a cirkusz utazó tagjainak ne kelljen napokig a hotelszobában rostokolnia, mielőtt versenyezni indulnak.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak