Musorujsag
Élő Eredmények

Magnussen: Schumacher nem csak a neve miatt lehet érték a Haasnak

Racefans
Nemcsak a neve, maga a versenyző Mick Schumacher is értéke lehet a Haasnak a csapatot kényszerből elhagyó Kevin Magnussen szerint.

Az amerikai istálló egyelőre nem tett bejelentést a 2021-es felállásáról, de azt már közölte, hogy sem Romain Grosjean, sem Kevin Magnussen nem marad náluk. Egybehangzó sajtóértesülések szerint egy Forma–2-ből érkező újonc párosra cserélik le őket: Mick Schumacherre és Nyikita Mazepinre.

Magnussen nem tud biztosat arról, hogy valóban ez a duó érkezik-e a Haashoz, abban viszont biztos, hogy ha Schumacher lenne a versenyzőjük, nem pusztán a neve miatt jelentene értéket számukra. „Meglátjuk, kiket jelentenek be. Van pár fiatal tehetség, akik igazán jó versenyzők. Schumachernek biztosan a listájukon kell lennie. Nem tudom, hogy hogy állnak a dolgok, Günther (Steiner) és Gene (Haas) nem mondanak nekem erről semmit, de gyanítom, hogy Schumacher a listájukon van” – mondta a dán az In The Pink című podcastnak.

„Találkoztam már Mickkel, beszélgettem vele, és egy nagyon okos fiatalembernek tűnik, aki nyilvánvalóan nagy tehetség is. Vezeti az F2-es bajnokságot, és lenyűgözően vezet. Szóval biztosra veszem, hogy bármilyen szerződéseket is hoz magával, jó lesz a csapatnál. Pusztán a versenyzés, a képességei miatt is nagyszerű lesz a csapatnak” – dicsérte a hétszeres világbajnok, Michael Schumacher fiát.

Csapattársa, Romain Grosjean a távozásuk bejelentése után azt mondta, a Haas elsősorban stratégiai okokból küldi el mindkettőjüket: anyagi okok állnak a háttérben. Mazepin „fizetős versenyzőként” várhatóan sokat javít majd a gárda pénzügyi helyzetén a szponzorai révén, de Schumacher érkezésének is többféle előnye lehet, hiszen a marketingérték mellett a Ferrari Akadémia tagjaként segíthet szorosabbra fűzni a kapcsolatot a Haas és a Ferrari között.

Kevin Magnussen (Fotó: XPB)

Magnussen mindazonáltal nem jelentené ki, hogy pusztán a pénzügyek számítanának a Haasnál a versenyzőválasztásnál. „Nehéz meghatározni, ki a fizetős versenyző, mivel minden versenyzőnek van egy bizonyos kereskedelmi értéke. Vannak, akik fizetik a számlát, és kapnak érte egy ülést, és vannak versenyzők, akiknek a családjuk rendelkezik pénzzel, és vásárolhatnak csapatokat is. De minden versenyző, még a jók is hoznak valamennyi pénzt, legyen szó akár partnerekről, akik követik őket másik csapatoktól, akár olyanokról, akik támogatnak egy csapatot, ha megfelelő a versenyzőjük. Akárki is ül az autóban, valamit hoznia kell magával. Nem tudom, kiket fognak választani. Az biztos, hogy ha valaki tapasztaltat választasz, az jobb, de vannak fiatalok is, beleértve Schumachert, akik gyorsan bele tudnak lendülni” – elmélkedett a Haas helyzetén.

Megjegyezte, sajnálja, hogy az F1 nem úgy működik, mint a futball, ahol a klubok rendelkeznek a játékosok fölött, és ők szabnak árt nekik attól függően, mire képesek. „Ott van egy értéked játékosként, és ha a klubod elad egy másiknak, akkor az azért van, mert érték vagy számukra. Az F1-ben nem így működik sajnos. De ez sosem fog változni, az autóversenyzés ilyen szempontból nehezebb.”

További tartalmak