×

24 futamot és egymást váltogató helyszíneket vett célba az F1

A Forma–1 leköszönő elnöke elárulta, egy 24 futamból álló naptár a távlati céljuk, amelyben egyes versenyek évenként egymást váltva kapnának helyet.

Motor Racing - Formula One World Championship - Tuscan Grand Prix - Race Day - Mugello, Italy Fotó: XPB
A Forma–1 két hete ismertette a 2021-es naptártervezetét, amely rekordhosszúnak ígérkezik, 23 futamból fog állni. A csapatok és a versenyzők elismerték, a program további bővítése kemény terhelést fog jelenteni, többen máris előrevetítették, hogy cserélgetni fogják a versenyre utazó személyzetüket. Noha az istállók évekkel ezelőtt már a 21 futamot is a felső határnak nevezték, a Liberty Media évről évre finoman adagolva tolja le a torkukon az egyre több versenyt és az újabb és újabb "soha többet" tripla hétvégéket. A futamszám mostani növelését például a világjárvány miatti bevételkiesés és a rövid távú bevételnövelés célja teszi elfogadhatóvá a gárdák számára.

Ezzel azonban még nincs vége a folyamatnak. A már az érkezésekor 25 futamos bajnokságot vizionáló Liberty év végén leköszönő elnök-vezérigazgatója a héten egy befektetői megbeszélésen elárulta, 2021 után a távlati céljuk, hogy még tovább növeljék a versenyek számát, 24-re. A programjukban hosszabb távon a terveik szerint pedig még ennél is több pálya szerepelhet, köszönhetően annak, hogy bizonyos helyek esetében rotációs rendszert vezetnének be a rendezők között.

„Ami a 2021 utáni időszakot illeti, érezhető, mennyire izgatottak a világ bizonyos helyei, hogy Forma–1-es versenyt rendezzenek. Sok helyszín, ahol idén versenyeztünk, jelezték, hogy szeretnének további versenyeket, és más országokban is nagyobb az érdeklődés, mint valaha. Mi arra számítunk, hogy huszonnégy futamos lesz a naptárunk a következő pár évben, és talán pár verseny rendszeresen váltani fogja egymást, hogy befogadhassunk pár új partnert. De ezek száma korlátozott lesz, mivel továbbra is a hosszú távú partneri együttműködés élvezi nálunk az elsőbbséget” – magyarázta Chase Carey, aki a következő év elején Stefano Domenicalinak adja át a stafétát az F1 élén.

Az amerikai a világjárvány miatt előállt rendkívüli helyzetre is kitért. Elmondása szerint a problémák nem akadályozták az F1-et abban, hogy megerősítsék a kapcsolatukat pár meglévő partnerükkel. „A következő évre sikerült javított feltételek mellett megújítanunk szerződéseket. A 2021-es eseményeinket nézőkkel tervezzük, és szeretnénk a lehető legközelebb kerülni a normalitáshoz, miközben arra számítunk, hogy be tudjuk tartani a megállapodásainkat.”

Chase Carey (Fotó: XPB)„Bizonyítottuk, hogy tudunk biztonságosan utazni és működni, és a promótereink is elismerik, hogy szükség van továbblépni, kezelni ezt a vírust. Azzal, hogy megrendezzük az eseményeinket, a világnak is meg akarjuk mutatni, hogy tovább lehet lépni” – magyarázta Carey.

Hozzátette, ugyan felkészültek arra is, hogy a járványhelyzet kiszámíthatatlan alakulásától függően módosítaniuk kell a terveken, alapvetően úgy készülnek folytatni 2021-ben, ahogyan a vírus megjelenése előtt készültek, és úgy vélik, a világ ugyanúgy érdeklődni fog az F1 iránt, mint korábban.

Az amerikai emellett elmondta, szerinte a többi sportághoz képest a Forma–1 igen jól kezelte a rendkívüli körülményeket és nehézségeket. „A szurkolók jól fogadták a módosított szezont és az új pályákat. Sok sportágnak volt problémája a nézettség idei csökkenésével, a mi nézőszámunk viszont kicsit emelkedett a múlt évhez képest. Egy ilyen eredményt elérni egy ilyen szezonban, amelyben a Mercedes dominál, a Ferrari pedig szenved, szép teljesítmény, figyelembe véve, hogy sok más sportágnál jelentős visszaesés mutatkozott” – büszkélkedett, kiemelve, az F1 a digitális platformokon továbbra is dinamikus növekedést mutat.