×

Mercedes: A költségvetési limit nehézségeket okoz

A Mercedes technikai igazgatója, James Allison elismerte, a következő szezonban érkező költségvetési limit komolyabb nehézségeket okoz majd az alakulatnak, hiszen több területen is átszervezésre lesz szükség.

ElwH1YGWoAIuTKP Fotó: Mercedes
Már a 2020-as szezon elején sejthető volt, hogy ismét a Mercedes hódítja majd el mindkét bajnoki címet, a csapat ugyanis ismét domináns autóval állt elő és sorra nyerte a versenyeket. Győzelmeikkel előnyüket is folyamatosan növelték, a bajnoki győzelmet pedig már Imolában elhódították – ekkor tettek matematikailag is pontot a küzdelem végére.

Előnyük birtokában azt a „luxust” is megengedhették maguknak, hogy korán leállítsák a 2020-as autó fejlesztését, és átálljanak a következő szezonban használt versenygéppel kapcsolatos munkákra, miközben a riválisok még nagyban az idei gépen dolgoztak.

Noha a szabályok értelmében 2021 előtt csak kisebb módosításokat végezhetnek majd, lesz valami, ami fejtörést okoz a Mercedesnek! Mégpedig a jövőre érkező 145 millió dolláros költségvetési limit, ami miatt változtatniuk kell néhány már megszokott folyamaton. „Jó ideje dolgozunk már az új autón” – jelentette ki határozottan a tapasztalt mérnök, a Mercedes technikai csapatát kormányozó James Allison.

James Allison (Fotó: XPB)„Ez olyan luxus, amit egy erős bajnokság nyújt a csapatoknak, vagyis, ha jól szerepelsz, eldöntheted, mikor állsz át a következő szezonra. Ha elég előnyöd van már a pontversenyben, megteheted ezt” – magyarázta.

„Szóval, már több hónapja foglalkozunk a jövő évi autónkkal. De a következő szezon esetében most fura módon nemcsak a technikai oldalról van szó, hanem a folyamatok megváltoztatásáról és a szerkezeti átalakításokról is, melyek egy komoly szabályváltoztatás, a költségvetés limitálása miatt szükségesek. Ez pedig elég sok időt, erőfeszítést és gondolkodást igényel. De szerencsére megvannak a képességeink a kezeléséhez” – folytatta.

„Az idei siker más volt, mint a többi, mert a vírus miatt nem ünnepelhettünk ugrálva, egymást ölelgetve. Kár, mert ez a csodás csapat megérdemli, hogy ilyen szépen ünnepelje azt a fantasztikus eredményt, amit ügyességével, erőfeszítéseivel elért. De volt egy szép napunk Imola után, a gyár tele volt léggömbökkel, és ha távolról is, de koccintottunk egyet. De meglepődnének, mennyire rövid ideig ünnepeltünk, mert azonnal visszatértünk a munkához, hogy legyőzzük azokat a komolyabb nehézségeket, amiket a költségvetési limit bevezetése okoz” – emelte ki.

Fotó: Mercedes