Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton már érti, mekkora szerepe volt Schumachernek a sikerekben

Hamilton már érti, mekkora szerepe volt Schumachernek a sikerekben

Motorsport
Megtapasztalta, így már megérti Lewis Hamilton, hogy milyen meghatározó szerepet játszott Michael Schumacher a korábbi csapatai sikerében és az autók fejlesztésében.

Miközben már a rekordbeállítást jelentő hetedik világbajnoki címét nyerte Lewis Hamilton, a Mercedes 2014 óta tartó megtörhetetlen dominanciája miatt a brit gyakran megkapja, hogy sikereit elsősorban a kiemelkedő csapatának és az általa gyártott kiemelkedő autóknak köszönheti. Hamiltonnak a trónkövetelő versenyzőtársak is gyakran odaszúrnak: Max Verstappen, vagy Lando Norris is többször megjegyezte, hogy a brit rendelkezésére álló technikával valószínűleg a mezőnyből jó pár versenyző érne el hasonló eredményeket.

Hamilton a Motorsportnak nyilatkozva elismerte, fiatalon talán ő is hasonlóképpen tekintett a szintén hétszeres világbajnok Michael Schumacherre és sikereire, ám mostanra megértette, a német milyen meghatározó szerepet játszott a csapatai eredményében és a jó autók fejlesztésében. „Az autó fejlesztésének segítése olyasmi, amit én sosem értettem teljesen. Egy fiatal versenyzőnek, aki most kezdte az F1-es pályafutását, nehéz teljesen átlátni, mit tett pontosan Michael, vagy mit teszek én ennél a csapatnál. Csak azt látják, hogy ez egy jó autó, és csak azt látták, hogy Michael is egy jó autóban ült. Most ott tartok, hogy már értem, mit tett Michael a csapattal, vagy hogy mit tehetett ennél a csapatnál” – utalt arra, hogy Schumacher 2012-ig a Mercedes versenyzője volt, és tulajdonképpen neki hagyta hátra a helyét.

„Biztosra veszem, hogy ez hasonló volt, mint amit nekem kellett tennem. Neked kell lenned a kormányosnak. Itt van egy intelligens emberekből álló csoport, szenvedélyes emberek, és természetes, hogy te vagy a fő kormányosuk. A fejlesztés terén, az én feladatom megmondani, hogy hogyan lehetne előrébb vinni az autót, dolgozni a sajátosságain, és én nagyon büszke vagyok erre. Sajnos az emberek ezt az egészet nem látják, mert a háttérben zajlik.”

Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA) Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA)

Hamilton úgy érzi, versenyzőként 2020-ban is sikerült magasabb szintre lépnie. „Idén a COVID miatt az embernek több ideje van a gyenge területekkel foglalkozni. Tavaly erős voltam a versenyeken, de az időmérőkön nem voltam olyan nagyszerű, és az idei évre próbáltam megtartani a korábbi erősségemet, miközben dolgoztam a gyenge pontokon. Az időmérőn sikerült javítanom, de a versenyen is előreléptem, ami kicsit meglepett, hiszen nem számítottam rá” – értékelte saját teljesítményét.

A fejlődése csúcspontját érzése szerint viszont még mindig nem érte el. „Egy csúcson lévő élsportoló esetében mindig azt mondjuk, hogy nehéz lesz még magasabbra emelni a szintet. A legkönnyebb engedni a visszaesésnek. De számomra ez nem újdonság. Tudom, hogy mi kell ahhoz, hogy fejben és fizikálisan is a megfelelő állapotba kerüljek, és nem érzem, hogy probléma lenne tartani ezt a szintet. A nehézséget a szint emelése jelenti. Nem tudom, hogy lehet-e még jobb. A versenyeken például már szupererős vagyok, de még mindig látok területeket, amiben lehetnék jobb. Viszont nem könnyű javítani rajtuk.”

Borítókép: Lewis Hamitlon (Fotó: XPB)

További tartalmak