×

Van még mit tanulnia Verstappennek Hamiltonéktól Marko szerint

Nem volt köze a Red Bull által elrontott szárnyállításnak Max Verstappen Török Nagydíjon látott első megpördüléséhez. Helmut Marko finom kritikát is megfogalmazott a hollanddal szemben.

Motor Racing - Formula One World Championship - Turkish Grand Prix - Race Day - Istanbul, Turkey Max Verstappen és Alexander Albon
Vasárnap a hatodik helyen intették le Max Verstappent a Török Nagydíjon, 1,6 másodperccel a tőle általában jócskán elmaradó csapattársa, Alexander Albon előtt. A holland a futamot követően a De Telegraaf című lapnak elárulta, a Red Bull elszúrta az első szárnyának beállítását, aminek köszönhetően a célig nehezen vezethető volt az autója. A szárnyának lapjait az egyik oldalon 7 fokkal meredekebbre állították, mint a másik oldalon, vagyis felemás beállításokkal kellett boldogulnia.

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója a német Motorsport-Totalnak részletesebben beszélt a csapat hibájáról, amely egy újítás következménye volt. „Isztambulban egy új első szárnyat használtunk. Ennél az állításhoz használt csavar ellentétes irányban megy, mint a réginél. Ennek volt köszönhető a téves átállítás” – magyarázta.

Az is kiderült azonban, hogy a szárnyállás ellentétes módosítása nem a verseny előtt történt, mint azt az első híradások sugallták, hanem Verstappen második kerékcseréjekor. Miután száradt a pálya, Verstappen arra kérte a csapatát, hogy a friss gumik mellett a féklapokat is tegyék egy kicsit meredekebbé. Az egyik oldalon dolgozó szerelő a megfelelő irányba tekerte a csavart, a másik viszont az ellentétesbe – így alakult ki a nagynak számító 7 fokos különbség.

Hogy mindez a második kiálláskor történt, annak azért van jelentősége, mert Verstappen közvetlenül ez előtt pördült meg Sergio Pérez üldözése közben, vagyis akkor még jól belőtt szárnyakkal haladt. „Ez csak a megpördülése után történt” – erősítette meg Marko, hogy a hiba oka más volt. „Amikor egy kanyarban ennyire közel kerülsz a másikhoz, nyilvánvaló, hogy teljesen elveszíted a leszorítóerődet.”

Max Verstappen (Fotó: Red Bull)A tanácsadó ezen a ponton egy kis kritikát is megengedett a versenyzője irányába. Miközben Verstappen állította, kicsit sem volt türelmetlen, és nem hamarkodta el az előzési kísérletet, főnöke szerint éppen ez történt. „Egy kicsit türelmesebbnek kellett volna lennie” – állapította meg, kiemelve, Lewis Hamilton például elég türelmes volt a verseny azon fázisában. „Láthatták, hogy elöl Stroll elhúz, viszont mivel nem volt DRS, az előzés gyakorlatilag lehetetlen volt.”

A Servus TV-nek nyilatkozó Nico Hülkenberg szerint nem volt nehéz hibázni az adott viszonyok között. „Megeshet. Az a kanyar amúgy is emelkedik, és ilyenkor egy pillanatra elveszíted a kapcsolatot a talajjal.” Ugyanakkor szerinte nyilvánvaló, hogy Verstappan lőtt bakot. „Egy kicsit hektikus volt a versenye, és ki is csúszott a kezéből. Szerintem ha eltelik egy kis idő, Max maga is be fogja látni, hogy talán egy-két dolgot másképp kellett volna csinálnia.”

Marko a csapat egészének vasárnapi teljesítményével sem volt elégedett, és úgy érezte, Verstappen és Albon a rutin hiányának is köszönheti, hogy nem ért el jobb eredményt. „Nem a legjobb nap a fiataluraktól. Mindketten túlhasználták a gumikat. Látható volt, a rutinos versenyzők, mint Hamilton vagy Pérez, az elején visszafogott tempóval mentek. Ők életben tartották a gumikat, és végig tudtak menni egy kerékcserével” – állította szembe az övéit a dobogón végző tapasztalt riválisokkal.