Musorujsag
Élő Eredmények

Még az idén tesztelni akarja a Ferrarit Sainz

Még az idén tesztelni akarja a Ferrarit Sainz

Motorsport-Total, Sky
Még idén megejtené első ferraris tesztjét a csapatnál 2021-ben bemutatkozó Carlos Sainz. Ez azonban nem csak a jelenlegi és a jövőbeli csapatán múlik.

A 2021-es előzetes naptártervezetet már kiadta a Forma–1, az előszezon programja még nem tekinthető véglegesnek. Az még nem dőlt el, hogy a tesztidény márciusban a megszokott barcelonai helyszínről Bahreinbe költözik-e, az viszont már biztosnak tekinthető, hogy tovább csökken a tesztnapok száma: a tervek szerint mindössze három napból fog állni a bajnokságra való felkészülés.

Mindez nemcsak a várható újoncok és a visszatérő Fernando Alonso számára teremt majd nehéz helyzetet, hanem a csapatot váltók számára is, akiknek másfél napjuk lesz ismerkedni az új autójukkal és munkatársaikkal a pályán, mielőtt jönne az első éles bevetés.

A McLarentől a Ferrarihoz szerződő Carlos Sainz elárulta, ő emiatt már a lehető legkorábban, vagyis az Abu-dzabi Nagydíjat követő évzáró teszten megkezdené a munkát a Scuderiával. „Nem titok, hogy érdekemben áll a Ferrarival részt venni ezen a teszten” – ismerte el. „Ez viszont a csapatok egyéni érdekein is múlik. Meg kell állapodniuk, és az FIA-nak is rá kell bólintania.”

A múltban nem egyszer előfordult, hogy a távozó versenyzőt a régi munkaadója nem engedte el korábban az új csapatához, ám Sainz esetében ez aligha jelent akadályt, hiszen a McLarennel békében válnak el, így Zak Brown és Andreas Seidl aligha fog akadályt gördíteni a korai tesztje elé. Nekik biztosan nem lesz szükségük a spanyolra, mivel a wokingi csapat részt sem vesz az év végi teszten.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

Kérdés, mit szól ehhez a többi csapat, és ad-e engedélyt az FIA. Az eredeti tervek arról szóltak, hogy a háromnapos gyakorláson egyszerre vesznek részt a jövő gumiját tesztelő aktív versenyzők és a fiatalok, ám mivel a Pirelli tesztprogramját áttolták 2021-re, ez a teszt alapvetően a fiataloké. Fernando Alonso emiatt nem vehet részt rajta – valamint azért, mert több csapat is ellenezte a bevetését.

Sainz elismeri, fontos lenne számára a korai kezdés. „Anélkül, hogy előre ismerném az autót, gyakorlatilag lehetetlenség lesz felkészülni az első versenyre” – utalt a másfél téli tesztnapra. „Ez nehézzé teszi az első szezonomat a Ferrarival, ahogy nehézzé teszi Fernando és (Daniel) Ricciardo, valamint más csapatot váltó versenyzők dolgát is. Nem értem, hogy miért csak három napot tesztelhetünk. Nem támogatom ezt, főleg nem úgy, hogy a szezon közben sincs semmi tesztlehetőség” – mérgelődött Sainz.

Az olasz Sky csatornának a versenyző eközben arról is beszélt, hogy már sokat gondol a csapatváltásra. „Egy időmérős körön vagy a versenyen nem gondolsz arra, hogy a Ferrarinál fogsz versenyezni, az F1-ben nincs idő ilyeneken gondolkodni. Otthon viszont már egy  kicsit igen. Hazudnék, ha azt mondanám, nem jut eszembe odahaza. Próbálom elképzelni és megérteni. De ez nem vonja el a figyelmemet a munkámról.”

Borítókép: Carlos Sainz (Fotó: XPB)

További tartalmak