Musorujsag
Élő Eredmények

Massa: Alonso úgy járhat a visszatéréssel, mint Schumacher

Massa: Alonso úgy járhat a visszatéréssel, mint Schumacher

F1i.com
Nem lesz olyan egyszerű az F1-es visszatérés Fernando Alonso számára a volt csapattársa szerint, mint azt gondolja. Felipe Massa szerint úgy járhat, mint Michael Schumacher.

Újra a Forma–1-es mezőny tagja lesz Fernando Alonso 2021-től. A spanyol két szezont hagyott ki, a visszatérése pedig nem olyan váratlan, mint tíz évvel ezelőtt a három évig távol lévő Michael Schumacheré, hiszen Alonso már a 2018-as búcsújakor nyitva hagyta maga mögött résnyire a királykategória ajtaját.

Miközben a kétszeres világbajnok titkon abban reménykedik, hogy a Renault-ból Alpine-ná alakuló csapattal a következő években megszerezheti a harmadik bajnoki címét, korábbi ferraris csapattársa, Felipe Massa attól tart, az ő visszatérése is alakulhat úgy, mint Schumacheré a Mercedesszel.

„Fernando egy fenomén, olyan tehetséggel megáldva, amihez hasonlót nehéz találni más versenyzőknél. Ennek ellenére észben kell tartania, hogy egy olyan csapathoz tér vissza, amely nem áll a mezőny élén, ő pedig két évig távol volt az F1-től” – magyarázta az As című spanyol lapnak.

„Nem szabad elhallgatni a tényt, hogy ennek lehet negatív hatása, ahogyan történt az Schumachernél is, aki három évig volt távol, és nem ugyanolyan szinten állt a visszatérésekor, mint korábban. Az életkor számít. Fernando negyvenévesen fog húsz-huszonöt éves versenyzők ellen küzdeni. Az életkor probléma. De el kell ismerni, hogy Alonso egy tehetség, és jól teljesíthet. Az F1 számára pedig pozitívum a visszatérése.”

Fernando Alonso és Felipe Massa (Fotó: XPB)

Michael Schumacher 2010-ben a bajnok BrawnGP-csapatot felvásárló gyári Mercedesszel tért vissza. Bemutatójukon még a bajnoki címről álmodoztak, ám hamar kiderült, hogy a Honda által hátrahagyott gárda a bajnoki siker évében alaposan „lepusztult”. Alonso helyzete más lesz az Alpine-nal, hiszen a Renault 2016 óta építgeti gyári csapatát, ráadásul már évek óta az F1 nagy szabályváltozásaira készül mint a felemelkedés nagy lehetőségére.

Schumachernek 40 fölött meggyűlt a baja a fiatal Nico Rosberggel a Mercedesnél, Alonsónak szintén egy fiatal csapattársa lesz, ám Esteban Ocon az idén nyújtott teljesítménye alapján egyelőre nem tűnik olyan félelmetes ellenfélnek. Míg német ellenfelének nem sok ideje volt felkészülni a visszatérésre, Alonso már bő fél évvel az éles bevetése előtt hangolódhatott rá. A tesztlehetőségei ugyanakkor korlátozottabbak, mint korábbi riválisáé, hiszen a jövő évi előszezon mindössze három napból fog állni. Emiatt a spanyol ezeket a hónapokat egy 2018-as Renault tesztelésével tölti.

Massa mindkét korábbi bajnoknak volt a csapattársa, Schumacher mellett 2006-ban versenyzett a Ferrarinál, Alonso mellett pedig 2010 és 2013 között. A két versenyzőt ellenfélként nehezére esik összehasonlítania. „Schumacher számomra olyan volt, mint egy tanár. Az nem volt igazi rivalizálás, mint ami Alonsóval éveken át” – különítette el a két bajnokkal való kapcsolatát a brazil. „Alonsóval évekig versengtünk, és sokkal nehezebb volt ellene, igaz, két teljesen más helyzetről volt szó.”

Borítókép: Fernando Alonso és Michael Schumacher (Fotó: XPB)

További tartalmak