Musorujsag
Élő Eredmények

Koronavírusos a Williams csapatfőnöke

Koronavírusos a Williams csapatfőnöke

Williams
Megbízott csapatfőnöke nélkül lesz kénytelen versenyezni a hétvégi Török Nagydíjon a Williams. Kiderült, hogy Simon Roberts koronavírusos. A gárdánál több kényszerű változás is van a járvány miatt.

A Williams szerda este jelentette be, hogy a szeptemberben ideiglenesen csapatfőnöknek kinevezett Simon Roberts nélkül fog versenyezni Isztambulban, miután a szakember elkapta a koronavírust. Robertsnél hétfőn ejtették meg a futamokat megelőző hagyományos tesztet, ami még negatív eredményt hozott. Csakhogy később a koronavírus tüneteit észlelte magán, ezért újabb teszt következett, ami már kimutatta a fertőzést. Emiatt már útnak sem indult Törökországba, a brit hatósági szabályok értelmében karanténba vonult. A tüneteket leszámítva jól van.

„Simon negatív tesztet produkált hétfőn a csapat szokásos COVID-tesztelése alkalmával, ám miután kisebb tüneteket észlelt magán, további tesztnek vetette magát alá ma reggel (szerdán), ami pozitív eredményt hozott. Simon amúgy jól van, de most megkezdte a tíznapos elkülönítését, összhangban az Egyesült Királyságban érvényes szabályokkal, miközben a hétvégi munkát a távolból segíti” – közölte a Williams.

Hangsúlyozták, a megbízott csapatvezető nem érintkezett a napokban más csapattagokkal, így esete nem tett szükségessé további elkülönítéseket.

Simon Roberts szeptemberben vette át a Williams-istálló irányítását, miután Claire Williams és Frank Williams a tulajdonosváltás után hivatalosan is elköszönt a csapattól. Feladatait a Török Nagydíj helyszínén a csapatmenedzser Dave Redding, valamint a vezető tervező, Adam Carter osztja föl egymás között.

Simon Roberts (Fotó: XPB)

A Williamst mostanság súlyosabban érinti a járvány. A gárda a múlt hétvégén adott ki egy közleményt arról, hogy a legutóbbi két nagydíjon, Portimaóban és Imolában több emberüknél is kimutatták a betegséget, ezért Isztambulba az alapvetően a gyárban tevékenykedő szakemberekkel kell helyettesíteniük pár alkalmazottat. Nem számszerűsítettek és nem nevesítettek, annyi viszont tudható, hogy Imola előtt George Russell edzőjét el kellett különíteni koronavírus-gyanúval.

Roberts az első csapatfőnök az F1-ben, aki elkapta a koronavírust, vezetői szinten korábban csak a Racing Point tulajdonosáról, Lawrence Strollról derült ki, hogy átesett a betegségen. Ott a két versenyző is kihagyott futamokat a vírus miatt. Korábban a Mercedesnél és a Renault-nál is jelentettek pozitív eseteket, náluk szintén szükség volt beugró személyzetre.

Az F1 a múlt pénteken a hivatalos tesztek alapján nyolc új fertőzöttről számolt be, ám az nem világos, hogy e szám a Williams-tagokat is tartalmazza-e. Az FIA csak a saját hivatalos teszteredményeit teszi közzé, a csapatok emellett privát teszteléseket is végrehajtanak dolgozóik körében, ami nem kerül bele a statisztikákba.

Borítókép: Simon Roberts (Fotó: XPB)

További tartalmak