×

Vettel érdekes megjegyzései Leclerc-ről és a politikai játszmákról

Sebastian Vettel a német Zeit magazinnak adott interjúban a Ferrarival való viszonyának fagyossá válásáról beszélt, és nyílt utalásokat tett arra, hogy Charles Leclerc érkezésével a politikai játszmák is megérkeztek Maranellóba…

Motor Racing - Formula One World Championship - Italian Grand Prix - Preparation Day - Monza, Italy Sebastian Vettel, Charles Leclerc (Fotó: XPB)
Bő egy hónapja Sebastian Vettel interjút adott a Forma–1 hivatalos podcastjának, a Beyond The Gridnek. A beszélgetés során érintőlegesen szóba került, van-e bármi, amit megbánt a Ferrarinál töltött évei alatt, vagy másképp csinált volna utólag visszatekintve. A négyszeres világbajnok megjegyezte, talán „bizonyos játszmákba” nem kellett volna beleállnia. Noha nem fejtette ki részletesen, milyen játszmák zajlottak, azt egyértelművé tette, hogy a háttér eseményeiről van szó, nem konkrétan a versenypályán történtekről.

Vettel most a német Zeit magazinnak adott egy terjedelmes interjút, melyben a fentinél részletesebben és egyértelműbben utalt arra, hogy a belső politizálásnak meghatározó szerepe lehetett a csapattól való távozásában. És az is kiderült, hogy e játszmák Charles Leclerc személyével kapcsolatosak.

A versenyző mindenekelőtt arról beszélt, hogy az elküldésének ténye gyökeresen megváltoztatta a helyzetét és a munkája jellegét is az utolsó ferraris szezonjában. „Amióta eldőlt, hogy elválnak az útjaink, a helyzet más. Már nem veszek úgy részt mindenben, mint korábban. Nem azt akarom mondani ezzel, hogy csak leülöm az időmet, de a döntő most már csak az, ami előttem van. Mindaz, ami ezen túlmutat, nem érdekelhet, mert sem nekem, sem a Ferrarinak nem hoz már semmit. Csapatként az elmúlt években rendkívül sok mindennel próbálkoztunk, de végső soron – ha az ember szigorúan fogalmaz – elbuktunk, mert nem nyertünk. Úgy vélem, hogy nekem is megvolt a magam része ebben. Ezért is várom már, hogy jövőre valami újba kezdjek” – fogalmazott.

A német egy későbbi kérdésnél még egyértelműbben fogalmazott a viszonyuk változása kapcsán: „A helyzet nem a legegyszerűbb a csapattal való viszonyom miatt sem, ami egy kicsit fagyossá vált. Igen, ez már többé nem az a szerelmi viszony.”

Sebastian Vettel, Mattia Binotto és Charles Leclerc (Fotó: XPB)Ennek kapcsán a Charles Leclerc-hez viszonyított gyengébb teljesítményéről is kérdezték, valamint arról, mindez bonyolultabbá tette-e a kapcsolatukat. Vettel érdekes választ adott. „Egymástól függetlenül dolgozunk. Minden versenyző szabadon megválaszthatja, hogy mennyit akar hozzátenni a munkához. Vannak, akik csak beülnek és vezetnek, és vannak, akik nagyon sokat gondolkodnak mellette, sok mást is csinálnak. De hogy a kérdésre is válaszoljak: a Charles Leclerc-rel való kapcsolatomon a Ferraritól való távozásom nem rontott, és az emiatt nem is lett jobb.”

Megkérdezték, ez pontosan mit is akar jelenteni. „Velem alapvetően jól ki lehet jönni” – folytatta. „Nem vagyok híve semmiféle játszmázásnak, a háttérben történő hangulatkeltésnek. Nem érdekel, hogy valakit a rossz útra csalogassak. Mi eleve más szakaszában járunk a pályafutásunknak. Én már egyértelműen előrébb tartok, idősebb vagyok, és már sok mindent láttam. Neki még minden új.”

Vettel azt nem fejtette ki, hogy Leclerc-t a versenyzők játszmázós típusába sorolja-e, szavai mindenesetre elgondolkodtatóak. Barátja és korábbi Red Bull-os főnöke, Helmut Marko már hónapokkal ezelőtt utalgatott arra, hogy Vettel vélhetően a politizálás áldozata lett a Ferrarinál, és ennek hátterében Leclerc menedzsmentje, Nicolas Todt befolyásossága állhat. Emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy Leclerc a Ferrari utánpótlás-programjának „terméke”, így a csapatnak is érdekében áll őt sikeressé tenni.

 
Témába vág: Sainzok, Todtok és Leclerc: Vettel politikai játszmák áldozata?Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)Vettel kifejtette, neki nem kenyere a politizálás, még akkor sem, ha tudja, bizonyos helyzetekben talán messzebbre jutott volna, ha másképp lenne. „Nem, ez szabad választás kérdése, ez a hozzáállás az egyéniség függvénye. Amikor tétre megy a játék, egyes emberek úgy döntenek, hogy tesznek bizonyos dolgokat, amik nem feltétlenül helyesek vagy sportszerűek. De engem ez nem érdekel, mivel én nem ilyen vagyok. Talán időnként jobban vezettem volna így, de végső soron én semmi értelmét nem látom annak, hogy viseljem ennek a következményeit is” – magyarázta, amikor arról kérdezték, szükséges-e politizálni az F1-ben az érvényesüléshez.

A fenti szavai már csak azért is érdekesek, mert Vettel és Leclerc között látszólag nincsenek komoly ellentétek. Vagy talán pontosabb, ha úgy fogalmazunk, nem közöttük vannak komoly ellentétek. Utolsó évük a 2019-eshez képest békés mederben folyik, és az egymásról tett nyilatkozataik kölcsönös tiszteletet sugallnak. De még a közös nyilvános fellépéseiknél, így például a Ferrari által közzétett játékos videókban sem tűnik úgy, hogy megorroltak volna egymásra, vagy utálkoznának.

A Zeit-interjúban mondottak mindenesetre azt mutatják, Vettel és a Ferrari közös időszakának végjátékában vélhetően több minden történt a színfalak mögött, mint amiről a külvilág értesült, vagy amiről találgatni tud.