Musorujsag
Élő Eredmények

Lowe: Egy bajnoki cím múlhat az autón, de mind a hét…

Lowe: Egy bajnoki cím múlhat az autón, de mind a hét…

Autosport
A Mercedes korábbi technikai igazgatója szerint Lewis Hamilton végleg rácáfolt azokra a kritikákra, miszerint kizárólag az autójának köszönheti sikereit. Elárulta, szerinte mi emeli őt a vele dolgozó más nagyságok, például Ayrton Senna, Nigel Mansell vagy Mika Häkkinen fölé.

Noha a Mercedest már 2016 végén elhagyta, Paddy Lowe azon szakemberek egyike, aki együtt dolgozott az újonc, még zöldfülű Lewis Hamiltonnal és az érett, már többszörös címvédő bajnokkal is. Kapcsolatuk a McLarennél indult a brit 2007-es bemutatkozásakor, majd gyakorlatilag együtt váltottak a Mercedeshez, ahol további sikereket értek el. Lowe Hamilton hetedik bajnoki elsősége kapcsán az Autosportnak adott hosszabb interjút, melyben kifejtette, szerinte miért nem állják meg a helyüket a kritikák, miszerint Hamilton leginkább a domináns autóinak köszönheti rekordokat hozó sikereit.

„A mostani versenyen eléggé nyilvánvalóvá vált, hogy ő jelentette a különbséget, nem az autója. Igen, ez egy jó autó. De ha a csapattársával hasonlítjuk össze, valamint ha azt nézzük, a többi versenyző milyen hibákat vétett, sok nagy versenyző is, akkor elmondható, hogy tökéletes teljesítményt nyújtott” – mondta a címének bebiztosítását hozó múlt vasárnapi győzelméről.

Lowe szerint azonban a nagyobb képet nézve is kijelenthető, Hamilton uralkodása nem pusztán a csapatának és az autójának köszönhető. „Ha a teljes pályafutását vesszük, hét bajnoki címnél elmondható, a csapatainak nagyszerű autókat kellett készítenie. Ha viszont van egy élversenyződ, mint amilyen Lewis, aki topautókban ülve a tizennégy szezonból hétszer nyer bajnoki címet, akkor az a vezetési tudása miatt van. Egy bajnoki címnél lehet azt mondani, hogy rendben, most könnyű dolga volt. De nem volt mindegyik könnyű!”

„Emellett itt van egy másik fontos tényező is: a kitartása, a kiegyensúlyozottsága. Sok nagy versenyző van, aki tehetséges és nyert bajnokságokat, egy-egy bajnokságot, de ahhoz, hogy hetet nyerj, különleges kiegyensúlyozottságra és kitartásra van szükség.”

Paddy Lowe (Fotó: Moy / XPB Images)

Lowe úgy véli, Hamilton ez különbözteti meg azon további bajnokoktól, akikkel a pályája során együtt dolgozott. Márpedig nem akármilyen nevekről van szó, hiszen Ayrton Sennával, Nigel Mansellel, Damon Hill-lel és Mika Häkkinennel is volt szerencséje egy csapatnál tevékenykedni. „Egyiküknek sem volt meg az a kitartása, hogy maradjanak, és dolgozzanak évről évre, és egymás után több bajnoki címet nyerjenek. Lewist ez különbözteti meg. Nagy áldozatokat hozott ezért. Személyes áldozatokat az életében. Mindent az F1-es pályafutásának szentelt, és kitartó volt ahhoz, hogy egy csapatnál maradjon.”

„Az emberek talán azt mondják, valamennyi versenyét Mercedes-motorral nyerte, és a tizennégy éves F1-es pályafutása során mindössze két csapata volt. Nos, elemezzék ki ezt! Ez elárul valamit a kitartásáról, a lojalitásáról, valamint arról, hogyan kezeli a kapcsolatokat. Ha egy csapatnál maradsz, együtt építkeztek – ez így megy. Ehhez ápolni kell a kapcsolatokat is. Ez is része a csomagnak, ami egy ilyen hosszúra nyúló sikersorozathoz kell” – vélekedett Lowe.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak