×

Két bejelentés, ami Schumacher haasos debütálásáról árulkodhat

A Ferrari két akadémistája már biztosította helyét az évzáró Forma–1-es abu-dzabi teszten, míg a Mick Schumacherről való feltűnő hallgatás beszédes...

Motor Racing - FIA Formula 2 Championship - Sunday - Budapest, Hungary Mick Schumacher és Callum Ilott (Fotó: XPB)
Két bejelentésre is sor került a Ferrari Akadémia fiataljaival kapcsolatban, de egyik sem az a bejelentés volt, amit talán a leginkább vár a közvélemény. Csütörtökön az Alfa Romeo megerősítette, hogy Callum Ilott-tal fog részt venni a decemberi Abu-dzabi Nagydíjat követő kétnapos gyakorláson, míg a Ferrari azt közölte, hogy ugyanezen teszten Robert Shwartzmant és Antonio Fuocót ülteti autóba.

A Ferrari három legjobb Forma–2-es juniorja közül ezzel egyedül Mick Schumacher programjáról nem tettek még bejelentést. Ilott a Nürburgringen még a Haas overallját öltötte magára, hogy teljesítse – a végül aztán elmaradt – első F1-es szabadedzését. Bizonyára oka van annak, hogy most az Alfa Romeóhoz „sorolták át”. Miként annak is alapos oka lehet, hogy a Ferrari az egyik tesztnapját a rangsorban jelenleg csak harmadik fiataljának adja az első (Schumacher) helyett, a másikat pedig a szimulátoros fejlesztőversenyzőjének. Tesztlehetőség a Ferrari fiataljai számára szóba jöhető három istálló közül így már csak egynél, a Haasnál van.

És ez nyilvánvalóan Mick Schumachernek van fenntartva, aki viszont jó eséllyel a társaival ellentétben nemcsak amolyan puszta F1-es tapasztalatszerzésre kap lehetőséget, hanem valószínűleg arra is, hogy megkezdje az ismerkedést, a beilleszkedést a 2021-es új csapatánál, amellyel az F1-es mezőnyben debütálhat…

Mick Schumacher (Fotó: Ferrari)

Mick Schumacher (Fotó: Ferrari)Egyelőre persze csak Ilott és Shwartzman tesztje a hivatalos. Előbbi versenyző számára nem lesz ismeretlen az Alfa Romeo, hiszen a 2019-es évközi barcelonai teszten egyszer már vezette az aktuális autójukat. „Nagyon várom, hogy újra autóba ülhessek Abu-Dzabiban, és hálás vagyok az Alfa Romeónak és a Ferrari Akadémiának ezért a lehetőségért. Minden olyan esély fontos, amikor F1-es autót vezethetek, hiszen tapasztalatot gyűjthetek, és nemcsak a pilótafülkében, hanem a csapattal való munka során is, a mérnökökkel, a szerelőkkel, akik ebben a szakmában a legjobbak. Sokat tanulhatok tőlük” – nyilatkozta a brit tehetség, aki jelenleg 2. F2-es bajnokságban Schumacher mögött.

Frédéric Vasseur, az Alfa Romeo csapatfőnöke az egyik legígéretesebb fiatal tehetségnek nevezte Ilottot, és örül annak, hogy a Haasszal elmaradt nürburgringi gyakorlási lehetőséget velük pótolhatja. „A hozzáállása és a munkamorálja nagyon jó benyomást tett a csapatra, amikor tavaly velünk tesztelt, így már nagyon várjuk a mostani abu-dzabi tesztet is” – fogalmazott a francia.

Callum Ilott (Fotó: Haas)Shwartzman eközben az eredeti tervek szerint (ha nem változtatnak rajta) az F1-es Abu-dzabi Nagydíj pénteki első szabadedzésén is autóba ülhet (az Alfa Romeóéba), így a Ferrarival következő gyakorlása a második alkalom lehet, hogy egy aktuális F1-es gépet vezethet. Egy kétéves Ferrarival szeptemberben már tesztelt Fioranóban. „Izgalmas a gondolat, hogy az SF1000-est fogom vezetni Abu-Dzabiban, közvetlenül az F1-es szezon vége után. Az SF71H-t már kipróbálhattam Fioranóban, és hihetetlen volt, még úgy is, hogy az az autó már közel három éves” – nyilatkozta az orosz.

A tesztelők között a kakukktojást Antonio Fuoco jelenti, aki bár maga is volt a Ferrari Akadémia tagja, a múlt év végén kikerült a támogatottak közül, és amolyan mentori szerepbe lépett, miközben a Ferrari F1-es csapatának hivatalos szimulátoros fejlesztőversenyzője lett. A mostani bevetése is utóbbi szerepkörrel kapcsolatos – a valós teszt segítséget jelent majd számára a maranellói eszköz fejlesztésében. Az olasz korábban már háromszor vett részt valós teszten a vörösökkel. „Boldog vagyok, hogy a valódi autó volánja mögé ülhetek, mivel az SF1000-essel a szimulátorban már nagyon sok virtuális kört teljesítettem. Hasznos lesz ez a teszt számomra, hogy ellenőrizzem az eszközök és a valóság korrelációját” – mondta Fuoco.

A Ferrari ezek után már csak egy bejelentéssel adós. De gyanítható, hogy ez a bejelentés inkább a Haas feladata lesz…