Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton: Mindig tehetséges voltam, de sokáig nem tudtam használni

Hamilton: Mindig tehetséges voltam, de sokáig nem tudtam használni

F1
Csak kívülről tűnik könnyűnek az évről évre bekövetkező címvédés, Lewis Hamilton elmondta, rengeteg munkájába telt, mire a mostani szintre tornázta magát.

Ha csak az eredményeket böngésszük, nem sok minden változott a Forma–1 hibridkorszakának 2014-es kezdete óta: egy kivétellel valamennyi szezon Lewis Hamilton bajnoki sikerét hozta. A Mercedes ez idő alatt hol nagyobb, hol kisebb mértékben dominált, pár hosszabb-rövidebb időszakot kivéve a legjobb erőforrással és autóval rendelkezett. A számok mögött egy érdekes és nagy változás viszont így is végbe ment: Lewis Hamilton az évek alatt jelentős átalakuláson ment keresztül.

E változás nemcsak abban érhető tetten nála, hogy a pályán kívül hanyag, sokszor meggondolatlansága miatt balhékba keveredő „playboyból” mára az imázsát tudatosan építgető „világbéke-nagykövet” lett, versenyzőként is más már, mint a McLarennél, vagy akár a Nico Rosberg ellen vívott csaták éveiben volt. Csapatának kulcsszerepe volt ebben, hiszen Rosberg 2016-os váratlan visszavonulása után kizárólag rá kezdtek építkezni, a biztos háttér és a segítség mellett pedig megadták neki a vágyott szabadságot is a kibontakozásra, önmaga megtalálására.

A Forma–1 hivatalos oldalának isztambuli győzelme után adott hosszabb interjúban Hamilton egy tanulási folyamatot festett le, amely ezen átalakulás hátterében állt. „Ez nem könnyű. Nagyon is nehéz. Az emberek szemében talán könnyűnek tűnik, de elmondhatom, ez messze van attól. Nagyon-nagyon sok időbe telt, mire olyan jóvá váltam, mint most vagyok” – cáfolt rá a kritikusok „könnyű sikerekről” szóló megállapításaira.

„Úgy vélem, a tehetségem mindig megvolt. Talán mindig megvoltak az eszközeim, de csak kotorásztam a szerszámos ládában, nem tudva, hogy mit is kéne kezdenem ezekkel az eszközökkel. Finomhangoltam őket, és csak bizonyos dolgokra összpontosítottam. Minden évben leírom, hogy miben nem vagyok nagyszerű, mivel van pár dolog, amiben nem vagyok az. Aztán megkérdezem magamtól: »Akkor, hogyan csináljuk?« Van, hogy nem vagyok jó a kommunikációban, ezért megnézem: hogyan tudnék jobban kommunikálni Bonóval (Peter Bonnington, a versenymérnöke – a szerk.) és a srácokkal? Hogyan tudnék mindig pozitívabb lenni a munkában, és hogyan tudnám fölemelni az embereket ahelyett, hogy lehúznám őket? Az autóban hogyan tudnám jobban megismerni az összes gombot?”

Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes) Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)

„Ez sok tanulás, és idén többet tanultam, mint tavaly, köszönhetően a járványnak. Sosem értettem ezt fiatalon. Csak megérkeztem és vezettem. Most talán a háttérben elvégzett házi feladat az, aminek köszönhetőek a ma látott eredmények” – elmélkedett.

Hamilton elismeri, e folyamatban hatalmas segítség számára a csapata, amely nem véletlenül vált minden idők legeredményesebb F1-es sikergárdájává. „Áldás számomra, hogy ilyen emberek állnak mögöttem. Óriási munka zajlik mögöttem. Nem lennék képes erre hétvégéről hétvégére az itteni emberek nélkül, legyen szó akár a takarítónőről is. Annyira kedves emberek, annyira támogatnak, és velem együtt izgulnak. Ők pont olyan fontosak, mint egy aerodinamikus vagy valaki a szénszálas részlegről. Mindenki egyformán fontos. Mind a részei vagyunk ennek a nagy láncolatnak, és ha az egyik szem jobban dolgozik, az egész már nem működik. Ez máshol is látható. Mindannyian erős láncszemek vagyunk, és nagyon büszke vagyok minden egyes emberre. Amit elértünk, azt még senki más nem érte el.”

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak