Musorujsag
Élő Eredmények

Bosszantja volt mérnökét, hogy Räikkönen elherdálta óriási tehetségét

Bosszantja volt mérnökét, hogy Räikkönen elherdálta óriási tehetségét

Beyond The Grid
Többszörös bajnok válhatott volna Kimi Räikkönenből, ha nagyobb erőfeszítéseket tett volna érte – véli a korábbi lotusos mérnöke.

Sajátos hozzáállása és imázsa igazi kultfigurájává tette Kimi Räikkönent a Forma–1-nek. Ő a versenyző, aki élete első F1-es futamára alvással készült, aki monacói kiesése után teljes versenyöltözetben sétált föl bulizni a fürdőruhás barátok közé egy kikötőben álló jachtra, vagy aki jégkrémmel vigasztalódott a pocsék malajziai verseny piros zászlós szünetében. A nyilvánosság elől napszemüveg mögé bújik, nem beszél sokat, és ha mégis, általában teljes érdektelenséget sugároz.

A Räikkönent közelről ismerőktől ugyanakkor már nem egyszer hallottuk, nem ez az igazi Räikkönen. A vele a kétéves visszatérése után két szezonon át együtt dolgozó Alan Permane sem ilyennek ismerte őt. A Renault jelenlegi sportigazgatója 2012-ben és 2013-ban két évig volt kollégája a „Jégembernek” a Lotusnál, és volt alkalma megismerni a finn másik énjét.

„Az a fajta imázs, amit kifelé mutat, teljesen kreált, mert nem szereti a médiadolgokat. De ő egy teljesen átlagos, beszédes fickó. Emlékszem, az egyik évben csak úgy felhívott karácsony táján, megkérdezte, hogy vagyok, boldog karácsonyt kívánt, érdeklődött a családról. Azt hinnéd, a nyilvános arca az ő valós személyiségéből ered, de ez nem így van” – mesélte a Beyond The Gridnek.

Permane és Räikkönen viszonya a 2013-as Indiai Nagydíjig felhőtlen volt. Ott aztán történt egy rádiós ordítozás, ami alapvető változást hozott. A mérnök azon a versenyen nem túl kedves szavakkal utasította Räikkönent, hogy álljon félre az őt utolérő, sokkal jobb tempóra képes csapattársa, Romain Grosejan elől. „Kimi, áll félre a **** útból!” – hangzott a parancsa, amire a 2007-es bajnok hasonló hangnemben reagált.

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

„Ez előtt az incidens előtt jól kijöttem Kimivel” – mondta Permane. „Meg kell mondjam, az eset óta a kapcsolatunk egy kicsit fagyos. Számára is nehéz volt elfogadni, hogy a csapattársa, aki mögötte érkezett, sokkal-sokkal gyorsabb volt nála. És akkor a dobogóért mentünk, Romain harmadik lett. Hogy másképpen kezelném-e a helyzetet utólag? Valószínűleg. Biztosan. Akkor viszont frusztrált voltam, úgy éreztük, hogy Kimi önző, és nem segítette oda a csapatot, ahová juthatott volna. Ebből jött az egész. De azóta már beszéltünk. Biztosra veszem, hogy nem vagyok a listáján, hogy kiknek küld karácsonyi üdvözlőlapot, de azért köszönünk egymásnak a paddockban.”

A Räikkönenről alkotott véleményén ez az eset viszont nem változtatott. A hosszú pályafutása során Michael Schumacherrel és Fernando Alonsóval is egy csapatban dolgozó Permane nem titkolja, kettős érzésekkel viszonyul a finnhez, mivel egyfelől kivételes versenyzőnek tartja, másfelől viszont úgy érzi, sokkal többre is vihette volna az F1-ben. „Egyértelműen látható nála, hogy mi tette őt bajnokká. Nem állítom, hogy én egy nagy versenyzőguru lennék, de az frusztráló Kimiben, hogy látni, mennyire minimális erőfeszítést tett. Ez nyilvánvaló, és biztosra veszem, hogy mások is hasonlókat mondanának.”

„Viszont micsoda tehetség! Óriási, óriási tehetség! Annál a két versenynél, amit velünk nyert, szerintem olyan lassan vezetett, amennyire csak tud, hiszen nem voltak csaták, könnyű győzelmek voltak. Viszont ott van az emberben a kérdés: mi lett volna, ha olyan intenzív munkát öl bele ebbe, mint Lewis (Hamilton)? Lewist nyilván nem ismerem, de akik ismerik, mind azt mondják, hogy csak ez érdekli őt. Kiminél egyértelműen nem így volt. De talán tudja fordítva is csinálni. Én nem akarok negatívan beszélni róla, egyszerűen így áll hozzá. Elgondolkodtató, hány bajnoki címet nyerhetett volna.”

Kimi Räikkönen és Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Räikkönen a Lotusszal két év alatt két futamot nyert, 2012-ben harmadik lett a bajnokságban, 2013-ban pedig esélyes volt a top 3-as eredményre, amíg kapcsolata nem romlott meg teljesen a neki tartozó istállóval. Permane-t megkérdezték, elgondolkodott-e azon, mit érhetett volna el a Lotus, ha a korábbi versenyzőjük, Fernando Alonso vezette volna az az évi autójukat. Elárulta, a kétszeres bajnoknak meggyőződése volt, hogy sokkal messzebb jutottak volna vele, mint Räikkönennel. „Fernando 2014-ben azt mondta nekem: »Ha én ülök a 2013-as autótokban, nyertem volna. Megnyertem volna a bajnokságot.« Ő ezt mondta nekem. Ez is olyan dolog, ami megmarad az ember fejében. Egy reptéri becsekkolásnál volt. Azt mondta: »Nyertem volna azzal az autóval.«” – felelte a szakember.

Hogy ez mennyire volt reális értékítélet a spanyol részéről, azt már nem fejtette ki. Viszont rámutatott, Sebastian Vettel legdominánsabb Red Bull-os évéről van szó. „Az egy jó autó volt. A Red Bull viszont más ligát képviselt. Sebastian és a Red Bull érinthetetlen volt. Le tudtuk győzni néha Markot (Webber), de Sebastiant nem. A közelébe sem kerültünk. Fernando viszont azt gondolja, hogy ő nyerni tudott volna azzal az autóval.”

Borítókép: Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

További tartalmak