Grosjean: A mi generációnk sosem kapott nagy lehetőséget

A Haastól és minden valószínűség szerint az F1-től is hamarosan búcsúzó Romain Grosjean úgy érzi, egy olyan pilótageneráció tagja, melynek pályafutása során sosem adatott meg, hogy igazán nyerő autóban üljön a királykategóriában.

Romain Grosjean (Fotó: XPB) Romain Grosjean (Fotó: XPB)
A francia a jövő egyik legnagyobb ígéreteként érkezett a mezőnybe, a Lotusnál pedig több dobogós helyezéssel igazolta, valóban lehet benne fantázia. Győzni azonban sosem tudott, sőt idővel a dobogóért sem harcolhatott már, hiszen beragadt a középmezőnybe, miután a Lotus visszaesett, a Haas pedig sosem tudta fölvenni a versenyt a legjobbakkal.

Úgy érzi, nyeretlenségéhez nagyban hozzájárult az is, hogy rosszkor került be a királykategóriába, a legjobb helyek ugyanis pont foglaltak voltak. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, nem ő az egyetlen, aki pórul járt az időzítéssel.

„Ha belegondolok, az 1986/86-es generáció rosszkor került be” – nyilatkozta. „Paul di Resta, Nico Hülkenberg, én és Sébastien Buemi… mind akkor jöttünk, amikor a legjobb helyek foglaltak voltak, az idősebb srácok még nem hagyták el az F1-et, a fiatalok pedig pont utánunk érkeztek. Mi igazából sosem kaptuk meg a nagy lehetőséget. Ez van.”

„Az ember ezt nem igazán tudja az irányítása alatt tartani. Az F1-ben töltött 10 év így is hihetetlen volt. Amit szerettem volna, azt elértem. Persze az ember mindig világbajnok akar lenni, de egy ponton rájön, hogy a megfelelő eszközök nélkül ez lehetetlen. Remélem, a jövőben ez változik, mert akkor az F1 is jobb pozícióba kerülne. Jobb lenne, ha nem egy csapat uralkodna, persze nagyszerű munkát végeznek, de a dominancia kicsit szomorú a versenyzés miatt” – magyarázta.

Romain Grosjean (Fotó: XPB)Grosjean pályafutásának legnagyobb fordulópontja kétségtelenül a Lotus anyagi csődje volt, ami megtörte az istálló lendületét. „Talán visszatekintve csak ezt sajnálom. Azt, hogy a csapat csődbe jutott 2014-ben, a nagyon erős 2013-as évad után, amikor jó iránya indultunk. Akkor nem kaptam lehetőséget egy élcsapattól. Kimi (Räikkönen) elment a Ferrarihoz, én pedig maradtam a Lotusnál, ami elkezdett visszacsúszni. Akkor pedig nagyon nehéz már talpra állni, amikor egy csapat a mezőny végéhez kerül közelebb” – emlékezett vissza.

„Utána vágtam bele a Haas-kihívásba, ami nagyszerű élmény volt. De az előző két évben nem igazán sikerült gyorsulnunk az egyébként nagyszerű kezdés után” – folytatta, majd őszintén elismerte, ő is követett el komolyabb hibákat pályafutása során.

„Igen, voltak hibáim. Néha túl sokat beszéltem, de mindig azt mondom, amit érzek. Elismerem, ha tévedek. Tudom, hogy nyerhettem volna néhány futamot. Nem bánkódom, hogy nem jött össze, mert tudom, hogy minden esetben, amikor esélyem volt, mindent megettem, amit csak tudtam. Azt mondom, talán tényleg csak azt sajnálom, hogy 2013 után nem kaptam lehetőséget egy versenyképes autóban, hogy továbbvigyem a lendületet” – zárta gondolatát.

Romain Grosjean (Fotó: XPB)