×

A távolból vezényli a Ferrarit a kísérletező főnöke a hétvégén

A Ferrari megerősítette, hogy csapatfőnöke, Mattia Binotto nélkül teljesíti a hétvégi Török Nagydíjat. A szakember a távolból felügyeli az istálló munkáját.

Motor Racing - Formula One World Championship - Hungarian Grand Prix - Practice Day - Budapest, Hungary Mattia Binotto (Fotó: XPB)
Mattia Binotto már az imolai versenyhétvégén előrevetítette, hogy nem lesz jelen Isztambulban. Elmondta, egy ideje tervezi már, hogy kihagy pár nagydíjat az idei szezon végén, és arra készül, hogy 2021-ben sem vesz részt minden versenyen. Indoklása szerint a maranellói gyárban is nagy szükség van rá, főleg a Ferrari mostani időszakában, amikor a figyelmük középpontjában a jövő és a hosszabb távú projektek állnak.

A svájci szakembert első számú vezetőként a Török Nagydíjon a sportigazgató, Laurent Mekies helyettesíti, aki a csapat futamelőzetesében erősítette meg Binotto távolmaradását. „Mattia mindig is innovatív módon viszonyult a szerepköréhez, és próbált a sablonokon kívül gondolkodni. Olyan munkamódszerrel állt elő, ami kellő rugalmasságot biztosít ahhoz, hogy a leghatékonyabban kezelje a prioritásokat. Már technikai igazgatóként is ezt a szemléletmódot követte, és most csapatfőnökként még inkább” – magyarázta a francia szakember Binotto döntését.

Hogy egy csapatfőnök nem vesz részt egy nagydíjon, az nem újdonság. Tavaly Toto Wolff, a Mercedes első embere Brazíliába nem utazott el az istállójával. Akkor már mindkét bajnoki címüket megvédték, így módja volt kísérletezni. Binotto most hasonló utat jár.

Laurent Mekies (Fotó: Ferrari)

Laurent Mekies (Fotó: Ferrari)Mekies jelezte, Binotto azért így is szorosan figyelemmel kíséri az eseményeket, és aktívan kiveszi a részét a csapat munkájából. „Elsőre talán furcsának tűnhet, hogy fizikailag nincs jelen a csapat megbeszélésein és a boxfalon, de a mai kommunikációs technológiákat használva a hangja és a visszajelzései ugyanolyan erősek és tiszták lesznek mindenki számára a csapaton belül, és azon kívül is.”

Hasonló megoldásokra várhatóan 2021-ben is szüksége lesz a Ferrarinak és a többi csapatnak is. Az F1 rekordot jelentő 23 futamos versenynaptárral készül, és már több résztvevő is jelezte, ez a terhelés kikényszeríti belőlük, hogy a nélkülözhető embereik időnként kihagyjanak versenyeket, a pótolhatók feladatát pedig rotációval cserélgessék.

Isztambulban egyébként nem a Ferrari lesz az egyetlen csapat, amely nélkülözni kénytelen főnökét. A Williamsszel azért nem utazott el a megbízott csapatfőnök, Simon Roberts, mert a héten kiderült, hogy elkapta a koronavírust.