Musorujsag
Élő Eredmények

Norris újoncként próbálta elfedni szorongását

Norris újoncként próbálta elfedni szorongását

Mind
A McLaren fiatal versenyzője, Lando Norris elárulta, valójában messze volt attól a magabiztos újonctól, akinek 2019-ben látszott, hiszen több belső démonnal is küzdött, miközben igyekezett bátornak tűnni.

Norris egy mentális egészséggel foglalkozó jótékonysági szervezetnek, a McLarennel is együttműködő Mindnek a legfrissebb blogbejegyzésében beszélt tavalyi, saját magával vívott küzdelmeiről, és arról, mennyire fontos, hogy az ember nyíltan valljon ezekről családtagjainak, barátainak, és munkatársainak is.

 „Az első Forma–1-es szezonom során úgy tűnhetett, én vagyok az önbizalommal és lelkesedéssel telni újonc, de ez valójában nem így volt” – kezdte. „Próbáltam elfedni azt a tényt, hogy sokszor küzdöttem az idegességgel, és a szorongással” – tette hozzá.

„Annak ellenére, hogy bejutottam az F1-be, amiről azóta álmodozom, hogy versenyezni kezdtem, egyre inkább kételkedni kezdtem magamban.  Kezdett megingani az önbizalmam. Azon aggódtam, hogy van veszítenivalóm, a csapattársammal és más versenyzőkkel vetettem össze magamat. Ez pedig összezavarja az ember fejét” – magyarázta.

Lando Norris (Fotó: XPB)

„Nagyon nehéz kezelni ezt az egészet, és biztosra veszem, hogy más versenyzők is küzdöttek vele korábban. De a sport világában az ember nem akar előnyt adni a többieknek, és gyengeséget sem akar mutatni, szóval a mentális egészségről sem beszélünk, pedig kellene” – mutatott rá.

„Nagyon fontos, hogy egy erős, stabil embercsoport vegyen körbe, legyen szó családról, barátokról, kollégákról, vagy bárki másról, akinek a társaságában úgy érzed, megnyílhatsz. Nekem a család a legfontosabb. De amikor versenyzem, messze vagyok tőlük, szóval ilyenkor a menedzserem, az edzőm és a mérnökeim azok az emberek, akik legközelebb állnak hozzám. Ilyenkor ők a családom. Elég sok időt töltünk együtt, hogy jól ismerjük egymást, ahhoz pedig, hogy jó teljesítményt nyújtsunk, jól ki kell jönnünk egymással, nyitottnak kell lennünk egymással” – emelte ki.

„Csak azért, mert én vezetem az autót, ez az egész nem arról szól, én hogy érzem magam. A csapatban mindenkinek jól kell éreznie magát, jó érzéseinek kell lennie magával, és azzal kapcsolatban, amit tesz. Megfelelő gondolkodásmódra van szükség a jó teljesítményhez. Bár a télen, és természetesen a lezárások idején is messze voltunk egymástól, sok időt töltöttem azzal, hogy ezekkel az emberekkel beszéltem, hogy legyőzzem az idegeskedést és a szorongást, ami a második F1-es szezonomat is veszélyeztette” – ismerte el.

„Az, hogy átbeszéltem velük a dolgokat, segített abban, hogy sokkal jobban érezzem magam a második szezon előtt. Magabiztosabb és pozitívabb voltam. Ez is bizonyítja, mennyire fontos lehet, hogy beszélsz valakivel, ahogy az is, hogy olyan emberek legyenek körülötted, akikben bízol és akikre támaszkodhat” – hangsúlyozta.

Lando Norris (Fotó: Carlin) Lando Norris (Fotó: Carlin)

Norris elárulta, pályafutása korábbi szakaszában végig egy mentáltrénerre támaszkodott, de idei magabiztossága lehetővé tette, hogy mentális egészsége szempontjából is nagyobb felelősséget vállaljon. „Az előző szezon végéig dolgoztunk együtt. Ez is egy jó példa arra, hogy lehet melletted valaki, akihez fordulhatsz, ha a mentális oldalon kell dolgozni egy kicsit, és pozitívabb állapotba akarsz kerülni. De most elég erősnek éreztem magam, hogy nagyobb felelősséget vállaljak a mentális egészségemért. Azt hiszem, ez mind a fejlődési folyamat része. Eljutottam arra a pontra, amikor késznek éreztem magam, hogy többet gondolkodjak, amikor a mentális kihívások leküzdésének módjait kellett megtalálnom” – fogalmazott.

Végül aláhúzta, saját fejlődése nem fogja visszatartani attól, hogy folyamatosan felhívja a figyelmet a mentális egészség megőrzésének fontosságára. „Ez mindenkit érint, az emberek viszont sokszor úgy érzik, nem tudnak beszélni róla. Ezen változtatni kell! Remélem, hogy az a munka, amit a McLarennel végzünk, a Mind támogatásával segíthet majd abban, hogy a megfelelőbb mentális egészség motorja legyen mindenki számára” – zárta gondolatát.

Lando Norris (Fotó: XPB)
Borítókép: Lando Norris (Fotó: XPB)

További tartalmak